РС и матица

Сакеларопулу: Став Грчке о Косову и Метохији остаје чврст и непромијењен

У БЕОГРАДУ НАГЛАСИЛА: УВИЈЕК ПОСТОЈЕ ПРИТИСЦИ, АЛИ ТО НИЈЕ УТИЦАЛО НА НАС
  • Александар ВУЧИЋ: Србија и Грчка потврдиле су приврженост и подршку принципима резолуција УН и територијалног интегритета
  •  „Србија и Грчка прошле године су достигле максимални ниво трговинске размене од 788, 5 милиона евра. Верујуем, нагласио је предсједник Србије, да ћемо ове године бити на милијарду евра, а то је само размена роба и услуга која је на 1,446 милијарди евра и верујемо да у томе постоји могућност за увећање броја српских туриста у Грчкој“

ПРЕДСЈЕДНИЦА Грчке Катерина Сакеларопулу изјавила је након након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем и након пленарног састанка делегација Србије и Грчке да став те земље у вези са Косовом и Метохијом остаје чврст и непромијењен.

– Притисци увијек постоје, али то није утицало на наш став о Косову и Метохији – изјавила је Сакеларопулу.

На питање о састанцима одржаним у Охриду у оквиру дијалога Београда и Приштине, казала је да је Грчка увијек имала мишљење да Србија припада европској породици.

– Ми подржавамо дијалог Београда и Приштине и недавне разговоре. Наш циљ је јачање економске позиције Србије. Циљ је дијалог и прикључење Западног Балкана ЕУ. Наш став у вези са КиМ остаје непромијењен и стабилан – рекла је Сакеларопулу.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су Србија и Грчка потврдиле приврженост и подршку принципима резолуција УН и територијалног интегритета.

Вучић је након састанка са предсједницом Грчке Катерином Сакеларопулу и након пленарног састанка делегација Србије и Грчке рекао да, као што Грчка подржава територијални интегритет Србије, тако и Србија подржава територијални интегритет и суверенитет Хеленске државе и на копну и на води.

– Хвала председници и премијеру на подршци територијалном интегритету. За нас је важно поштовање међународног права и током сусрета сам потврдио колико је важно радити на компромисним решењима са Приштином – рекао је Вучић.

Како је истакао, захвалио се грчкој предсједници на подршци Србије на европском путу и што су се трудили да помогну.

– Верујем да у наредном периоду можемо да постигнемо даљи напредак и у економији – рекао је он и истакао да је срећан, јер је угостио грчку делегацију.

– Србија и Грчка имају више од традиционалних, сестринских и братских односа – наши народи се добро разумеју, а политичари само прате оно што људи одавно осећају. Данас смо анализирали и политичку ситуацију у региону југоисточне Европе, у свету, билатералне и економске односе, могућности даље сарадње – нагласио је он.

Вучић је додао да су Србија и Грчка прошле године достигле максимални ниво трговинске размене од 788, 5 милиона евра.

– Верујуем да ћемо ове године бити на милијарду евра, а то је само размена роба и услуга која је на 1,446 милијарди евра и верујемо да у томе постоји могућност за увећање броја српских туриста у Грчкој – рекао је данас Вучић на заједничкој конференцији за новинаре.

Вучић је истакао и да више од 50 одсто српских туриста иде у Грчку на годишње одморе и то не само на сјевер, већ значајан дио иде у Атину, на Пелопонез, Крит и на острва.

Додао је и да Србија жели да привуче у земљу и већи број туриста из Грчке, као и да развија сарадњу у другим сферама.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар