Вијести РС и матица

Штрајк у фабрици „Застава оружје“ – директор тврди да је неоснован

ДАНАШЊЕМ `ГЕНЕРАЛНОМ` ПРЕТХОДИЛИ ЈЕДНОСАТНИ ШТРАЈКОВИ УПОЗОРЕЊА
  • Оружари траже изузимање фабрика у Крагујевцу из поступка приватизације, одговорност руководилаца за лоше стање, исплату бонуса од 15.000 динара и регреса до 20. јула. Такође, да се разреше сви саветници и координатори запослени у последње три године, објављивање коефицијената оних који су запослени по личном избору директора и да се омогући присуство представника синдиката седницама надзорног одбора

РАДНИЦИ прве смјене у фабрици „Застава оружје“ из Крагујевца јутрос су обуставили рад а штрајк ће се наставити и у другој и трећој смјени до испуњења захтјева радника, речено је агенцији Бета у синдикату.

Према ријечима председника синдиката Драгана Илића, у првој смјени има око 1.700 радника, а један мањи број њих не учествује у штрајку.

Илић очекује да се о захтјевима преговара не само са пословодством и Надзорним одбором већ и да се умјешају представници државе и Министарства одбране.

Оружари траже да фабрика у Крагујевцу буде изузета из поступка приватизације, која се предвиђа новим Законом о наоружању и војној опреми, као и да запослени буду изузети из умањења зарада од 10 одсто.

Међу захтјевима је и побољшање услова рада, одговорност руководилаца за лоше стање фабрике, исплата бонуса од 15.000 динара и регреса до 20. јула.

Тражи се пуна упосленост фабричких капацитета, да се разрјеше сви савјетници и координатори запослени у посљедње три године, објављивање коефицијената оних који су запослени по личном избору директора, обустава пријема нових радника док се не обезбиједи пуна упосленост, да у пријем радника буде укључен и синдикат, деблокада рада Одбора за безбједност и да се омогући присуство представника синдиката сједницама Надзорног одбора.

Директор фабрике „Застава оружје“ Милојко Брзаковић тврди да је штрајк неоснован и да се обуставом рада наноси велика штета компанији.

Брзаковић је агенцији Бета рекао да је због штрајка угрожено испуњење уговорних обавеза јер поједини купци наговјештавају да би могли да одустану од поеуџбина.

Према евиденцији пословодства, у једночасовним штрајковима упозорења који су претходили данашњем штрајку учествовало је од 40 до 50 одсто радника односно од 700 до 750 запослених.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар