РС и матица

Тимоти Лес: Европа игра велику улогу у опструисању веће независности Српске

БРИТАНСКИ БАЛКАНОЛОГ У БАЊАЛУЦИ ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ „ГЕОПОЛИТИЧКИ АСПЕКТИ ПОЛОЖАЈА РС“
  • Високи представник је тренутно у сукобу са руководством Српске а има подршку Њемачке и Велике Британије
  • ЕУ је оживјела политику проширења на источну Европу да би осујетила утицај Русије
  • Влада у Њемачкој све више слаби и губи популарност, док је Британија у највећој кризи од седамдесетих година због високог нивоа јавног дуга, интерне подјеле и нефункционалности на политичком нивоу

Извор: РТРС

ВОДЕЋИ истраживач у Центру за геополитику Универзитета у Кембриџу Тимоти Лес изјавио је да Европа игра велику улогу у опструисању веће независности Српске, да Русија подржава Србе, док је Америка тренутно у политичком нереду.

Лес је током предавања о „Геополитичким аспектима положаја Републике Српске“ које се одржава вечерас у Бањалуци рекао да је шест кључних међународних актера, односно земаља које могу помоћи или одмоћи када је ријеч о независности и отцјепљењу Српске од БиХ.

Према студији која је објављена 2020. године, САД су данас поларизоване и имају проблем да пројектују моћ како би одбраниле интегритет међународног поретка, навео је Лес.

– Слабљење америчке моћи није питање околности, него и избор јер се Американци противе интервенционизму изван САД – поручио је Лес.

Према његовим ријечима, истраживања јавног мњења показују да је половина Американца уморна од ратова на Блиском истоку.

Он је истакао да, као и САД, Европа могу да помогну или осујете борбу Српске за већу независност и играју велику улогу у опструисању.

– Високи представник је тренутно у сукобу са руководством Српске и има подршку Њемачке и Велике Британије. ЕУ је оживјела политику проширења на источну Европу да би осујетила утицај Русије – додао је Лес.

Лес је нагласио да Влада у Њемачкој све више слаби и губи популарност, док је Велика Британија у највећој кризи од седамдесетих година због високог нивоа јавног дуга, интерне подјеле и нефункционалности на политичком нивоу.

Он је оцијенио да ће избори сљедеће године довести до промјене у британској влади и да једна петина земље не даје подршку за овакве политике.

– ЕУ је у стању колапса што је одражено у смањењу солидарности. Чињеница је да је ЕУ превише слаба и подијељена да би се проширивала на Исток у блиској будућности – навео је Лес током свог предавања.

Лес је рекао да је међу актерима који могу помоћи или одмоћи Српској и Русија, која је другачија од САД и Европљана и сматра да Српску не треба казнити.

– Русија је способна да осујети и помогне Српској са акцентом на ово друго и иако подржава Србе који се противе босанској држави, она подржава независност Српске јер има интерес да очува норму територијалног интегритета – додао је Лес.

Међу међународним актерима је, како је рекао, група индивидуалних актера, односно Русија и Кина и њихова  велика економска, политичка и војна моћ, те колективно противљење Западу и жеља да створе нове коалиције и партнерство између њих самих.

Лес је рекао и да Хрватска има улогу у причи о Републици Српској и БиХ, те штити интересе хрватског народа.

Предавању су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић, министри у Влади Српске, народни посланици, те бројне личности из политичког и јавног живота Републике Српске.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар