РС и матица

Српској и Србији треба уједињена српска дијаспора која ће бити активна у животу матице

ПРЕДСЈЕДНИК РС ПОЗВАО НА ОДУПИРАЊЕ ПРИТИСЦИМА ДА СЕ ФОРМИРА „БОСАНСКА ДИЈАСПОРА“
  • Милорад ДОДИК: Заједничка декларација Србије и Српске о опстанку Срба не искључује никога и подразумијева формирање Националног савјета за спровођење декларације. У њему ће бити представници Српске, Србије, Српске православне цркве и дијаспоре, а ту је и формирање фонда за подршку пројектима за српске националне организације у региону и дијаспори, што показује институционални однос према овом питању
  • Недељко ЧУБРИЛОВИЋ: Ово је само први скуп. Надам се да ћемо оваквих скупова имати на више мјеста и више пута
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: „Када разговарам са нашим људима у иностранству, причамо на који начин они могу да буду дио нас јер и јесу дио нас. Задовољна сам тиме да Република Српска више није у потреби да оде и да тражи од неког помоћ да се уплате одређена средства. Ми смо ти који тражимо партнере међу нашим људима“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци на отварању Првог форума дијаспоре да се однос матице, Србије и Републике Српске, и дијаспоре мора подићи на квалитетнији и виши ниво.

У обраћању бројним учесницима Форума у Административном центру Владе Републике Српске, Додик је навео да ће закључци са овог скупа бити основа за изградњу добрих односа.

„Не желимо да ово буде први и једини овакав скуп и то треба да договарамо. Домаћини не морају бити само Србија и Српска, већ можемо одредити окупљање и у иностранству, гдје је етаблирана наша заједница“, истакао је Додик.

Он је додао да српско расејање може помоћи у вези с инвестирањем у пројекте на којима Српска ради и на којима ће радити.

Додик је рекао да заједничка декларација Србије и Српске о опстанку Срба не искључује никога и да подразумијева формирање Националног савјета за спровођење декларације.

„У њему ће бити представници Српске, Србије, Српске православне цркве и дијаспоре, а ту је и формирање фонда за подршку пројектима за српске националне организације у региону и дијаспори, што показује институционални однос према овом питању“, појаснио је предсједник Републике.

Он је поручио представницима српске дијаспоре да одбију притиске на плану институционализације такозване „босанске дијаспоре“.

„То није дио наше политике јединствене српске дијаспоре, која је организационо једини заједнички представник Срба из Србије и Српске. Можемо да прихватимо постојање чак и једне организације српске националне дијаспоре, која укључује Србе из Српске, Србије и са простора цијеле бивше Југославије“, оцијенио је Додик.

Циљ Првог форуму дијаспоре је успостављање трајних механизама за јачање привредне и културно-научне сарадње између Српске и српског народа у расејању.

Овај скуп се одржава на иницијативу и под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

 

Чубриловић: Народна скупштина Република Српске је најефикаснији парламент у БиХ

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је на отварању Првог форума дијаспоре у Бањалуци да се нада да ће оваквих скупова бити више и да ће сарадња која већ постоји у разним сегментима бити обједињена на квалитетнији начин.

Чубриловић сматра да је довољно што су се не једном мјесту окупили учесници из више од 20 земаља свијета, као и што је цијело руководство Српске стало иза једног оваквог пројекта, те што је предсједник Републике Српске Милорад Додик, подржавајући и радећи на овој иницијативи, дао додатну енергију да овакав скуп буде одржан у Бањалуци.

„Ово је само први скуп. Надам се да ћемо оваквих скупова имати на више мјеста, више пута, и да ће ова сарадња, која већ постоји, али у разним сегментима бити обједињена на квалитетнији начин да бисмо једни другима могли бити на услузи за све проблеме и потребе“, истакао је Чубриловић.

Говорећи о Народној скупштини Републике Српске, Чубриловић је рекао да је она, према свим параметрима, прва у парламентарном раду БиХ, те да кроз њен рад Република Српска развија демократски потенцијал и парламентаризам.

„Народна скупштина Република Српске је најефикаснији парламент, једини парламент који извршава своје обавезе према програму рада. То је једини парламент у БиХ који извршава и своје обавезе на путу БиХ према ЕУ“, нагласио је Чубриловић.

Он је напоменуо да парламент Српске није отказао ниједну сједницу ни тачку дневног реда, већ да је урадио све што је било предвиђено програмом рада и током посљедњег мандата, али и у претходних неколико мандата.

Чубриловић је присутнима пожелио успјешну сарадњу, да се у Републици Српској осјећају угодно и да све чешће навраћају и у Српску и Србију.

„Желим да Република Српска заједно са вама буде што више препознатљива на путу ка ЕУ и препознатљива по остварењу својих жеља које сигурно нису различите од ваших жеља“, рекао је Чубриловић.

Цвијановић: Сматрајте се саставним дијелом Републике Српске – ви то јесте

  • „Сигурна сам да ће данашњи Први форум дијаспоре постати нешто што је традиција. Изражавам захвалност предсједнику Републике Српске који је омогућио да се састанемо у Бањалуци. Желимо да у будућем периоду то не буде само Бањалука. Република Српска има лијепе градове и општине и желимо да их посјетите и да нас на сваком нашем будућем окупљању буде више“

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да је дијаспора важан ресурс Републике Српске, јер су то људи који могу да допринесу, не само садашњим, него и будућим процесима у Републици Српској.

„Имала сам прилику да преко наших удружења, Српске православне цркве да допрем до свих оних који су заинтересовани, а то су многи наши људи, да учествују у креирању односа и да покажу своју везу и своју блискост са Републиком Српском“, истакла је Цвијановићева, обраћајући се Првом форуму дијаспоре.

Цвијановићева је рекла да је Влада Републике Српске настојала кроз различите активности да дође до наших људи који живе у свијету који тамо организују свој лични и породични живот, али исто тако су врло активни у различитим сферама.

„Настојали смо да, на неки начин, искорачимо и да покажемо колико је важно да постоји институционална веза између Републике Српске и свих наших људи, ма гдје они живе“, истакла је Цвијановићева.

Рекла је да су послије многих изазова и тешких година данас поносни што Република Српска сигурно корача у будућност и да жели да они (дијаспора) буду дио те будућности.

„Увијек када разговарам са нашим људима и удружењима покушавам да објасним колико је важно да они учествују, не само у привредном животу Републике Српске и да задрже везе са својим завичајем, него исто тако да могу и да су способни да учествују у креирању важних политичких процеса што је од изузетног значаја“, напоменула је премијер Републике Српске.

Цвијановићева подсјетила да је Република Српска са Србијом 2013. године потписала Меморандум о заједничком наступу према дијаспори, изражавајући задовољство што имају прилику да заједно допру до ових људи и да их на одређени начин укључе у привредни и политички живот у Републици Српској и Србији.

Цвијановићева је рекла да из тог разлога дугује захвалност свима онима који су предано радили и помогли да идентификују одређене тачке у свијету, а то су људи из Владе Србије који су били на располагању нама Републици Српској.

Она је рекла да је Влада Републике Српске у оквиру једног министарства почела да развија Одјељење за дијаспору, знајући колико је то важно и колико је потребно ангажовати ту институционалну везу.

„Када кажем да смо поносни на оно што постижемо, мислим превасходно на то да смо свјесни политичког значаја Републике Српске, која је оквир за остваривање наших живота, амбиција, политичких стремљења, али и социјална и економска стабилизација од сада и у будућем периоду“, истакла је Цвијановићева.

Изразила је захвалност нашим људима и удружењима који су увијек били са Републиком Српском кад год је било тешко – током рата, након рата и након великих поплава прије четири године када су наши људи у свијету први реаговали и упућивали помоћ, те били на располагању за све потребе Републици Српској.

„Када разговарам са нашим људима у иностранству, причамо на који начин они могу да буду дио нас јер и јесу дио нас. Задовољна сам тиме да Република Српска више није у потреби да оде и да тражи од неког помоћ да се уплате одређена средства. Ми смо ти који тражимо партнере међу нашим људима“, напоменула је Цвијановићева.

Она је рекла да је Република Српска ојачала и да њени представници знају добро шта су њени циљеви и амбиције, у којима дијаспора има веома важну улогу.

„Ми желимо да ви будете дио Републике Српске, као што то и јесте по својим емоцијама, по свом размишљању. Желимо да вас подстакнемо да пуно активније учествујете у свим процесима овдје, али не мислим само у процесима у Српској“, навела је Цвијановићева.

Нагласила је да дијаспора треба да избјегне замку изолованости и отуђености у земљама у којима живи, да бира политичке представнике, креира одређене процесе и покаже своју снагу, снагу заједнице да може да артикулише своје циљеве, али и своје захтјеве у оквиру оног окружења у којем живе, те да буду активни учесници политичких процеса у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Она је подсјетила да су многи људи отишли из Федерације БиХ и живе данас у свијету политички неорганизовани, а могу то да буду.

„Сигурна сам да ће данашњи Први форум дијаспоре постати нешто што је традиција. Изражавам захвалност предсједнику Републике Српске који је омогућио да се састанемо у Бањалуци. Желимо да у будућем периоду то не буде само Бањалука. Република Српска има лијепе градове и општине и желимо да их посјетите и да нас на сваком нашем будућем окупљању буде више“, истакла је Цвијановићева.

Она је истакла да Република Српска успјела да забиљежи добре резултате у претходне двије године након велике кризе и тешких година опоравка Српске.

„Исто тако успјели смо да заштитимо уставну позицију Републике Српске. Мислим да је јако важно да сви заједно осјетимо да смо на истом задатку. Увјерена сам да сви наши људи који живе у иностранству и који само понекад дођу да обиђу Српску, саставни дио Републике Српске и да јесу на истом задатку“, нагласила је Цвијановићева.

Изразила је захвалност нашим људима из дијаспоре што су дошли у Бањалуку, што воле Републику Српску, закључујући да вјерује да ће у будућности имати боље и чвршће односе и сарадњу.

Предсједник Владе РС је рекла да нашу дијаспору посматра као дио Републике Српске.

Форуму присуствују и генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић, бројни министри у Влади Српске и представници јавног, политичког, црквеног и друштвеног живота Српске.

На скупу је око 100 учесника из више од 26 земаља, међу којима су угледни универзитетски професори, културни радници, привредници, чланови државних, покрајинских и локалних парламената, представници Српске православне цркве, савеза, удружења, културних, хуманитарних и студентских организација.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар