РС и матица

Суд БиХ потврдио „уређену оптужницу“ против Милорада Додика и Милоша Лукића

ОГЊЕН ТАДИЋ: ЛАНАЦ ДЕЈСТАВА УПУЋУЈЕ НА ЗАКЉУЧАК ДА СЕ РАДИ О УДРУЖЕНОМ ЗЛОЧИНАЧКОМ ПОДУХВАТУ
  • Чланови колегијума Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић, предсједавајући Дома народа, и Небојша Радмановић, замјеник предсједавајућег Представничког дома, у заједничкој изјави истакли да будно прате активности нелегалног високог представника Кристијана Шмита и да ће заједнички одлучити колико је сврсисходно учествовати у раду П БиХ уколико се не буду поштовали ставови и уставна позиција Републике Српске

СУД БиХ потврдио је уређену оптужницу Тужилаштва БиХ против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића, потврђено је РТРС.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Додика и Лукића 11. августа и послало Суду БиХ на потврђивање, а Суд је 18. августа вратио Тужилаштву „на дораду“.

Након што је Тужилаштво БиХ подигло оптужницу, предсједник Српске је поднио кривичну пријаву против тужиоца Недима Ћосића.

Правник Огњен Тадић рекао је за РТРС да се потврђивање оптужнице против Додика и Лукића може назвати „удруженим злочиначким подухватом“.

– Прво је Шмит починио кривично дјело тиме што је донио неовлашћено измјене и допуне Кривичног закона БиХ. Онда му се у том кривичном дјелу придуржио директор Службеног листа БиХ који је то објавио. Онда им се придружио тужилац који је на основу тога подигао оптужницу, а онда им се придуржио и судија за претходно саслушање који је потврдио такву оптужницу. То у свакој другој земљи нема други назив него организована криминална група, да не кажем удружени злочиначки подухват – рекао је Тадић.

Чланови колегијума Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић, предсједавајући Дома народа, те Небојша Радмановић, замјеник предсједавајућег Представничког дома, у данашњој заједничкој изјави истакли су да будно прате активности нелегалног високог представника Кристијана Шмита који интензивира омаловажавање и подривање институција Републике Српске.

Упозорили су да су Шмитове активности већ дуже вријеме усмјерене на дерогирање уставне позиције и закона Републике Српске чиме, не само да не поштује њене институције и легално изабране представнике, него директно ради на њиховом урушавању.

Они су најавили да ће у будућем периоду пратити и анализирати ситуацију коју је Шмит проузроковао својим дјеловањем, те да ће заједнички доносити одлуке колико је сврсисходно учествовати у раду Парламентарне скупштине БиХ уколико се не буду поштовали ставови и уставна позиција Републике Српске.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар