РС и матица

Сарајево није дозволило протест „Српска пред судом“, а добило четири скупа „Граница постоји“

СРБИ СВЈЕСНИ ДА ИХ БРАНИ САМО ЊИХОВА РЕПУБЛИКА – ЊИХОВА ДРЖАВА
  • Радован ВИШКОВИЋ у Источном Сарајеву: Исказали смо своје негодовање и противљење, зато што неко позива на кривичну одговорност људе који само раде свој посао. Предсједник Српске дужан је да потпише указ, а директор Службеног гласника да га објави. То је у складу са Уставом и законом
  • Ђорђе РАДАНОВИЋ: Грађани неће дозволити малтретирање званичника Српске од стране Суда и Тужилаштва БиХ. То је директан удар на српство преко Дрине. Јер Република Српска је једини гарант да се не може поновити 1941. година
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ у Добоју: У Републици Српској неће одлучивати неизабрани странци, нити правосудна инквизиција. Мирно, достојанствено, демократски. Ако не може у недемократском Сарајеву, може у слободној Републици Српској
  • Александар ВЛАЧИЋ у Лопарама: Ако допустимо да нас газе, живјећемо као што данас живе Срби у Федерацији БиХ. У Сарајеву би данас био читав српски народ, а то они не желе да пошаљу у свијет

МИРНИ српски на четири локације уз међуентитетску линију – у Источном Сарајеву, Лопарама, Добоју и Невесињу – имали су заједнички, доминирајући транспарент „Граница постоји“.

То су сигурно најмање очекивали они који су Србима, уз подршку амбасада САД, Велике Британије и Њемачке, забранили да у Сарајеву одрже протест подршке институцијама РС и њеном предсједнику Милораду Додику „Српска пред судом“.

Вишковић у И. Сарајеву: Позивам колеге из ФБиХ на договор

ПРЕМИЈЕР Републике Српске Радован Вишковић на мирним протестима – „Граница постоји“ у Источном Сарајеву, поручио је да су грађани јединствени у одбрани институција Српске.

– Исказали смо овдје своје негодовање и противљење, зато што неко позива на кривичну одговорност људе који само раде свој посао. Предсједник Српске дужан је да потпише указ, а директор Службеног гласника да га објави. То је у складу са Уставом и законом – рекао је Вишковић.

Нагласио је да на протест нико није дошао да брани појединца, него иституције Српске.

– Не може нико да игнорише Српску и српски народ. Позивам колеге из ФБиХ на договор, јер само договор представља будућност БиХ. Морамо да уважавамо једни друге – казао је Вишковић.

Ми смо за мир, али не дозвољавамо удар на инстутуције Републике Српске, рекао је на скупу у Источном Сарајеву предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.

Истакао је да грађани неће дозволити малтретирање званичника Српске од стране Суда и Тужилаштва БиХ.

– То је директан удар на српство преко Дрине. Јер Република Српска је једини гарант да се не може поновити 1941. година – јасан је Радановић.

Нагласио је да одбијање захтјева да се протест одржи испред Суда и Тужилаштва БиХ представља политичку одлуку.

– Гарантовао сам да ће доћи 8.000 Срба и да неће направити никакав инцидент, али они нису могли гарантовати да ли би се понашали тако и они други који би протестовали због наше мирне шетње – рекао је Радановић.

Добој: Ако не буду слушали нас 5.000 који смо овдје, сутра ће нас бити 50.000

На протестима „Граница постоји“ у Добоју грађани су поручили да никада неће одустати од Републике Српске и одбране њених институција.

Око 5.000 грађана присуствовало је у добојском насељу Вила на линији разграничења на мирном протесту.

У Републици Српској неће одлучивати неизабрани странци, нити правосудна инквизиција, поручила је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

– Мирно, достојанствено, демократски. Ако не може у недемократском Сарајеву, може у слободној Републици Српској – истакла је Цвијановићева, која је присутвовала протесту „Гранција постоји“ у Добоју.

– Историја се понавља. Попут Шћепана Лажног Малог, који је дошао не зна ни откуда ни кога је послао. Сада долази Шћепан Лажни Шмит – рекао је пјесник Милан Кузмић.

Мирном протесту у Добоју присуствовали су и Сања Вулић, посланик у ПД ПС БиХ, Радован Ковачевић, делегат у Дому народа ПС БиХ и Младен Илић, посланик у НСРС.

– Какви будемо данас бићемо довијека. Знали смо то и у историји, знаћемо и сада. Само код нас постоје границе, границе правде и неправде. Нашом борбом против колонизатора ми се боримо и за оне с друге стране границе, јер они нису ни свјесни да су данас колонија. Уколико не буду слушали нас 5.000 овдје, сутра ће нас бити 50.000. Рачунају на то као и током бомбардовања СР Југославије 1999. године да „Србе треба спокојно бомбардовати, јер ће то брзо заборавити“. Ми то никада нећемо заборавити – рекао је Александар Новаковић.

Лопаре: Предсједнику Српске би да суди зато што поштује Дејтон

На протестима „Граница постоји“ у Лопарама грађани су поручили да никада неће одустати од Републике Српске.

– Српски народ је увијек био уз своју државу, јер уколико изгуби њу и своје постојање доводи у питање – поручили су грађани.

Навели су да желе јаку и стабилну Српску.

– Ако допустимо да нас газе, живјећемо као што данас живе Срби у Федерацији БиХ. У Сарајеву би данас био читав српски народ, а то они не желе да пошаљу у свијет – рекао је Александар Влачић.

– Предсједнику Републике Српске се суди само што поштује Дејтонски споразум. Нико овдје не жели сецесију, али желимо јаку и стабилну Републику Српску – рекао је Алекса Лазаревић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар