РС и матица

Вучевић у Доњој Градини: Нама мора бити јасно да је овде наш Јерусалим, да је овде света земља

ДАН СЈЕЋАЊА НА ГЕНОЦИД ПОЧИЊЕН У НДХ НАД СРБИМА, ЈЕВРЕЈИМА И РОМИМА
  • Морамо да знамо и да је увек ноћ пред свитање најтамнија и да ће доћи нова зора, боља за српски народ и наше државе
  • Са овога места се заклињемо да су чојство и јунаштво наша снага. Да верујемо у небеску правду и Божију милост, да ће они који нас за геноцид оптужују, доћи у ову Долину плача да се поклоне и извине. Ко то не схвати, настављач је дела оних који ово починише
  • На српском народу је да верује и да се моли и да ради на томе да међу собом има слогу и јединство. И да би из ових хумки изникла слава и бесмртност Србинова. Нека би Бог дао да тако буде

ДАНАС се налазимо на највећем српском пољу смрти, рекао је Милош Вучевић, изасланик предсједника Србије, у Доњој Градини на обиљежавању Дана сјећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ.

– Под нашим ногама налазе се читави градови – наша дјеца и будућност коју нисмо требали да дочекамо, а Божјом помоћу дочекасмо је – рекао је премијер Србије.

Овдје, додао је Вучевић, одајемо пошту неми од бола за нашим родом и покољењима и сви су страдали као да нису људи… клани, дављени, кувани, драни, живи сахрањивани.

– Нама мора бити јасно да је овде наш Јерусалим, да је овде света земља. Морамо да знамо и да је увек ноћ пред свитање најтамнија и да ће доћи нова зора, боља за српски народ и наше државе – истакао је он.

Додао је да су размјере злочина и геноцида толики да дјелују нестварно и да стварају два ефекта – први да нико не вјерује да постоји мјесто на свијету гдје се од лешева дјеце правио сапун, а други, како је истакао, да та рана толико боли и толико је велика и дубока да човјек у очају не жели да о томе размишља и да на то мисли.

– Ова два феномена су најопаснија у нашој колективној свести. Опасан је то феномен јер је сећање на ове страдалнике наш идентитет и наш корен – рекао је Вучевић.

Вучевић је навео да људски мозак такво зло не може да перципира и да га зато одбацује, а да оно што се десило може само Бог да разумије.

– А то је можда и најважније. Да Господ разуме. Али нама мора бити јасно, да је ово Јерусалим наш. Да је ово Света земља. Да је овде наш океан суза и крви. Да смо одавде распети и да смо победнички васкрсли до данашњег дана, јер нас Господ у својој љубави поново на ноге постави и ојача мишиће наше и даде снагу да не одвраћамо поглед са овог места – навео је Вучевић.

Истакао је да народ који је преживио такве злочине не може бити народ џелата, него народ жртва.

– Да се са овога места заклињемо да су чојство и јунаштво наша снага. Да верујемо у небеску правду и Божију милост, да ће они који нас за геноцид оптужују, доћи у ову Долину плача да се поклоне и извине. Ко то не схвати, настављач је дела оних који ово починише – поручио је Вучевић.

Додао је да је на српском народу да вјерује и да се моли и да ради на томе да међу собом има слогу и јединство.

– И да би из ових хумки изникла слава и бесмртност Србинова. Нека би Бог дао да тако буде – поручио је Вучевић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар