РС и матица

Селаковић: Србија неће признати резултате референдума у украјинским регионима о припајању Русији

НАГЛАСИО: НАПАДИ НА ПЛАН КОНСУЛТАЦИЈА СА РУСИЈОМ СУ ПОКУШАЈ ДА СЕ СРБИЈА - ДИСЦИПЛИНУЈЕ
  • Навео да би то било супротно међународном праву, а и „нашој политици очувања територијалног интегритета и суверенитета Србије”

МИНИСТАР спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је данас да Србија неће признати резултате референдума у украјинским регионима, на којима се грађани изјашњавају да ли хоће да се припоје Русији.

Селаковић је на конференцији за новинаре у Београду објаснио да Србија те резултате не може да прихвати, прво, због посвећености Повељи УН и правилима међународног права.

“Друго, то би било супротно нашој политици очувања територијалног интегритета и суверенитета Србије”, објаснио је Селаковић.

Одговарајући на новинарско питање шта подразумијева план консултација, који је на маргинама Генералне скупштине УН у Њујорку потписао са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом, и каква се тиме порука шаље ЕУ, Селаковић је одговорио да тај документ нападају они који га нису ни видјели, а камоли прочитали.

“Све што се тиче напада и питања везаних за тај план представља тражење довољног разлога да се Србија нападне. То је и покушај да се Србија дисциплинује”, рекао је Селаковић.

Он је навео да се план консултација са Министарством спољних послова Русије потписује од 1996, и то на сваке двије године, истичући да је ријеч о техничким стварима попут билатералних односа и мултилатералних активности.

Селаковић је нагласио да се тим планом не третирају теме консултација о безбједносној политици, додајући да Србија преговара и сарађује са свим земљама, поготово са онима које нису признале независност такозваног Косова.

Он је указао да је Влада у прилици да одбије тај план, али да он лично не види зашто би то урадила.

1 коментар

  • Ускоро ће читава Украјина ући у РФ, а ви ћете и даље да диплите о међународном праву. Русија нам је дала кључ за КМ браву, ако имамо петљу, откључаћемо је, ако немамо, куцаћемо и даље по „међународном праву“.

Кликни овде да поставиш коментар