РС и матица

Тачи у Скопљу: Без договара са Србијом нема мирног рјешења за Косово

„КОСОВО ЋЕ МОРАТИ ДА НАПРАВИ ДЕМАРКАЦИЈУ 430 КИЛОМЕТАРА ГРАНИЦЕ СА СРБИЈОМ“
  • „Споразум ће се много тешко постићи, биће много тешкоћа, баријера, али ја сам оптимиста. Боље сада, него послије двије, три деценије. Сачуваћемо супстанцу, суштину и мултуетничност на Косову и у Србији. Неће бити рјешења по етничкој линији или на етничкој основи“

ПРЕДСЈЕДНИК шиптарског  Косова Хашим Тачи изјавио је данас да без договара са Србијом нема мирног рјешења за Косово и најавио да ће уложити огромне напоре да се постигне историјски споразум, „што значи реципрочно признавање обе стране“.

„Сви знамо да без дијалога и преговора са Србијом не можемо да постигнемо мирно рјешење. Други пут је немогућ, неприхватљив. Споразум ће се много тешко постићи, биће много тешкоћа, баријера, али ја сам оптимиста. Боље сада, него послије двије, три деценије“, рекао је Тачи на конференцији за новинаре с премијером Македоније Зораном Заевом.

Тачи је рекао да је статус кво за њега неприхватљив.

„Немамо право да као таоце држимо будућност наше дјеце, дјеце наше дјеце и будућих генерација“, рекао је косовски председник.

Тачи је рекао да иза дијалога стоје и власт и опозиција у Приштини и најавио да ће преговори у будућности бити интензивирани. Он је додао да ће Косово морати да направи демаркацију 430 километара границе са Србијом.

„Демаркација ће бити комплексан процес и мораће да се заврши, биће то тежак процес, али морамо да га преузмемо као лидери“, рекао је он и додао да ће договор Косова и Србије, ако се постигне, бити у европском духу.

Тачи је рекао да Косово поштује територијални интегритет сусједних земаља Македоније, Албаније и Црне Горе.

„Нећемо направити никакав споразум који ће минирати сусједе. То ће бити као споразум који ви овдје правите са ЕУ, са САД и свим нашим пријатељима партнерима“, рекао је он.

Тачи је навео да ће споразум имати „европску суштину и бити у интересу и Косова и Србије“ и да неће бити рјешен по етничкој линији.

„Сачуваћемо супстанцу, суштину и мултуетничност на Косову и у Србији. Неће бити рјешења по етничкој линији или на етничкој основи“, рекао је Тачи.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар