РС и матица

У Бањалуци отворена Канцеларија Амбасаде РФ; Лавров: Односи Русије и Српске у великом су успону

АМБАСАДОР КАЛАБУХОВ: ОВО ЈЕ ИСТОРИЈСКИ ДАН - ИСТОРИЈА ЈЕ НА НАШОЈ СТРАНИ
  • Игор КАЛАБУХОВ: Канцеларију сматрамо веома важним елементом сарадње са БиХ, а посебно са Српском са којом Русија развија и унапређује однос стратешког партнерства
  • Сергеј ЛАВРОВ: Није свакидашњи догађај да се у свијету отвара ново дипломатско сједиште Руске Федерације. Веома нам је драго што се ово догађа у пријатељској Републици Српској. Ширење дипломатског кора у Бањалуци свједочи о повећању значаја и ауторитету Републике Српске као учесника у међународним процесима у складу са Дејтонским мировним споразумом
  • ЛАВРОВ: Приоритетну пажњу ћемо посвећивати изградњи руско-српског храма као духовног и културног центра у Бањалуци. Сматрамо да је овај пројекат најважнија комонента за јачање братских спона која везује наше народе

OТВАРАЊЕ Канцеларије Амбасаде Руске Федерације у Бањалуци је посебан догађај и представља историјски дан, рекао је руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов током свечаности отварања Канцеларије.

– Историја је на нашој страни. Данас је посебан историјски дан, имамо прилику да присуствујемо посебном догађају за који смо се дуго спремали и одавно га чекали. Сјећам се времена кад још нисам био амбасадор овдје, бавио сам се другим функцијама у својству савјетника амбасадора, али већ тада сам се бавио питањима отварања руског дипломатског представништва у Бањалуци. Радујем се овом догађају и мислим да се сви присутни радују с нама – рекао је Калабухов.

Посебно се захвалио предсједнику Републике Српске Милораду Додику на подршци и разумијевању у рјешавању свих питања.

– Хвала вам на иницијативи, снази и креативности које су врло потребне у овим временима – истакао је Калабухов.

Напоменуо је да Република Српска и Русија настављају стратешку сарадњу.

– Канцеларију сматрамо веома важним елементом сарадње са БиХ, а посебно са Српском са којом Русија развија и унапређује однос стратешког партнерства. Томе је доказ и недавни састанак предсједника Русије Владимира Путина и предсједника Српске Милорада Додика на којем су постигнути договори који су основа нашег рада. Надамо се дугом раду нашег представништва. Врата ове Канцеларије су отворена за све грађане Српске – поручио је Калабухов.

Најављујући укључење руског министра спољних послова Сергеја Лаврова путем видео линка, Калабухов је изразио наду да ће доћи у Бањалуци, посебно у контексту градње и отварања руско-српског храма.

Шеф руске дипломатије је у видео-обраћању рекао:

– Наше везе са Републиком Српском данас доживљавајуи велики успон. Контакти на највишем нивоу постали су редовни, одржава се интезиван политички дијалог, укључујући и на парламентарном нивоу.

Драго ми је што могу да вам пожелим добродошлицу на цеременији отварања Канцеларије Амбасаде Руске Федерације у Бањалуци. Прије свега желио би да честитам мојим колегама и нашим пријатељима у Републици Српској овај диван догађај. Ишли смо ка овом циљу неколико година. Урађен је огроман посао чији су резултати видљиви данас.

Тренутак је заиста историјски. Није свакидашњи догађај да се у свијету отвара ново дипломатско сједиште Руске Федерације. Веома нам је драго што се ово догађа у пријатељској Републици Српској. Ширење дипломатског кора у Бањалуци свједочи о повећању значаја и ауторитету Републике Српске као учесника у међународним процесима у складу са Дејтонским мировним споразумом.

– Захвални смо руководству Републике Српске и лично предсједнику Милораду Додику, који су од самог почетка посвећивали значајну пажњу у свим питањима за ову иницијативу и пружали су свеобухватну помоћ његовом најбржем рјешавању. Искрено смо захвали епископу бањалучком Јефрему што имамо овако дивну зграду за смјештај руске дипломатске мисије. Убјеђени смо да ће посебна историјска и духовна атмосфера која тамо влада инспирисати наше колеге да креативно рјешавају задатке са којима се суочавају.

– У Српској послују велики руски привредни субјекти. Успостављене су значајне везе у области науке, културе, образовања и спорта. Приоритетну пажњу ћемо посвећивати изградњи руско-српског храма као духовног и културног центра у Бањалуци. Сматрамо да је овај пројекат најважнија комонента за јачање братских спона која везује наше народе.

– Наставићемо да развијамо контакте између универзитета у Русији и Републици Српској. Поздрављамо почетак рада Центра за отворено образовање на руском језику и предавње руског језика на универзитету у Источном Сарајеву као и дјеловање његовог огранка на универзитету у Бањалуци.

– Са топлином у срцу видимо колико су јаке и искрене традиције антифашизма код српског народа. Република Српска је заиста упориште историјске истине и борбе против искривљавања историје. Годишње масовне акције Бесмртног пука су јасна потврда тога. Подвизи наших предака не смију да се забораве. Заједно ћемо наставити да бранимо истину, слободу и правду.

– Мојим колегама сарадницима у канцеларији амбасаде је увијек драго да сарађују са пријатељима, и отворени су за нове идеје како да се још више зближимо и проширимо узајмано корисну сарадњу у интересу јачања мира, стабилности и безбједности. Данас смо направили веома важан корак у том правцу. Наставимо пут заједно. Рачунамо на подршку од стране Градске управе Бањалуке, као и руководства и свих грађана Републике Српске.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар