РС и матица

Випотник: Могуће је да почетком наредне грађевинске сезоне стартује градња аеродрома у Требињу

ПРЕДУСЛОВ ЈЕ ДА СЕ СВЕ ПОТРЕБНЕ ПРОЦЕДУРЕ ЗАВРШЕ У РОКУ, А ЗАСАД ТЕКУ ДОБРО
  • Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Бојан ВИПОТНИК: Прво ће се радити на меморандуму за међусобно признавање лиценци из наших ресорних надлежности за правна и физичка лица
  • Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Гораном ВЕСИЋ: Србија је обезбиједила дио новца за експропријацију са којом ће се почети и која је услов за издавање грађевинске дозволе. Мислим да смо сада на крају тог процеса, иако је ту било много спотицања и проблема. У сваком случају, остајемо при обећању предсједника Србије Александра Вучића да ћемо изградити тај објекат
  • Експропријација треба да кошта око 10 милиона евра, а аеродром – 200 милиона евра

МИНИСТАР за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, Бојан Випотник, рекао је да би почетком наредне грађевинске сезоне могла да крене изградња аеродрома у Требињу и да се све активности у вези са тим одвијају предвиђеном динамиком.

– Ако би све процедуре текле у предвиђеним роковима, могли бисмо већ почетком наредне грађевинске сезоне имати завршене све дозволе, односно кренути у градњу инфраструктурних објеката и свега осталог – рекао је Випотник новинарима након састанка у Бањалуци са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Гораном Весићем.

Випотник је рекао да је у разговору са Весићем дефинисана и разрађена будућа сарадња, коју је, између осталог, трасирала и усвојена Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа са Свесрпског сабора.

Истакао да је на данашњем састанку разговарано и о раније потписаним меморандумима, као и потписивању нових у складу са којима ће бити конкретизоване наредне активности и кораци.

– На том плану, прво ће се радити на меморандуму за међусобно признавање лиценци из наших ресорних надлежности за правна и физичка лица – рекао је Випотник.

Изјавио је да је важно да се нађе модалитет да се свим фирмама обезбиједи једнак третман у обје државе.

Випотник је додао да ће у вези са тим бити формиране радне групе да би се у контакту са свим заитересованим странама, а уз коришћење позитивних искустава Србије, добила што квалитетнија и оптималнија рјешења којима би сви били задовољни.

Весић је, говорећи о изградњи аеродрома у Требињу, навео да је Србија обезбиједила дио новца за експропријацију са којом ће се почети и која је услов за издавање грађевинске дозволе.

– Мислим да смо сада на крају тог процеса, иако је ту било много спотицања и проблема. У сваком случају, остајемо при обећању предсједника Србије Александра Вучића да ћемо изградити тај објекат. Ми у наредној грађевинској сезони можемо бити спремни да почнемо да градимо аеродром – рекао је Весић.

Додао је да би само експропријација требало да кошта око 10 милиона евра, а пројекат око 200 милиона евра.

Говорећи о издавању лиценци, Весић је рекао да иста права треба да имају и грађани и правна лица из Србије и Српске.

– Треба само да у најкраћем року нађемо законски модел како то ријешити – рекао је.

Весић је закључио да ће два министарства отворено сарађивати и на плану урбанистичке и еколошке заштите Средње и Доње Дрине, просторних планова, издавања електронских грађевинских дозвола, пројектовања, одржавања инфраструктуре, становања и слично.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар