Одабрано РС и матица

Весић: Обе линије БГ-метроа коштаће четири милијарде евра – прву почињемо да градимо 2020.

БИВШИ ГРАДОНАЧЕЛНИК ДРАГАН ЂИЛАС ТВРДИ ДА ОД ПОЧЕТКА ГРАДЊЕ У ТОМ РОКУ НЕМА НИШТА
  • ЂИЛАС: Држава се уговором за изградњу Београда на води обавезала да ће до 31. децембра 2019. године изградити прву линију метроа, која ће проћи кроз тај део, тунел, нови мост…
  • Горан ВЕСИЋ: Ми ћемо, за разлику од Ђиласа и његових празних обећања, почети да градимо метро, како смо обећали. Успећемо да остваримо сан… Прва линија метроа коштаће милијараду и 300 милиона евра        

ШЕФ одборничке групе Савеза за Србију Драган Ђилас оцјенио је данас да изградња прве линије метроа у Београду никако не може почети 2020. године како је обећала власт у Београду, док је замјеник градоначелника Горан Весић рекао да ће изградња прве линије сигурно почети до краја те године.

Ђилас је у градском парламенту казао да одборници Савеза за Србију неће гласати за предлог одлуке о изради Плана генералне регулације шинских система у Београду, са елементима детаљне разраде за прву фазу прве линије метроа система, који је на дневном реду данашње сједнице.

Он је казао да не може подржати тај план јер предвиђа изградњу метроа супротну плану који је Скупштина Београда усвојила у његовом мандату, а који је између осталог предвиђао да метро на Новом Београду иде изнад земље због састава тамошњег земљишта.

Ђилас је казао да ће израда Плана генералне регулације шинских система у Београду трајати 27 мјесеци што, како је навео, значи да ће 1. октобра 2020. године бити најранија могућност његовог усвајања.

„Осим ако изградања метроа не крене без процеса јавних набавки, тендера, избора тенДерским путем компаније или фирме која ће градити метро у Београду, ми не можемо никако почети изградњу метроа 2020. године“, казао је Ђилас.

Указао је да се држава уговором за изградњу „Београда на води“ обавезала да ће до 31. децембра 2019. године изградити прву линију метроа, која ће проћи кроз тај дио, тунел, нови мост…

„Свакоме је јасно да 31. децембра 2019. тога ничег неће бити. Сваком ко брине о земљи је јасно да страни партнер има основе да од 1. јанаура 2020. године рачуна пенале, јер ми нашу обавезу да му припремимо локацију и омогућимо развој те локације нисмо испунили“, казао је Ђилас и додао да је то велика опасност за Србију јер су износи новца огромни.

Ђилас је казао да ће Београђани на метро чекати још много дуго.

„Срешћемо се поново овде да видимо да ли ће обећање за 2020. годину можда бити испуњено“, рекао је Ђилас.

Замјеник градоначелника Београда Горан Весић казао је да ће сигурно изградња метроа почети до краја 2020. године.

„Метро ће се радити у фазама. Биће урађено све што је неопходно да бисмо метро почели 2020. године“, истакао је Весић и додао да се процјењује да ће прва линија метроа коштати милијараду и 300 милиона евра, а да ће обе линије коштати више од четири милијарде евра.

Он је казао да је данас био на састанку с предсједником државе Александром Вучићем са француским компанијама које раде студије изводљивости за метро.

„Ми ћемо, за разлику од Ђиласа и његових празних обећања, почети да градимо метро, како смо обећали. Успећемо да остваримо сан“, казао је Весић и додао да ће бити ријешене саобраћајне гужве у Београду градњом метроа.

Он је рекао да не може да вјерује да Ђилас гласа против метроа само зато што је „увређена млада“.

„Нема разлога да се Ђилас брине, јер упркос његовим жељама метро ће бити и имаће прилику да се вози њим. Ми ћемо остварити оно што смо обећали!“, казао је Весић.

Он је истакао да тек када буде завршена студија изводљивости 10. фебруара моћи ће да се каже колико ће трајати изградња прве линије метроа, а да се процјењује да може трајати између четири и шест година.

Весић је истакао да је посао акутелне власти да почне да гради метро и да „заживи“.

„Веома смо конкретни и спремни за тај посао“, навео је он.

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар