РС и матица

Вучевић: Срби су жртве континуиране геноцидне политике јер живе и западно од Дрине

БРАТУНАЦ: ОБИЉЕЖЕНО СТРАДАЊЕ СРБА СРЕДЊЕГ ПОДРИЊА И РЕГИЈЕ БИРАЧ
  • Желели су да нас казне зато што смо се населили на обје обале Дрине, јер по њима је Дрина граница источне и западне хемисфере, и ми немамо шта да тражимо са ове стране Дрине
  • Зато су нас клали, убијали, расељавали и у Првом, и у Другом, и у последњем рату. Нису успели да сломе слободарску снагу српског народа

ВАЖНО је да уједињени одајемо пошту свим српским жртвама. Да се окупљамо и да памтимо, рекао је Милош Вучевић, предсједник Владе Србије, на обиљежавању страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирачу у Братунцу.

– То је почетак наше духовне обнове – истакао је Вучевић.

Премијер Србије нагласио је да није згорег поновити истину, јер је важно да се чује и да се не заборави и да се тако разумију обими страдања нашег народа на овим просторима.

– Ту се радило о континуираној, геноцидној политици према Србима. Желели су да нас казне зато што смо се населили на обје обале Дрине, јер по њима је Дрина граница источне и западне хемисфере, и ми немамо шта да тражимо са ове стране Дрине. Зато су нас клали, убијали, расељавали и у Првом, и у Другом, и у последњем рату. Нису успели да сломе слободарску снагу српског народа – нагласио је Вучевић.

Он је упитао коме је могао бити крив Владимир Гајић стар само четири године.

– Многи цивили су на најстрашнији начин масакрирани. Братунац, Кравице, Скелани, Шековићи, Сребреница, готово сва подрињска села, гледали су најстрашније злочине Насера Орића и његових крвника – истакао је Вучевић.

Обиљежавање сјећања почело је литургијом у Цркви Успења Пресвете Богородице у Братунцу, коју је служио патријарх српски Порфирије и митрополит дабробосански Хризостом.

У Братунцу је служен помен за 3.267 српских жртава средњег Подриња и Бирча, погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату, а поводом 32. године од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69, а заробљено 22 војника и цивила.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар