РС и матица

Вучевић, Вишковић и Селаковић положили вијенце на Карађорђев гроб на Опленцу

У ОБИЉЕЖАВАЊУ ДАНА ДРЖАВНОСТИ СРБИЈЕ УЧЕСТВОВАО И ПРЕДСЈЕДНИК НС РС НЕНАД СТЕВАНДИЋ
  • Милош ВУЧЕВИЋ: Прошлост формира личност сваког човека, његову садашњост и његову будућност. Прошлост је оријентир како ћемо напред, путоказ и надахнуће да се сетимо ко смо и шта смо. Свако ко је покушавао да се прикаже другачијим, различитим, да вредност и тековине представи као ругло, да је све туђе, лепше и боље – завршавао је у негацији и аутошовинизму, у охолости презира према себи и своме

МИНИСТАР одбране Милош Вучевић Србије, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић су данас, поводом Дана државности Србије, положили вијенце на саркофаг Ђорђа Петровића Карађорђа у цркви Светог Ђорђа, на Опленцу.

Церемонији полагања вијенаца претходио је помен који је служио епископ шумадијски Јован са свештенством.

Као изасланик предсједника Србије и потпредсједник Владе Србије, Вучевић је рекао да је прошлост једна од основних околности које формирају личност сваког човјека, његову садашњост и његову будућност.

– Прошлост његове породице, прошлост његових предака, његовог народа. Та прошлост представља једно невидљвио, али врло јако утемељење. Оријентир како ћемо напред, путоказ и надахнуће да се сетимо ко смо и шта смо – рекао је Вучевић.

Како је навео, „свако ко је покушавао да се прикаже другачијим, различитим, да вредност и тековине представи као ругло, да је све туђе, лепше и боље – завршавао је у негацији и аутошовинизму, у охолости презира према себи и своме“.

Србија данас слави Дан државности – Сретење, у спомен на почетак Првог српског устанка 15. фебруара 1804. године у Орашцу и проглашење Сретењског Устава Кнежевине Србије 15. фебруара 1835. године.

Помену је присуствовао и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Посмртни остаци Ђорђа Петровића Карађорђа пренијети су у цркву Светог Ђорђа на Опленцу 1930. године из његове задужбинске цркве у Тополи, а они се налазе наспрам саркофага његовог унука Петра Првог Карађорђевића, који је и ктитор цркве.

Чим је ступио на престо 1903. године, краљ Петар Први Карађорђевић, почео је да гради династичку гробницу Карађорђевића, по узору на многобројне европске владаре у то време.

У крипти цркве почивају Карађорђева мајка Марица и супруга Јелена, као и још 25 чланова породице Карађорђевић, међу којима је и Александар Први Карађорђевић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар