Одабрано РС и матица

Сусрети Додик-Вучић и Цвијановић-Брнабић уочи заједничке сједнице влада Српске и Србије

ПОЧИЊЕ ЗАЈЕДНИЧКА РЕАЛИЗАЦИЈА ВЕЛИКИХ ЕНЕРГЕТСКИХ ПРОЈЕКАТА НА ДРИНИ
  • Очекује се и изградња Хидроелектране „Бук Бијела”, о чијој реализацији тренутно разговара са кинеским партнерима

ПРЕДСЈЕДНИЦИ Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић, те премијерке Ана Брнабић и Жељка Цвијановић састаће се у Београду, пред почетак заједничке сједнице двије владе.

На сједници ће бити потписан Споразум о сарадњи у области инфраструкутре, а данас, уочи сједнице, састали су се министри енергетике Петар Ђокић и Александар Антић. Најавили су формирање заједничког Енергетског комитета, којим ће се, кажу, са дугогодишњег планирања пројеката прећи на дјела.

Изградња заједничких електрана на заједничкој граници, један је од пројеката којим ће се бавити ново тијело Српске и Србије. У Комитету ће учествовати сви директори енергетских компанија с обје стране Дрине који би требало заједнички да рјешавају проблеме али и да, према највама министра Александра Антића претворе дуго година планиране пројекте у дјела.

Ђокић је рекао да је граница између Српске и Србије највећи енергетски потенцијал двије републике, те да се Република Српска радује због спремности Србије да инвестира у енергетске пројекте и очекује међусобну сарадњу и у изградњи Хидроелектране „Бук Бијела”, о чијој реализацији тренутно разговара са кинеским партнерима.

Он је навео циљ Комитета да разматра сва питања из области енергетике која су од интереса за Србију и Српску.

– Желимо да наставимо пројекте гасификације Републике Српске. Надамо се да ће доћи до рјешења токова попут гасовода „Јужни ток” или њему сличног, гдје ће Српска моћи да развија сопствену гасну мрежу – рекао је Ђокић.

Приоритет међу заједничким енергетским пројектима мора, ипак, бити боље повезивање електроенергетском мрежом, јер је у овом тренутку, Српска боље умрежена са Хрватском и земљама региона, него са Србијом.

РТРС

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар