РС и матица

Свесрпски сабор: Владе Србије и Српске усвојиле Декларацију о заштити права и будућности српског народа

ТЕКСТ ДЕКЛАРАЦИЈЕ У НАРЕДНА ТРИ МЈЕСЕЦА ТРЕБА ДА ПОТВРДЕ ПАРЛАМЕНТИ У БАЊАЛУЦИ И БЕОГРАДУ
  • Усвојена и одлука о раписивању конкурса за изградњу меморијаних центара посвећених јасеновачким жртавама у Доњој Градини и Београду
  • Радован ВИШКОВИЋ: Ово је историјски дан. Први пут српски народ нескривено, без икаквих амбиција да наноси било коме другоме штету, жели да креира своју будућност. Све што радимо, радимо да заштитимо себе, свој пут, а никако да правимо штету некоме другоме. Ништа што би требало њих да брине

ВЛАДЕ Србије и Републике Српске једногласно су на заједничкој сједници у Београду – у оквиру Свесрпског сабора – усвојиле Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

Парламенти Србије и РС би у наредних 90 дана требало да усвоје Декларацију.

Предсједник Владе Србије Милош Вучевић, који је предсједавао, оцијенио је да је то историјска одлука.

Усвојена је и одлука о раписивању конкурса за изградњу меморијаних центара посвећених јасеновачким жртавама у Доњој Градини и Београду.

Министар културе Србије Никола Селаковић изјавио је да ће управљачки одбор за реализацију те одлуке у наредном периоду у хитном року припремити детаљан план активности, као и да ће се локација у Београду накнадно утврдити, али да ће она бити на обали Саве.

„Сава је та спојница између Јасеновца, Доње Градине и Београда”, поручио је министар.

Министар је прецизирао да конкурс треба да буде мјешовит и да има циљ да се дође до идејног рјешења за обиљежавање мјеста страдања и изградњу меморијалних центара.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да српски народ жели да креира своју будућност.

– Дошло је вријеме да ми као српски народ заштитимо своје интересе. Ово данас је историјски дан. Сви ми остајемо дио историје, јер по први пут српски народ нескривено, без икаквих амбиција да наноси било коме другоме штету, жели да креира своју будућност. Све што радимо, радимо да заштитимо себе, свој пут, а никако да правимо штету некоме другоме. Ништа што би требало њих да брине – поручио је Вишковић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар