РС и матица

Стевандић: Нека нас и новомученици Сијековца опомињу да се држимо заједно и чувамо Српску

ДОДИК: ПРИНУЂЕНИ СМО ДА И ОВДЈЕ ПОНАВЉАМО ДА ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА НИКО НИЈЕ ОДГОВАРАО
  • Зоран ВИДИЋ, начелник општине Брод: Пуне 32 године чекамо правду које нема. Да се макар не зна ко је то урадио, а сви то добро знају – и у Сијековцу и у судовима и тужилаштвима, а само десет година затвора за један овако стравичан злочин. Да неправда буде већа, исти ти судови и данас отварају измишљене процесе против Срба

Извор: РТРС

У СИЈЕКОВЦУ код Брода обиљежене су 32 године од злочина над недужним српским цивилима у овом селу који су починиле оружане снаге Хрватске и паравојне муслиманско-хрватске јединице из БиХ.

У Сијековцу је 26. марта 1992. године убијено девет српских цивила, а наредних дана још 37 Срба из овог приградског насеља.

Најмлађа жртва свирепог злочина имала је 17, а најстарија 72 године. Био је то први масовни злочин и прије него што је почео оружани сукоб у БиХ, док је у злочиначком походу запаљено 15 кућа и црква.

Обиљежавању су присуствовали званичници Републике Српске.

– И данас трагамо за још осам жртава Сијековца. И данас не знамо гдје су њихова тијела да их породице достојно сахране, да пронађу мир. И они и 1.646 несталих, који се још налазе на списку несталих из Републике Српске. А Институт за нестала лица у току прошле године није пронашао ниједно српско тијело, и тако из године у годину – рекла је Исидора Граорац, предсједница Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

Зоран Видић, начелник општине Брод рекао је да су 32 године биле вријеме чекања правде које нема.

– Да се макар не зна ко је то урадио, а сви добро знају и у Сијековцу и у судовима и тужилаштвима, а само десет година затвора за један тако стравичан злочин. Да неправда буде већа, исти ти судови и данас отварају измишљене процесе против Срба – каже Видић.

Милорад Додик, предсједник Републике Српске нагласио је да управо због тога што нема правде, не може да се живи на овом мјесту неправде.

– Увијек тражите начин да се ваше правде и људске и божанске остваре на онај начин, како то цивилизовани народи чине, а не да се оставља нама, увијек изнова, да понављамо овдје једну исту страву, а то је да за злочине нико никад није одговарао – рекао је Додик.

Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске поручио је:

„Браћо и сестре да се саберемо. Нека нас ове ствари уче да будемо изнад сујете, подјеле, ружних ријечи које знамо упутити једни другима. Нека нас опомињу новомученици и нека чувају наше ријечи, да буду увијек благе а аргументи јаки. Да се држимо заједно и чувамо Републику Српску – навео је Стевандић.

 

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар