Одабрано РС и матица

Тачи противљење корекцији граница назвао „бескрупулозном пропагандом против савезника“

ОБЈАВИО ДА ЋЕ ИНИЦИРАТИ ОДРЖАВАЊЕ „РЕФЕРЕНДУМА ЗА МИРОВНИ СПОРАЗУМ СА СРБИЈОМ“
  • На референдуму жели одговор на питање – да ли сте за споразум са Србијом који би омогућио Косову учлањење у Европску унију, НАТО и Уједињене нације или желите да се живи у непријатељству са сусједним државама и у изолацији?

ПРЕДСЈЕДНИК шиптарског Косова Хашим Тачи оцијенио је да би грађани Косова требало да се изјасне на референдуму да ли су за мировни споразум са Србијом, који би омогућио Косову учлањење у Европску унију, НАТО и Уједињене нације, или желе да се живи у непријатељству са сусједним државама и у изолацији.

„Ја знам да ће они изабрати прву опцију, зато и радим у уској координацији са међународним савезницима да мир са сусједима и интеграција буду потребан избор“, написао је Тачи на Фејсбук профилу.

У косовском законодавству не постоји могућност организовања референдума, јер референдум није предвиђен ни Уставом Косова нити постоји закон референдуму.

Тачи је оптужио опозицију и цивилно друштво да су против постизања правно обавезујућег споразума о нормализацији односа са Србијом.

Према његовим ријечима, у вријеме када су све земље од САД до земаља ЕУ, укључене у напоре за постизање мировног споразума са Србијом, на другој страни стоји опозиција коју помажу „усамљени гласови цивилног друштва“ и која подршку међународне заједнице сматра злонамјерном.

„Нема веће несреће за државу и грађане Косова него када неке опозиционе странке или појединци доводе у питање подршку САД и главних савезника Косова. То је ситуација за жаљење“, написао је Тачи.

Он је истакао да су државни суверенитет и територијални интегритет Косова гарантовани Уставом, а не емоционалним изјавама „оних који немају идеју како је добијена слобода и независност“ Косова.

Противљење опозиције споразуму о подјели или корекцији граница у дијалогу са Србијом косовски предсједник види као „бескурпулозну пропаганду против међународних савезника“.

„Таква бескурпулозна пропаганда опозиционих партија против наших међународних савезника увијена у панику о наводном довођењу у питање државног суверенитета је срамна и опасна“, написао је Тачи.

Опозиција је раније данас предала захтјев за одржавање ванредне сједнице Скупштине Косова на којој ће се забранити предсједнику Косова да у дијалогу о нормализацији односа са Србијом разговара о подјели или о корекцији граница.

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар