РС и матица

Рама: Таксе од 100 одсто на робу из Србије и БиХ су политичка реакција на држање Београда

У ПЕЋИ ОДРЖАЛИ ПЕТУ ЗАЈЕДНИЧКУ СЈЕДНИЦУ ДВИЈУ ШИПТАРСКИХ ВЛАДА
  • Главни Шиптар у Тирани из Пећи поручио Србији да су блокирање признања Косова и захтјеви за повлачење признања „у суштини цинична подршка криминалним енклавама“
  • Харадинај се сагласио са Рамом да се најкасније до краја јуна следеће године укину све нетарифне и царинске таксе за робу са Косова и из Албаније, да се укине роминг и да се међусобно признају возачке дозволе

ПРЕМИЈЕР Албаније Еди Рама изјавио је данас у Пећи да је косовско увођење такси од 100 одсто за производе из Србије и Босне и Херцеговине политичка реакција на понашање Београда.

Рама је на заједничкој сједници влада Косова и Албаније рекао да су блокирање признања Косова и захтјеви за повлачење тог признања, у суштини цинична подршка „криминалним енклавама“.

Косово је, према њему, много пута до сада, иако жртва, показало вољу за превазилажење прошлости путем дијалога, који „није увијек искрен са српске стране“.

„Република Албанија је до краја ангажована да помогне Косову у међународним процесима“, додао је Рама.

Албански премијер је још рекао да је Косово у дијалогу увијек било искрено и непосредно, што није случај са другом страном.

Премијер шиптарског Косова Рамуш Харадинај, најављујући потписивање девет споразума, оцијенио је да они воде ка бољој будућности и сарадњи двије земље.

„Срећан сам због резултата овог састанка и убијеђен сам да могућност да потпишемо девет споразума води ка бољој будућности. Знам да народ Косова и Албаније очекују више од нас и одавде настављамо незаустављиво у остваривању послова који нас очекују“, казао је Харадинај на заједничкој сједници.

Он је рекао да Косово остварује приоритете европске агенде, да је сто одсто остварило обавезе у процесу либерализације виза и да, „као и свака друга земља“, очекује да се њена права поштују од стране Европске уније.

„Косово није стало чекајући од других да нешто ураде, оно је с успјехом урадило своје послове“, казао је Харадинај.

Нагласио је да је Албанија увијек могла да рачуна на Косово, као што је Косово рачунало на Албанију, што се показало и 1999. године.

Харадинај се сагласио са Рамом да се најкасније до краја јуна слиједеће године укину све нетарифне и царинске таксе за робу са Косова и из Албаније, да се укине роминг и да се међусобно признају возачке дозволе.

Прва заједничка сједница влада „двије земље“ одржана је 2014. године у Призрену, друга је одржана 2015. у Тирани, трећа у Приштини 2016. године и четврта 2017. у Корчи.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар