РС и матица

Стевандић: Кајмакчалан је мјесто које је освијетлило све будуће српске побједе

ЦЕРЕМОНИЈУ ПОВОДОМ 105 ГОДИНА ОД ПРОБОЈА СОЛУНСКОГ ФРОНТА ПРЕДВОДИО МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ
  • Предсједник Народне скупштине РС Ненад СТЕВАНДИЋ: Нема љепшег мјеста од Кајмакчалана гдје Србија треба да се загрли са Републиком Српском, у присуству све браће из Црне Горе, Сјеверне Македоније и свих српских земаља, па и са других континената

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић истакао је на церемонији обиљежавања 105 година од пробоја Солунског фронта да је Кајмакчалан мјесто које је освијетлило све будуће српске побједе.

– Сигуран сам да и ови јунаци над чијим сјенима данас причамо и пјевамо на неки начин то виде и чују и да се та њихова жртва тим доказује и траје кроз вијекове – рекао је Стевандић на Кајмакчалану, гдје је церемонију обиљежавања једног од најважнијих догађаја у српској историји предводио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић.

Стевандић је истакао да нема љепшег мјеста од Кајмакчалана гдје Србија треба да се загрли са Републиком Српском, у присуству све браће из Црне Горе, Сјеверне Македоније и свих српских земаља, па и са других континената.

– Ово је мјесто које је освијетлило све будуће побједе – поручио је Стевандић.

Српска војска почела је пробој Солунског фронта 15. септембра 1918. године.

Прва и Друга српска армија пробиле су већ 17. септембра Солунски фронт, што је било одлучујуће за слом Централних сила у Првом свјетском рату.

Мјесец и по дана касније капитулирала је Аустроугарска, а убрзо и Њемачка.

Од започињања ратних операција на Солунском фронту па до ослобођења Битоља српска војска изгубила је скоро 29.000 људи.

Пробојем Солунског фронта српска војска је не само ослободила Србију, већ и Србе са простора данашње БиХ и Хрватске, али и друге јужнословенске народе који су, попут Хрвата у Далмацији и Загребу, те Словенаца тражили уједињење са Србијом и стварање нове државе – Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, касније преименоване у Југославију.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар