РС и матица

Војска Србије на Мердару предала захтјев за враћање до 1000 српских војника и полицајаца на КиМ

ВУЧЕВИЋ: ОБАВЕСТИО САМ ВУЧИЋА И БРНАБИЋ ДА СМО ЗАХТЕВ ПРЕДАЛИ КФОРУ У 11 САТИ
  • Министар одбране Србије Милош ВУЧЕВИЋ: Покренули смо процедуру у складу са Резолуцијом 1244 и Војно-техничким споразумом из Куманова. Захтевамо и користимо оно што је дефинисано међународним јавним правним актима – оно што нико не може да оспори Србији

ПРИПАДНИЦИ Војске Србије на Мердарама су уручили КФОР-у захтјев за повратак 1.000 припадника безбједоносних снага на Косову и Метохији.

– Обавестио сам председника Републике, као врховног команданта, и председницу Владе да је Војска Србије, односно Комисија за примену Војно-техничког споразума из Куманова при Генералштабу Војске Србије, предала, јутрос пре 11 часова, на административној линији код Мердара у писаном, штампаном облику Одлуку Владе Републике Србије, односно захтев Србије за повратак до 1.000 припадника Војске Србије и Министарства унутрашњих послова, односно полиције Србије – рекао је министар одбране Србије Милош Вучевић.

У објави на веб сајту Министарства одбране Србије, Вучевић је истакао да је рано јутрос око 1 час, електронским путем Војска Србије послала мејл са прилозима Одлуци Владе Републике Србије, захтјев и додатна документација канцеларији КФОР-а.

– Тако да смо и формалноправно, технички, покренули процедуру у складу са Резолуцијом 1244, у складу са Војно-техничким споразумом из Куманова да захтевамо и користимо оно што је дефинисано међународним јавним правним актима, међународним јавним правом, нешто што нико не може да оспори Србији и у контексту заштите наших националних, државних интереса и свакако ради заштите нашег народа на простору покрајине Косово и Метохија – рекао је Вучевић.

Влада Србије донијела је касно синоћ одлуку да се КФОР-у упути захтјев за враћање до 1.000 припадника српске војске и полиције на КиМ.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је раније да је одлука донијета једногласно.

– Само тражимо поштовање међународног јавног права и ништа више од тога – додао је Вучић.

Истакао је да не сматра да би било лоше да прихвате тај захтјев јер, како каже, то би допринијело миру.

(РТРС)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар