РС и матица

Си: Наше пријатељство је челично – Србија по свим важним политичким питањима има подршку Кине

КИНЕСКИ ЛИДЕР ДУБОКО ДИРНУТ И ИМПЕРИОНИРАН ДОЧЕКОМ КОЈИ МУ ЈЕ ПРИРЕЂЕН У СРБИЈИ
  • Александар ВУЧИЋ: Изнио сам председнику Сију неке идеје и молбе. Бесконачно сам захвалан што је одговорио на сваку од њих. Очекује нас велики напредак који Заједничком изјавом са нивоа стратешког партнерства подижемо на ниво заједничке будућности
  • Си ЂИНПИНГ Вучићу: Ви сте изузетан државник са стратешком визијом, са смислом историјске одговорности. Под вашим руководством Србија је одржала стабилност, остварила брз економски развој и животни стандард и животи људи су се побољшали
  • Вучић Сију: Срећан сам што сам у прилици да са вама разговарам, што сте изабрали да посјетите Србију. Србија вас цијени, поштује и воли. Имамо одличне односе у свим сферама живота. Од значаја нам је што сте од 2016. допринијели економском напретку Србије
  • Послије састанка делегација, услиједило је потписивање Заједничке изјаве и размјена потписаних билатералних докумената. У питању је 29 међудржавних споразума из различитих области

ИСПРЕД Палате „Србија“ уз највише државне почасти приређен је специјални дочек кинеском предсjеднику Си Ђинпингу.

Уз почасни строј гарде интониране су химне двије земље и испаљено 10 почасних плотуна.

Након свечаног дочека Си Ђинпинг је поздравио окупљене грађане.

На почетку састанка са предсједником Србије Александром Вучићем кинески предсједник је захвалио на срдачном дочеку и рекао да је веома дирнут, као и да је пријатељство двије земље обострано, челично и искрено.

Вучић је пренио да је Си у разговору рекао да по свим важним политичким питањима Србија има подршку Кине, а да је Србија јасно рекла да НР Кина у смислу поштовања јавног права и повеље УН у потпуности има подршку Србије.

Изнио је, каже, неке идеје и молбе предсједнику Сију.

– Бесконачно сам захвалан што је одговорио на сваку од њих, очекује нас велики напредак који Заједничком изјавом са нивоа стратешког партнерства подижемо на ниво заједничке будућности – навео је Вучић.

Указао је и да је добио увјеравања да ће Кина искуством, знањем и присуством на сваки начин чврсто подржати Експо 2027, који је изузетна прилика за даљи убрзани развој.

Си Ђинпинг је изјавио да је дубоко импресиониран састанком са Вучићем, кога је назвао изузетним државником.

– Ви сте изузетан државник са стратешком визијом, са смислом историјске одговорности. Под вашим руководством Србија је одржала стабилност, остварила брз економски развој и животни стандард и животи људи су се побољшали. Ви сте изузетан државник са стратешком визијом – рекао је Си Вучићу.

Си је рекао да је дубоко дирнут добродошлицом коју су му грађани Србије приредили на балкону Палате Србије и истакао да га је то учинило још увјеренијим у пријатељство и сарадњу Србије и Кине, што га заиста радује.

Он је истакао да је Вучић претходних година доста пута био у Кини и да су имали доста заједничких ангажовања у неким другим приликама.

Фото: Танјуг / Владимир Шпорић

Послије састанка делегација, услиједило је потписивање Заједничке изјаве и размјена потписаних билатералних докумената.

У питању је 29 међудржавних споразума из различитих области.

Вучић је на Инстаграму објавио: Србија зна да цијени право пријатељство.

Предсједник Кине Си Ђинпинг рекао је да је дубоко дирнут и импресиониран дочеком у Србији.

– Свједоци смо искреног пријатељства српског и кинеског народа, челичног пријатељства две земље – рекао је Ђинпинг у обраћању у Палати Србија.

Рекао је и да је веома срећан што је у Србији у прелијепој и пријатељској земљи.

– Срећан сам што сам у прилици да са вама разговарам, што сте изабрали да посјетите Србију. Србија вас цијени, поштује и воли. Имамо одличне односе у свим сферама живота. Од значаја нам је што сте од 2016. допринијели економском напретку Србије – истакао је Вучић.

Предсједник Србије – обраћајући се грађанима са терасе Палате Србије, заједно са предсједником Кине Си Ђинпингом – рекао је да је он велики и челични пријатељ Србије и да данас исписујемо историју и будућност, јер је ријеч о историјски значајној посјети Сија Србији.

Хиљаде окупљених грађана аплаузом је поздравило кинеског предсједника, када се заједно са Александром Вучићем појавио на Дунавској страни Палате Србија.

Предсједника Сија испред Палате „Србија“ поздравили су чланови кабинета Милоша Вучевића и гувернерка Јоргованка Табаковић.

Тамара Вучић и Пенг Лијуан

у Народном музеју Србије

Супруга предсједника Србије Тамара Вучић обишла је са супругом предсједника Кине професорком Пенг Лијуан Народни музеј Србије гдје је кинеска гошћа могла да се упозна са значајним српским сликарским дјелима, али и рукотворинама „Етно мреже“ које повезују традиционалне српске мотиве и савремени дизајн.

Госпођа Вучић је најприје кинеску гошћу, упознала са „Аутопортретом Катарине Ивановић“, која је била једна од три сликарке, уз Мину Караџић и Полексију Тодоровић, које су радиле у Србији током XIX вијека.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар