Главно РС и матица

Штрахе: Проблем Косова мора бити ријешен компромисом уз уважавање потреба Срба

ДАЧИЋ: ШТРАХЕ НИЈЕ ПРОМИЈЕНИО СТАВОВЕ ОТКАД ЈЕ ВИЦЕКАНЦЕЛАР, АЛИ НЕ МОЖЕ ОН БИТИ ВЕЋИ СРБИН ОД СРБА
  • Хајнц Кристијан ШТРАХЕ: „Нисам био члан владе 2008. године када је Аустрија признала независност Косова и ту одлуку сам критиковао. Аустрија стоји иза независности Косова, али ја имам пуно разумијевање за Србију“

АУСТРИЈСКИ вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе, који је данас у посјети Србији, изјавио је у Београду да проблем са Косовом није дугорочно ријешен и да је потребно да Београд и Приштина нађу компромис којим би се уважиле и потребе Срба.

„Ништа не може да функционише једнострано“, рекао је Штрахе на заједничној конференцији за новинаре с шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем послије састанка.

Штрахе је рекао да је аустријска влада признала независност Косова и да је то реалност, али је додао да је чињеница да и Србија види Косово као дио Србије, а подсјетио је и на резолуцију Уједињених нација 1244.

„Нисам био члан владе 2008. године када је Аустрија признала независност Косова и ту одлуку сам критиковао. Аустрија стоји иза независности Косова, али ја имам пуно разумијевање за Србију“, рекао је Штрахе.

Аустријски вицеканцелар је рекао да је од 193 државе чланице УН само њих 105 признало независност Косова те да је важно да обе стране нађу заједничко рјешење.

„Ја се као вицеканцелар Аустрије не мијешам у то питање, али имам разумијевања за српску страну“, рекао је Штрахе, додајући да „Србија није проблем и треба да буде дио рјешења“.

Штрахе је рекао и да, ако је један народ преживио османско тлачење – то показује колику снагу има.

Дачић је рекао да је Србија захвална Штрахеу на његовим ставовима које, како је казао, није промијенио када је дошао на власт, и да се не може од њега очекивати да буде већи Србин од Срба.

Шеф српске дипломатије је додао да ако је проблем са Косовом ријешен зашто послије десет година од једнострано проглашене независности Косово то питање није „скинуто са дневног реда“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар