Одабрано РС и матица

Вучић агенцији АНСА: Не можемо признати Косово, а да ништа не добијемо од друге стране

СИГУРАН ДА ЋЕ СЕ УЗ ПОМОЋ ЕВРОПСКИХ ПРИЈАТЕЊА, САД, РУСИЈЕ И КИНЕ ДОЋИ ДО РЕШЕЊА
  • Председник Србије  у интервјуу италијанској ановинској агенцији негирао да је икада имао тајне сусрете са косовским председником Хашимом Тачијем, како су тврдили поједини медији, а „чистим лажима” назвао вести које су недавно објављене о постојању наводног нацрта коначног споразума Београда и Приштине
  • „За разлику од косовског руководства, које сваког дана обмањује свој народ неизводљивим обећањима по којима ће Приштина добити све а Београд ништа, моја обавеза је да Србима објасним важност компромиса, који није пораз него победа. Победа за будућност Србије”
  • Вучић у истом интервјуу навео да у реалности СзС, који окупља странке и опозиционе покрете који су међусобно веома различити, све више губи подршку, која је са 15 одсто од пре неколико месеци пала на нешто мање од 10 одсто
  • „На мојим појединачним скуповима има више људи него заједно на свим демонстрацијама опозиције које се сваког викенда одржавају на улицама у целој Србији”

АКО не дође до компромисног споразума или договора око Косова – биће катастрофа, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

Он је у интервјуу који је, уочи посете премијера Ђузепеа Контеа Србији, дао дописнику италијанске агенције АНСА у Београду, поновио шта је услов Београда за обнављање дијалога са Приштином – да косовско руководство укине стопроцентне таксе на робу из Србије.

„Иако све делује тешко и на тренутке чак и немогуће, ми смо осуђени на проналажење компромиса. Сигуран сам да ћемо уз помоћ наших европских пријатеља и уз подршку Русије, Америке, Кине и других земаља моћи да дођемо до решења”, рекао је председник Србије.

„За разлику од косовског руководства које сваког дана обмањује свој народ неизводљивим обећањима по којима ће Приштина добити све а Београд ништа, моја обавеза је да Србима објасним важност компромиса, који није пораз него победа. Победа за будућност Србије”, рекао је он, преноси Танјуг.

Срби и Албанци, по његовим речима, су два највећа народа на Балкану и изузетно је важно да се договоре како би се гарантовала регионална стабилност.

Председник Србије је у интервјуу негирао да је икада имао тајне сусрете са косовским председником Хашимом Тачијем, како су тврдили поједини медији, а „чистим лажима” је назвао вести које су недавно објављене о постојању наводног нацрта коначног споразума Београда и Приштине.

Он је навео да цени посреднички рад високе представнице Федерике Могерини, за разлику од косовске стране која критикује Брисел.

„Проблеми су између Срба и косовских Албанаца, не могу да критикујем Европу која је учинила све што је могуће да би одржала мир”, рекао је Вучић.

Вучић: НАТО напад из ’99 остаје болна страница

У Нишу на југу Србије ће 24. марта биће организована централна комеморација за жртве бомбардовања од пре 20 година, које је НАТО извео против Србије у последњој фази рата на Косову, преноси Танјуг.

То је у интервјуу за АНСУ рекао председник Србије Александар Вучић.

Напади савезника, о којима је одлучено без дозволе УН, како би се Слободан Милошевић натерао да повуче трупе са Косова и заустави етничко чишћење, покренути су 24. марта 1999. године и трајали су 78 дана, а биланс је био око 2.000 мртвих и огромна разарања и штете, подсећа Анса.

„За нас је ово тежак месец и болно сећање. Срби сматрају да су доживели неправду пре 20 година и тако мисли 99 одсто становништва”, рекао је Вучић.

Он је казао да је то један од главних разлога због којих Србија не намерава да приступи НАТО-у.

„Упркос томе, одржавамо добре односе са Алијансом и њеним државама чланицама. Али не желимо да уђемо и остајемо неутрални”, рекао је Вучић.

Председник је казао да је резултат тих напада, поред жртава и разарања, било и бекство стотине хиљада Срба са Косова, од којих се две трећине нису вратиле.

Вучић наговестио да не искључује могућност признања Косова

Председник Србије Александар Вучић наговестио је данас да не искључује могућност евентуалног признања независности Косова, али је навео да би Београд нешто морао да добије заузврат, преноси Бета.

„Пре свега морамо постићи компромис. Не можемо признати Косово, а да ништа не добијемо од друге стране”, рекао је Вучић у интервјуу италијанској агенцији АНСА поводом предстојеће посете италијанског премијера Ђузепеа Контеа Србији, у среду.

Казао је да је питање промене граница контроверзна тема, пошто не признају сви исте границе, зависно од тога да ли су признали независност Косова или не.

Док нема насиља – протести демократско право

Све док не буде насиља и сукоба, протести су демократско право, рекао је председник Србије Александар Вучић у интервјуу Анси, који италијанска агенција данас емитује у деловима.

„Сваке године видимо протесте и демонстрације, нека слободно протестују”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Вучић је навео да у реалности СзС, који окупља странке и опозиционе покрете који су међусобно веома различити, изгледа да све више губи подршку, која је са 15 одсто у року од пре неколико месеци пала на нешто мање од 10 одсто.

СНС, главна политичка снага коју води сам Вучић има веома високе степене подршке, више од 50 одсто, што је, констатује Анса, неуобичајено у осталим европским земљама.

„Немају планове ни програме, и једина ствар која их уједињује је мржња против мене”, приметио је председник Србије, који је у исто време негирао да држи медије под јаком контролом.

„Ако се добро проучи ситуација, види се да су многи штампани медији против мене, сви недељници, као и многе телевизијске станице”, рекао је Вучић.

У вези са могућношћу превремених избора, о којима се упорно прича у медијима, Вучић је казао да они зависе од различитих фактора, који се тичу и спољне политике, посебно односа са Приштином и евентуално обнова дијалога са Косовом.

Председник је казао да је веома задовољан пријемом у народу, који је постигао на његовом обиласку различитих округа у Србији са циљем представљања резултата реформи и слушања проблема људи.

„На мојим појединачним скуповима има више људи него заједно на свим демонстрацијама опозиције која се сваког викенда одржавају на улицама у целој Србији”, рекао је Вучић.

http://fakti.org/serbian-point/vucic-agenciji-ansa-ne-mozemo-priznati-kosovo-a-da-nista-ne-dobijemo-od-druge-strane

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар