Одабрано РС и матица

Тамара Вучић угостила Емине Ердоган, посјетиле турски Институт „Јунус Емре“

ЗАЈЕДНО НА ПРОМОЦИЈИ СРПСКОГ ПРЕВОДА КЊИГЕ „ТУРСКА КУХИЊА СА ВЕКОВНИМ РЕЦЕПТИМА“
  • Тамара: „Онај ко буде имао прилику да прочита овај кувар и да се упусти у пловидбу турском гастрономијом, моћи ће да се увери у то колико су нам кухиње сличне, а парадоксално, и различите када је реч о састојцима“
  • Емине: „Веома сам била срећна када сам сазнала да у Србији влада велико интересовање за Турску и наш језик. У српском језику користи се око 8.000 ријечи које су турског поријекла. Од 2015. до данас, на Институту „Јунус Емре“, у Београду, више од 3.000 људи похађало је наставу турског језика. Интересовање народа две земље је обострано“

СУПРУГА предсједника Србије Тамара Вучић угостила је данас у Београду супругу турског председника Емине Ердоган, са којом је присуствовала промоцији српског превода књиге „Турска кухиња са вековним рецептима“.

Оне су посјетиле турски Институт „Јунус Емре“, гдје је одржана промоција књиге, и поручиле да је културу једног народа најбоље упознати кроз национална јела.

Писање књиге „Турска кухиња са вековним рецептима“ иницирала је управо супруга турског предсједника, а у њеном настајању учествовали су најпознатији турски шефови кухиња.

Супруга предсједника Србије, Тамара Вучић истакла је везу у култури и кухињи два народа и поручила да управо гастрономија зближава људе.

„Онај ко буде имао прилику да прочита овај кувар и да се упусти у пловидбу турском гастрономијом, моћи ће да се увери у то колико су нам кухиње сличне, а парадоксално, и различите када је реч о састојцима“, казала је Вучић.

Говорећи о пријатељству и вези између Србије и Турске, она је подсјетила и на то колико истих речи користимо, посебно из области гастрономије, али и колико је снажно пријатељство двију земаља.

„Желим да се са пријатељском Турском што ближе упознамо. Захваљујући Вама, драга Емине, осведоченом пријатељу српског народа, најбољи сведоци ових мојих речи су Институт за мајку и дете “др Вукан Чупић“, Дом за незбринуту децу “Драгутин Филиповић Јуса“, и Матерински дом у Звечанској. И баш као што се поздравља на бајрамској софи „Бујрум“ – добродошли, живело српско-турско пријатељство“, поручила је Тамара Вучић.

Емине Ердоган је рекла да је радосна због тога што се налази у Београду, гдје, како каже, осјећа љубав Срба према турском народу.

„Задовољство ми је да промоцију ове књиге у Београду представим управо са супругом предсједника Србије. Наша основна потреба је да се хранимо, а у Туској је сто за јело посебно мјесто које дијелимо само са породицом и пријатељима. Срби су наши пријатељи и гдје год да дођете у Турску, чак и ако не познајете људе, а закуцате им на врата – нећете остати гладни“, истакла је прва дама Турске.

Емине Ердоган је нагласила да два народа имају много заједничког, прије свега због заједничке историје, што је управо и довело до јаког пријатељства које две земље данас његују.

„Веома сам била срећна када сам сазнала да у Србији влада велико интересовање за Турску и наш језик. У српском језику користи се око 8.000 ријечи које су турског поријекла. Од 2015. до данас, на Институту „Јунус Емре“, у Београду, више од 3.000 људи похађало је наставу турског језика. Интересовање народа две земље је обострано“, поручила је Ердоган.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар