РС и матица

Ухапшен Милан Новитовић, в.д. директора Цивилне заштите Републике Српске

УЈЕДИЊЕНА СРПСКА: ТО НЕМА ВЕЗЕ СА ПРАВОМ И ПРАВДОМ, ТО ЈЕ ЗЛОУПОТРЕБА У ПОЛИТИЧКЕ СВРХЕ
  • Републичко јавно тужилаштво. У питању је кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлаштења
  • Уједињена Српска: Ради се о покушају да се ослабе или униште институције виталне и неопходне за функционисање друштва и Републике Српске, посебно у ванредним ситуацијама
  • Милорад Додик: Оно што знам јесте да му се нешто приписује у вези са запошљавањем бившег директора Института за јавно здравство. То је нешто што је у сфери личног обрачуна тужиоца и њихове препотенције

ПОРТПАРОЛКА Републичког јавног тужилаштва, Драгица Тојагић, изјавила је да је Милан Новитовић, в.д. директора Цивилне заштите Републике Српске, ухапшен након саслушања.

Саслушаван је „у својству свједока“,

Новитовић се терети за злоупотребу службеног положаја.

Његова странка – Уједињена Српска – саопштила је да удар на Новитовића, неколико дана пред изборе, представља покушај да се смањи рејтинг УС.

Навела је да и чланови странке и грађани РС знају да такви поступци немају везе са правдом и правом и да је у питању „злоупотреба правосуђа у политичке сврхе“.

У саопштењу се додаје да ће УС убрзо разоткрити и јавно представити своја сазнања без обзира ко стоји иза свега – „домаћи актери, који се плаше успјеха Уједињене Српске, или страни фактори који покушавају да разједине коалиционе партнере и тако утичу на резултате избора“.

На тај начин се, наводе из Уједињене Српске, „покушавају ослабити или уништити институције виталне и неопходне за функционисање друштва и Републике Српске, посебно у ванредним ситуацијама“.

Из Републичког јавног тужилаштва речено је агенцији Срна да је у току испитивање Новитовића због кривичног дјела злоупотреба службеног положаја или овлаштења у вези са његовим овлаштењима као директора Републичке управе цивилне заштите.

Додик: Директно су се умијешали у изборни процес

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је рекао да је испитивање вршиоца дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милана Новитовића у Бањалуци потпуно непотребно и да је то мијешање у изборни процес.

– Оно што знам јесте да му се нешто приписује у вези са запошљавањем бившег директора Института за јавно здравство. То је нешто што је у сфери личног обрачуна тужиоца и њихове препотенције у том погледу – рекао је Додик у Београду.

Додик сматра да ово поготово није требало да се учини у времену пред изборе, да је искључиво мотивисано с циљем да направи пометњу међу људима, напоменувши да Новитовић није неко ко није доступан.

– Очигледно да то што они инкриминишу Новитовића не може логички бити одржано на неки други начин – рекао је Додик.

Али, додао је, они су одлучили да се овако директно умијешају у изборни процес.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар