РС и матица

Трамп: Огроман је помак што су се Србија и Косово сагласили да нормализују економске односе

СПОРАЗУМ ПОТПИСАН У ОВАЛНОМ КАБИНЕТУ БИЈЕЛЕ КУЋЕ КОЈИ ЈЕ РАДНИ КАБИНЕТ АМЕРИЧКИХ ПРЕДСЈЕДНИКА
  • Доналд ТРАМП: Србија се сагласила да премиести амбасаду из Тел Авива у Јерусалим, а Косово и Израел су се договорили да нормализују односе и успоставе дипломатске везе
  • Синиша МАЛИ: У споразуму је и завршетак изградње аутопута од Ниша до Приштине у вредности од 1,1 милијарду евра, за шта је америчка влада преузела обавезу финансирања тог пројекта. Договорен је и завршетак изградње и реконструкције железничке пруге од Ниша до Приштине у вредности од милијарду евра, за који је, исто тако, америчка влада преузела на себе обавезу да ће обезбедити финансирање
  • Америчка развојна агенција, која је главна развојна агенција САД са годишњим буџетом од преко 60 милијарди долара, отвориће канцеларију у Београду
  • Приштинске власти прихватиле да буду дио такозваног „мини Шенгена” у којем су Србија, С. Македонија и Албанија
  • Ивица ДАЧИЋ: Показали смо да питање Косова није решено. Ово је први пут да се питање статуса Косова оставља за неке даље разговореАмериканци сматрају да Србија и Косово треба заједно да користе ресурсе, што до сада није био случај

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић и премијер приштинских власти Авдулах Хоти потписали су данас у Бијелој кући споразум о нормализацији економских односа.

Учинили су то са предсједником САД Доналдом Трампом у Овалном кабинету.

У том радном кабинету свих предсједника САД била су постављена два додатна стола за којим су сједили, свако на својој страни, Вучић и Хоти, а у средини Трамп.  

Амерички предсједник рекао је да су се „Србија и Косово сагласили да нормализују економске односе” и поздравио, како је навео „огроман помак”, постигнут више од деценије након што је јужна српска покрајина прогласила независност.

Трамп: Објављујем још једно историјско преузимање обавеза

Трамп је поздравио храброст Вучића и Хотија у финализовању споразума о нормализацији економских односа, чиме су како је рекао учинили „своје земље, Балкан и свет безбеднијим“.

„Драго ми је да објавим још једно историјско преузимање обавеза, Србија и Косово су се обавезали на економску нормализацију. После насилне и трагичне историје и година пропалих преговора – моја администрација предложила је нови начин премошћивања подела“, рекао је Трамп.

Он је рекао да су усмеравањем на отварање радних места и економски раст две земље биле у стању да постигну прави продор око економске сарадње по целом низу питања.

„Била је потребна огромна храброст председника Србије Вучића и премијера Косова Хотија да крену у ове преговоре и дођу у Вашингтон да финализују ове обавезе. Урадивши то они су учинили своје земље, Балкан и свет безбеднијим“, поновио јеТрамп и додао да се радује што ће у времену које долази видети Србију и Косово како просперирају и раде заједно на економској сарадњи у региону.

Трамп је објаснио и повезаност договореног са Блискимм истоком:

„Косово и Израел договорили су се о нормализацији односа и успостављању дипломатских односа. Србија се обавезала на отварање комерцијалне канцеларије у Јерусалиму овог месеца и на премештање своје амбасаде у Јерусалим до јула».

Трамп је пред састанак са највишим званичницима Београда и Приштине рекао да се Србија сагласила да премјести амбасаду из Тел Авива у Јерусалим, а да су се „Косово и Израел договорили да нормализују односе и успоставе дипломатске везе”.

Мали: Извукли смо максимум који смо могли

Имамо споразум у руци, који нам даје прилику да економски још више цео регион напредује, изјавио је за Танјуг из Вашингтона министар финансија Синиша Мали, после потписивања споразума између Београда и Приштине у присуству америчког предсједника Доналда Трампа.

„Данас смо потписали веома важан споразум који ће допринети још бржој интеграцији и економском развоју целог региона. Извукли смо максимум који смо могли, посебно по питањима која су важна за животни стандард грађана који живе у региону Западног Балкана”, казао је Мали у телефонској изјави за Танјуг.

Он је посебно издвојио завршетак изградње аутопута од Ниша до Приштине у вриједности од 1,1 милијарду евра, за шта је америчка влада преузела обавезу финансирања тог пројекта.

Такође, додаје, договорен је и завршетак изградње и реконструкције железничке пруге од Ниша до Приштине у вриједности од милијарду евра, за који је, исто тако, америчка влада преузела на себе обавезу да ће обезбједити финансирање.

„Та два пројекта су веома важна јер ће допринети бржем транспорту роба и услуга, али и бржем повезивању Приштине и Ниша, а на крају и Београда”, објаснио је он.

Мали је подвукао да је посебно важно што је српска делегација, након дугих преговора, успјела да избори да Америчка развојна агенција, која је главна развојна агенција САД са годишњим буџетом од преко 60 милијарди долара, отвори своју канцеларију у Београду.

„То је важно с обзиром да доводе још већи број инвеститора, дају кредибилност целом процесу економског развоја наше земље, помажу нашем кредитном рејтингу, доводе нове инвеститоре. Та агенција се обавезала да ће обезебдити јефтине кредите за подршку малих и средњих предузећа”, објаснио је он.

Мали је указао да ће кроз гарантну шему, као што се то чини у Србији када су у питању двије милијарде евра које се односе на помоћ малим и средњим предузећима у борби против корона вируса.

Слична шема, каже, договорена је да се примјени и на предузећа на територији КиМ.

„То је веома важно с обзиром да су та мала и средња предузећа увијек носиоци раста и развоја”, казао је Мали.

Рекао је да је најважнији допринос споразума што су приштинске власти прихватиле да буду дио такозваног „мини Шенгена”.

„Осим Северне Македонијие, Србије и Албаније и они ће бити део тога. За то смо се борили месецима уназад. Србија је доминантна економска сила у региону, и нама је важно, као економији која је извозно оријентисана, да што више земаља прихватају слободан проток роба, услуга, људи и капитала”, указао је он.

Мали је оцијенио да је споразум огроман успјех преговора, који ће допринијети повећању животног стандарда грађана.

„Најважније је што за то све имамо потпуну подршку америчке администрације која гарантује више инвестиција и новца, бољи животни стандард свих грађана у региону”, закључио је он, преноси Танјуг.

Послије потписивања споразума, Трамп је разговарао одвојено са Вучићем и с Хотијем.

Мораторијум на чланство Косова* у међународним организацијама

Споразум још није објелодањен, али су неки његови дијелови процурили у јавност, „захваљујући” неслагању међу косовским лидерима.

Документом се предвиђа и мораторијум на чланство Косова у међународним организацијама на годину дана.

Документ садржи пројекте вриједне 13 милијарди долара предвиђених за улагање у инфраструктурне и заједничке регионалне пројекте који ће утицати на развој тзв. Косова и Србије.

Дачић: И потписани споразум показује да питање Косова није решено

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да потписивање економског споразума Београда и Приштине у Бијелој кући показује да питање Косова није ријешено.

Показали смо да питање Косова није решено. Ово је први пут да се питање статуса Косова оставља за неке даље разговоре“, рекао је Дачић на телевизији Пинк.

Он је поновио да је српска делегација у Вашингтону, на преговорима с Приштином који су почели јуче, отклонила из споразума „политички део који је неприхватљив“ за Србију, одредбу о међусобном признању.

Дачић је рекао да споразум неће бити угрожен у случају пада Владе Косова због тог документа јер треба очекивати да ће га подржати косовски предсједник Хашим Тачи чија је странка тренутно у опозицији.

Дачић је поводом тога рекао да „Американци сматрају да Србија и Косово треба заједно да користе ресурсе, што до сада није био случај“.

Тачи поздравио потписано у Бијелој кући

Предсједник Косова* Хашим Тачи очекивано је поздравио је потписивање споразума Косова и Србије у Вашингтону.

Он је на Твитеру оцијенио да се ради о историјском споразуму који је потписан у Доналда Трампа.

Изразио је захвалност америчком предсједнику и специјалном изасланику Ричарду Гренелу на њиховом вођству у овом процесу.

„Косово ће сада наставити да ради на економском развоју, радним мјестима и даљој домаћој и међународној консолидацији“, написао је Тачи.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар