РС и матица

Сарајево забранило протест „Српска пред судом“ па добило четири уз међуентитетску линију

ОКУПЉАЊА СА БЛОКАДОМ САОБРАЋАЈА КОД ЛОПАРА, ДОБОЈА, ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА И НЕВЕСИЊА
  • Са међуентитетских линија биће послата јасна порука – „Постоји и Република Српска. Иза међуентитетске линије је Федерација БиХ у којој за Србе нема слободе ни правде“
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Имамо право да се окупимо на међуентитетској линији и нико из Федерације БиХ не може нас спријечити у томе, јер је Република Српска демократска земља Биће послата јасна порука свима онима који нас деценијама малтертирају и захтијевају од нас да признајемо и шта јесмо и шта нисмо

НАКОН што је МУП Кантона Сарајево забранио одржавање мирних протеста „Српска пред судом“ у Сарајеву, Одбор за заштиту Срба у Федерацији позвао је грађане да данас, од 18.00 часова, дођу на четири локације на међуентитетској линији како би изразили незадовољство правосуђем БиХ.

Магистрални пут Бијељина-Тузла у општини Лопаре биће блокиран као и други од 18.00 до 18.30 часова.

У Добоју ће се грађани окупити на међуентитетском разграничењу.

Магистрални пут М17 биће блокиран од 18.00 часова до 18.30 часова.

Саобраћај ће бити блокиран и у Источном Сарајеву и на путу Невесиње-Мостар.

Подршка скупу стиже и од борачких организација, студената и младих, радника и политичких странака.

Са међуентитетских линија биће послата јасна порука – „Постоји и Република Српска. Иза међуентитетске линије је Федерација БиХ у којој за Србе нема слободе ни правде“.

– Имамо право да се окупимо на међуентитетској линији и нико из Федерације БиХ не може нас спријечити у томе, јер је Република Српска демократска земља у којој свако има право да искаже своје мишљење у складу са законом, истакла је данас српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

– Осуђујем пријетње из ФБиХ, односно из Министарства унутрашњих послова ФБиХ, али и других који нам држе предавања о демократији, а када треба да покажу демократију на простору Федерације, онда је нема – рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да не види проблем у организовању протеста у Сарајеву, испред зграде Суда и Тужилаштва БиХ, а који је забранила сарајевска полиција, наводећи да је ријеч о политичкој, а не одлуци заснованој на слову закона.

– Не знам у чему је проблем да Одбор за заштиту прва Срба у ФБиХ организује протест, кад могу да протестују разне политичке партије и да долазе чак пред зграду ОХР-а и правосудне институције – рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је очито да иза свега стоји политичка забрана, али да ће се грађани Републике Српске окупити на међуентитетској линији.

– Битно је што ће грађани из Републике Српске радити оно што они мисле да треба да раде – ако треба да протестују, они ће протестовати. Биће послата јасна порука свима онима који нас деценијама малтертирају и захтијевају од нас да признајемо и шта јесмо и шта нисмо – нагласила је Цвијановићева.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар