Вијести РС и матица

Виши суд затражио документацију о екстрадицији Милошевића Хашком трибуналу

МИРЈАНА МАРКОВИЋ ТЕРЕТИ БИВШЕГ УПРАВНИКА ЦЗ ДРАГИШУ БЛАНУШУ ЗА ОТМИЦУ СУПРУГА

ВИШИ суд у Београду затражио је данас од Архива Југославије да му достави документацију у вези са екстрадицијом некадашњег предсједника СРЈ Слободана Милошевића Хашком трибуналу 2001. године.

Овај налог је издат поводом процеса у којем Милошевићева супруга Мирјана Марковић приватном оптужницом терети некадашњег управника Окружног затвора Драгишу Бланушу за отмицу супруга приликом изручења Хагу и друга кривична дјела на штету те породице.

Марковићева у приватној тужби тврди да је Блануша без одобрења суда дозволио да 28. јуна 2001. године НН лица одведу Милошевића из затвора, а потом га пребаце у притвор Хашког трибунала, гдје је урмо 11. марта 2006. године.

Супруга некадашњег предсједника СРЈ је у Руској Федерацији добила политички азил, пошто се против ње у Србији води кривични поступак због којег је за њом 2006. године расписана црвена портјерница Интерпола по налогу Вишег суда.

У том поступку она је прошле седмице након 15 година од покретања процеса првостепеном пресудом осуђена на годину дана затвора због подстрекавања некадашњих чланова владе на злоупотребу службеног положаја, односно незакониту додјелу стана дадиљи њеног унука.

У поступку против Блануше Марковићеву заступа пуномоћник.

Суд је такође у марту ове године затражио од надлежних органа Руске Федерације да на основу Европске конвенције о пружању међународне правне помоћи, саслушају Марковићеву поводом овог случаја, али то још није обављено.

Суђење Блануши је због свих неопходних радњи одложено за 19. новембар.

Ово суђење се понавља по налогу Апелационог суда који је укинуо првостепену пресуду којом је Блануша био ослобођен оптужби за отмицу Милошевића, док су друге оптужбе биле одбијене због застарјелости.

Поред поменуте оптужбе за отмицу Милошевића, Блануши се суђење понавља и због Марковићкине оптужбе да је неовлашћено објавио књигу “Чувао сам Милошвића”, која говори о притворским данима бившег предсједника СРЈ пред његово изручење Хагу, за коју је такође био ослобођен.

Виши суд му поново суди и због оптужбе за неовлашћено објаљивање Милиошевићевих фотографија насталих у притвору, а та је тужба била одбијена због застарелости.

Иначе, тужбу су, преко пуномоћника а у својству “оштећених као тужилаца” још 2005. против Блануше поднијели Милошевић, који је тада већ био у Хагу, и његова супруга Мира Марковић, након што је тужилаштво одбацило њихову кривичну пријаву против Блануше.

http://www.glassrpske.com/novosti/srbija/Sud-u-Beogradu-trazi-spise-o-ekstradiciji-Milosevica-Haskom-tribunalu/264685.html

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар