РС и матица

Селаковић: Понашање Приштине је екстремно неодговорно

МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА СРБИЈЕ ОБРАТИО СЕ САВЈЕТУ БЕЗБЈЕДНОСТИ УН ПОВОДОМ СТАЊА НА КиМ
  • Једнострани потези Приштине наставили су да свјесно и систематски доприносе етничким подјелама и доприносе дискриминацији неалбанске популације. Према нашим сазнањима, забиљежено је 105 етнички мотивисаних инцидената од почетка године

МИНИСТАР спољних послова Србије Никола Селаковић истакао је у обраћању Савјету безбједности УН да Србија високо цијени активности Унмика на Косову, али да мисија још није постигла свој главни циљ, миран и нормалан живот за све грађане у јужној покрајини.

– Нажалост, посљедњих неколико мјесеци нису донијели више стабилности и ситуација у покрајини није таква каква је приказана у извјештају. Једнострани потези Приштине наставили су да свјесно и систематски доприносе етничким подјелама и доприносе дискриминацији неалбанске популације. Према нашим сазнањима, забиљежено је 105 етнички мотивисаних инцидената од почетка године – истакао је Селаковић.

Према његовим ријечима, приступ Приштине је проблематичан, јер неодговорно понашање Приштине саботира напоре, не само Београда, већ и ЕУ и других актера међународне заједнице.

Селаковић је скренуо пажњу на екстремно неодговорно понашање Приштине, која примјењује такозвану политику реципроцитета и тиме демонстрира недостатак воље да се нађе било какво компромисно рјешење.

Министар спољних послова Србије нагласио је да привремене институције у Приштини систематски раде на томе да избришу и културну и националну разноликост која је преостала на Косову и Метохији.

Шеф Унмика Каролина Зијаде је прије Селаковићевог обраћања представила извјештај генералног секретара УН Антонија Гутереша о ситуацији на Косову и Метохији Савјету безбједности УН.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар