Одабрано РС и матица

Три српска гласа против иницијативе норвешких посланика да НАТО добије Нобела за мир

УПОЗОРЕЊЕ НОБЕЛОВОМ КОМИТЕТУ БЕОГРАДСКОГ ФОРУМА, КЛУБА ГЕНЕРАЛА И АДМИРАЛА И ФОНДАЦИЈЕ ЗА МЛАДЕ
  • Отворено писмо упућено у Осло садржи и упозорење да је током агресије НАТО на Србију (СРЈ) погинуло између 3500 и 4000 људи, укључујући 89 дјеце, а да је рањено преко 12.500 људи. Да је директна економска штета процјењена на преко 100 милијарди америчких долара. Са упозрењем да је то био први рат послије Другог свјетског рата на европском тлу који је био пресједан за праксу незаконитих интервенција широм свијета, кршење Повеље УН и улоге СБ УН, као и за охрабривање сепаратизма и тероризма
  • Закључна оцјена-упозорење у писму гласи: „Агресија НАТО 1999 била је злочин против мира и човјечности, који је, поред људских жртава и огромних разарања, представљао велики ударац миру и стабилности на Балкану, у Европи и глобално. То је био увод у нови хладни рат који и данас траје»

ПОВОДОМ вијести у српским медијима да је извјестан број посланика норвешког парламента званично покренуо иницијативу да се Нобелова награда за мир додијели НАТО пакту, Београдски форум за свет равноправних, Клуб генерала и адмирала Србије и Фондација за младе упутили су отворено писмо Норвешком Нобеловом комитету.

У писму се, поред осталог, подсјећа да је НАТО, прије 21 годину, без одобрења Савјета безбједности, извршио илегалну агресију на Србију (СРЈ) чиме је грубо прекршио Повељу ОУН, Завршни документ ОЕБС-а из Хелсинкија, низ других међународних конвенција, као и сопствени Оснивачки акт од 1949.

Наводи се да је током агресије погинуло између 3500 и 4000 људи (званична листа још увијек није утврђена), укључујући 89 дјеце, да је рањено преко 12.500 људи, а да тек треба да се процјени број жртава од каснијих посљедица као и штета нанијета природној околини.

Директна економска штета процјењена је на преко 100 милијарди америчких долара.

Истиче се да је то био први рат послије Другог свјетског рата на европском тлу који је преседан за праксу незаконитих интервенција широм свијета, кршење Повеље УН и улоге СБ УН, као и за охрабривање сепаратизма и тероризма. 

То је био моменат преласка НАТО из дефанзивног у офанзивни савез и кршење принципа УН да се мир може бранити само мирним средствима.

У писму се посебно подвлачи да је НАТО употребио пројектиле са осиромашеним уранијумом и друга забрањена оружја просторно и временски неограниченог дејства, што је својевремено оштро осуђено у Европском парламенту, Парламентарној скупштини Савјета Европе и националним парламентима многих земаља чланица НАТО (ЕУ).

Употреба осиромашеног уранијума оставила трајне тешке посљедице, узрокујући масовна малигна обољења одузимајући, данас и у будућности, животе хиљада недужних људи.

У писму се истиче да је, с обзиром на све изложено, агресија НАТО 1999 била злочин против мира и човјечности, који је, поред људских жртава и огромних разарања, представљао велики ударац миру и стабилности на Балкану, у Европи и глобално.

То је био увод у нови хладни рат који и данас траје – наводи се у отвореном писму.

Потписници у име њихових организација  – Живадин Јовановић, генерал Миломир Миладиновић и проф. др Даница Грујичић – на крају, изражавају наду да ће Норвешки Нобелов Комитет посветити одговарајућу пажњу изнијетим аргументима.

1 коментар

Кликни овде да поставиш коментар