РС и матица

Укидање динара пријети самом опстанку српског народа на КиМ

СРПСКИ ОПШТЕНАРОДНИ ПРОТЕСТНИ СКУП У СЈЕВЕРНОЈ КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ
  • Драгиша МИЛОВИЋ из Клиничко болничког центра: Циљ укидања динара је – укидање српских институција. Покажимо Европи и свијету да су Срби грађани другог реда, да нам се газе основна људска права и да нам пријети егзодус. Позивам амбасадоре Квинте да забране одлуку. Србија има право да финасира своје грађане што је договорено Бриселским споразумом 2013 и 2015. године
  • Драгана МИЛЕНКОВИЋ, редовни професор Економског факултета Универзитета у Приштини са сједиштем у Косовској Митровици: Одлука ЦБК је дискриминаторна и да угрожава опстанак Срба на КиМ. Динар је опстајао овдје и у најгорем времену окупације, његовим укидањем укида се живот противно универзалним вриједностима на којима почива ЕУ. Да ли је устав самопроглашеног Косова јачи од свих међународних споразума и стандарда? Како то важи када нам треба укинути права, а не када треба вратити земљиште манастиру Дечани или имовину грађанима? Умјесто да идемо у правцу нормализације и дијалога имамо потез који нас враћа 10 година уназад
  • Присутни су носили заставе Србије и транспаренте „UN USA 1244 HELP“, „Европо отвори очи“, „Без социјалних примања нећемо имати ни за храну“, „Ово је окупација“, „Нећете нас протјерати са наших огњишта!“, „Курти нам забрањује плате и пензије!“, „Од чега да купимо лијекове кад нам динар узимате?“, „Европо, догорјело до ноката, зауздајте пиромана!“, „И Немањићи су ковали динаре!“

У СЈЕВЕРНОМ дијелу Косовске Митровице одржан је данас велики протестни општенародни скуп са кога су грађани позвали међународну заједницу да забрани одлуку Приштине о забрани динара, и указано да су Срби на Косову и Метохији обесправљени и без нормалних услова за живот.

Драгиша Миловић из Клиничко болничког центра у Косовској Митровици рекао је да овај велики величанствени слуп прилика да се изрази незадовољство једностраним потезом да се укине динар.

Он је истакао да је та одлука директно уперена према српском народу и да пријети опстанку српског народа на КиМ.

– Она има за циљ укидање српских институција. Уперена је и против мањинских заједница које овдје живе. Све се ово дешава пред лицем међународне заједнице. Послије 25 година ево прилике да свијету, Европи кажемо да смо ми Срби грађани другог реда, да нам се газе основна људска права и да нам пријети егзодус. Овом сулудом одлуком биће погођени најрањивији, стари болесни, пензионери, социјално угрожени, студенти, али и здравствени радници. Питање је како ћемо снабдијевати болнице лијековима, куповати храну за пацијенте. У њој се лијече Срби, Бошњаци, Роми. Ако одлука остане на снази биће им ускраћено право на лијечење – рекао је он.

Истовремено, он је позвао оне који одлучују, амбасадоре Квинте да забране одлуку и подсјетио да Србија има право да финасира своје грађане што је договорено Бриселским споразумом 2013 и 2015. године.

– То су темељи ЗСО, али нажалост та заједница која је требало да буде формирана прије 11 година Приштина не жели да је формира, а Брисел ћути. Наша санитетска возила су прошле године више од 400 пута заустављана, забрањена нам је вакцинација, упадали су у КБЦ и претресали и пацијенте и запослене. Ово је прилика да кажемо да се не слажемо са једностарним потезима Куртија којима усложњава ситуацију на сјеверу – рекао је Миловић и нагласио да је и на недавно одржаној сједници Савјета безбједности УН 13 од 15 земаља чланица закључило да је /премијер привремених приштинских институција Аљбин/ Курти тај који прави проблеме.

– Ми смо за мир, боримо се за опстанак, желимо основна права, а 25 година немамо ништа од тога. Морамо да истрајемо. Ништа туђе нисмо узели и на све провокације морамо да одговоримо миром и достојанством. Надам се да има права за нас Србе и да међнародна заједница једном мора да каже доста угњетавања Срба. Слога и јединство су нас држали свих овох година и да поштујемо једни друге уз помоћ наше матице Србије и СПЦ и добијемо шта нам пропада, а то је миран живот на овим просторима – рекао је он.

Светлана Стевић, управница Народних кухиња „Мајка девет Југовића“ поручила је са скупа да се Срби на КиМ налазе у безизлазној ситуацији и да морају да буду јединствени и сложни и да остану на вјековним огњиштима.

– Није није лако бити Србин, нисмо без коријена и историје, светиње говоре умјуесто нас и потврђују идентитет српског народа. Људи траже право на живот, слободу, голо парче хљеба. Тешко је када је неко гладан, а неко у Приштини не жели да чује за тај вапај. Једино ми Срби на КиМ немамо демократију. Како да објаснимо нашој дјеци да нам је све ускраћено. Никада није било лако, али смо побјеђивали када смо били јединствени и сложни. Преживјећемо и ово јер је Господ уз нас, заштитиће нам дјецу и ми ћемо слати наше молитве – рекла је она.

Душанка Ђоровић, из Удружења уједињених пензионера рекла је да су грађани приморани на улици да остваре елементарна права и запитала шта су скривили да им се то деси.

– Позивамо читав демократски свијет да их чује и не остане нем. Потребно нам је да се укине ова одлука. Та одлука је потребна да се омогући да живимо као свијет нормалан – рекла је она.

Драгана Миленковић, редовни професор Економског факултета Универзитета у Приштини са сједиштем у Косовској Митровици обратила се у име професора факултета и рекла да је одлука ЦБК дискриминаторна и да угрожава опстанак Срба на КиМ, а као родитељ да се питају како да плате школарине, хране.

– Динар је опстајао овдје и у најгорем времену окупације, његовим укидањем укида се живот противно универзалним вриједностима на којима почива ЕУ. Да ли је устав самопроглашеног Косова јачи од свих међународних споразума и стандарда? Како то важи када нам треба укинути права, а не када треба вратити земљиште манастиру Дечани или имовину грађанима? Умјесто да идемо у правцу нормализације и дијалога имамо потез који нас враћа 10 година уназад – рекла је она.

Додала је да је јасно је да је увођење евра начин обрачуна са српским народом.

– Ово није корак ка миру и стабилизацији. Ради се о човјеку који је заговорник екстремног популизма. Јасна порука представницима ЕУ – не дозволите да један човјек угрози стабилизацију и мир у региону – рекла је она.

Скуп је почео интонирањем химне Србије на главном шеталисту у близини Трга Браће Милић, а присутно је било неколико хиљада грађана из свих дијелова Косова и Метохије – од Штрпца, Поморавља, Централног Косова, сјевера КиМ.

Присутни су носили заставе Србије и транспаренте „UN USA 1244 HELP“, „Европо отвори очи“, „Без социјалних примања нећемо имати ни за храну“, „Ово је окупација“, „Пензију сам читав живот стицао, не дам је Куртију“, „Курти, зашто нам дјецу у вртићу остављаш без млијека?“, „Нећете нас протјерати са наших огњишта!“, „Курти нам забрањује плате и пензије!“, „Од чега да купимо лијекове кад нам динар узимате?“, „Нека амбасадори пређу са ријечи на дјела!“, „Европо, догорјело до ноката, зауздајте пиромана!“, „Болнице ће нам остати без лијекова!“, „За Куртијеву ‘демократију’ не дам ни пет пара!“, „И Немањићи су ковали динаре!“, и друге.

Присутни су били и предсједник и потпредсједник Српске листе Златан Елек и Драгиша Миловић.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар