РС и матица

Вучић: Ако поводом КиМ не пристанемо на компромис – све ћемо изгубити

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ СА ПОСЛАНИЦИМА СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ
  • „Хоћемо ли да пристајемо на замрзнути конфкликт или да пробамо да тражимо решење? Док сам председник, још три године, даћу све од себе, уколико укину таксе, да покушамо да пронађемо некакво компромисно решење, у коме ће се водити рачуна о интересима нашег народа, безбедности наших људи, црквама и манастирима, као и о интересима Србије”
  • „Ово говорим зарад историје, јер претпостављам да је могуће да не дођемо до компромиса у наредних пет или 10 година, а то би била катастрофа и за Србе и Албанце. Последице би биле катстрофичне за нас у економском, социјалном и демографском аспекту
  • Ма колико многи уживају у нерешавању и мисле да зависи све од светских околности… свако ко то говори не говори истину. Ако не буде компромисног решења, биће напада Албанаца на Србе на Косову, јер Албанци губе живце”
  • „Ако дође до најгорег сценарија, и Албанци нападну наш народ на КиМ, ма колико то било тешко, а веома је тешко, јер се на КиМ налази НАТО – прогон и погром српског народа нећемо дозволити
  • Европске силе и САД дозволиле су Приштини да шест година не формира Заједницу српских општина, што је била једина обавеза Албанаца из Бриселског споразума. Једну једину обавезу коју су имали нису испунили зато што им је неко дозволио да је не испуне. Зато што су им европске силе и САД рекле – вама је дозвољено да је не испуните”
  • Уколико се нешто не промени, према процени УН, 2100. Срба ће бити двоструко мање него Албанаца4,327 милиона према 9,64 милиона Албанаца

АКО Приштина буде укинула таксе, даћу све од себе, док сам председник Србије, да покушамо да пронађемо неко решење, изјавио је данас Александар Вучић и указао да ћемо, ако не пристанемо на компромис, све изгубити, преноси Танјуг.

„Хоћемо ли да пристајемо на замрзнути конфкликт или да пробамо да тражимо решење? Док сам председник, још три године, даћу све од себе, уколико укину таксе, да покушамо да пронађемо некакво компромисно решење, у коме ће се водити рачуна о интересима нашег народа, безбедности наших људи, црквама и манастирима, као и о интересима Србије”.

Вучић је поновио да ће се залагати за некакво компромисно решење и нагласио да прецизна истраживања кажу да нам следи пропаст, ако до решења не дође.

„То говорим зарад историје, јер претпостављам да је могуће да не дођемо до компромиса у наредних пет или 10 година, а то би била катастрофа и за Србе и Албанце. Последице би биле катстрофичне за нас у економском, социјалном и демографском аспекту.„

Истиче да тренутно нема чак ни дијалога, као и да договор и компромис нису пораз, већ победа – ако не пристанемо, изгубићемо све.

То је, како каже, поручио лажним родољубима и заштитницима српских интереса који би да туђа деца бране КиМ.

„Важно је да истакнем да ма колико многи уживају у нерешавању и мисле да зависи све од светских околности… свако ко то говори не говори истину. Ако не буде компромисног решења, биће напада Албанаца на Србе на Косову, јер Албанци губе живце”, додао је Вучић.

Ако буде компромиса, биће референдума, а исход  обавезујући

Ако буде компромисног решења, мада сам скептик по том питању, народ ће о томе морати да се изјасни и, за разлику од других земаља, код нас ће одлука народа бити обавезујућа, поручио је председник Србије Александар Вучић.

Сводећи данашње обраћање у парламенту, председник Србије је рекао да нама у првој фази остаје да чекамо да видимо да ли ће Американци и Европљани убедити Албанце да укину таксе.

„Наставка суштинских разговора без укидања такси неће бити. Тачка. Уколико укину таксе ићи ћемо да разговарамо, да покушамо да пронађемо компромисно решење. Уколико га случајно буде, а скептик сам по том питању, доћи ћемо и пред парламент и пред народ да се о томе изјасне. И за разлику од неких других земаља, чланица и нечланица ЕУ, код нас ће одлука народа да буде обавезујућа. А не – референдум није прошао, али кога брига за референдум”, рекао је он.

Код нас ће бити онако како одлучи народ и онако како народ буде рекао, нагласио је Вучић.

Ако ништа од тога не буде случај и дође до најгорег сценарија, и Албанци нападну наш народ на КиМ, ма колико то било тешко, а веома је тешко, јер се на КиМ налази НАТО – прогон и погром српског народа нећемо дозволити.

„Имали смо довољно ‘Олуја’, ‘Бљесака’ , много несрећа и више такве несреће српском народу нећемо дозволити”, поручио је он.

Како каже, о томе су обавештени и највиши међународни представници, укључујући и команданта НАТО.

„И то је један од малих разлога због чега погрома и прогона нема, а да су се неки сетили да треба да имају војску и полицију 10-12 година раније можда бисмо нешто више могли да сачувамо”, додао је он, преноси Танјуг.

У Рашкој области неће бити нестабилности

Председник Србије Александар Вучић поручио је Србима и Бошњацима да не морају да брину, јер, истакао је, у Рашкој области неће бити нестабилности.

Он је у парламенту рекао да је зачуђен што у Санџаку постоје политичари који би да у тој области изазову неку врсту нестабилности, тражећи специјални статус.

„Не разумем шта радите против свог бошњачког народа, ако хоћете да кажете да ћете да тражите специјални статус, напуштање војске и полиције…? Ви имате три општине у којима сте већина, а шта ћете са 63 општине у којима су Срби већина у БИХ?”, запитао је Вучић, преноси Танјуг.

„То ви покрећете, не ми”, указао је Вучић и додао да би га обесили у Бриселу да је он то покренуо.

Навео је да тамо ћуте поводом тога, као што ћуте и за Тачија, Раму, Харадинаја који хоће да праве „велику Албанију”.

Он је поручио грађанима Србије да то што он ћути и не реагује значи да у овоме нема велике опасности.

„Нити шта могу да угрозе, нити да ураде. Зато, Бошњаци и Срби, будите мирни и у добру да живите у Србији”, рекао је Вучић и додао да ће ускоро ауто пут између Сјенице и Новог Пазара, као и други пројекти.

Циљ и план Албанаца су јасни, снажнији одлучују

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је актуелна власт успела да подигне углед Србије у свету, и да се о Косову и Метохији поново прича, али је истакао и да је много раније, 2010, завршено све што се тиче Косова и Метохије.

Вучић је истакао да је план Албанаца да нас свим оним што раде доведу у ситуацију „нове нормалности”, јер то је њима дозвољено, а са, како је рекао, циљем да се Србија доведе у ситуацију да и формално призна независност Косова, преноси Танјуг.

„Можемо да тражимо и да се још понешто питамо и да се још боримо најбоље што можемо. Недавно је био самит у Берлину где су Макрон и Меркелова покушали да убеде Албанце да укину таксе, али они су имали подршку снажнијих него што су ово двоје европских лидера”, казао је Вучић.

„Нису успели, јер су Албанци имали снажнију заштиту, рекао је Вучић”, додајући да је и њима то рекао.

Вучић је навео да су са тим циљем уведене и таксе, иако су супротне свим међународним нормама.

Он је истакао да ниједна од држава чланица ЕУ није предузела било шта против албанске стране, сем што је Федерика Могерини издала једно саопштење.

Вучић је навео да Албанци по милион пута причају о великој Албанији, укидању прелаза, царина, таксама, а у међународној заједници ће на то издати неко саопштење и одбацити сваку нашу идеју.

Такође, одбацују сваку идеју о промени граница, јер подразумевају да су границе КиМ јединствене и неповредиве, а да границе Србије то нису биле ни 1999. ни 2006., ни 2008., а после тога све су постале неповредиве.

„Лупетају да ће се отворити Пандорина кутију, она је отворена много раније”, истакао је Вучић.

Тражили смо време да сачувамо земљу

Председник Александар Вучић истакао је данас да су разговори Београда и Приштине веома важни, јер смо тиме зауставили след губитака и повратили углед Србије и успели да вратимо тему Косова и Метохије за преговарачки сто, преноси Танјуг.

„Тражили смо време да земљу сачувамо. Морате да разговарате, иако није лепо разговарати са Тачијем, а ни њему са мном, али то радите јер волите своју земљу”, објаснио је Вучић у обраћању на седници Скупштине Србије о КиМ.

Он је истакао да је Србија, у десет пута лошијој ситуацији него што је била ДОС-овска власт, без војске и полиције, са формално проглашеном независношћу Косова, покушала да се врати у разговоре, да очува мир и политичку стабилност, јер немамо више глава за губљење и деце за бацање, што никада нисмо ни имали.

Објаснио је да је Србија учествовала у разговорима са циљем да чувајући политичку стабилност, подижући економију, тиме повећавајући шансу да људи остану у земљи и повећа могућност за одбрану националних интереса.

Подсетио је да де факто, када је дошао на место министра одбране војску нисмо ни имали, да смо уништавали Стреле за 142 долара по комаду, да смо имали само један авион који је могао да полети, а само ове године добијамо више хеликоптера него што смо купили у протекле три деценије.

Истакао је да се Србија налази на путу европских интеграција и да хоће да припада том делу света и друштва.

„Неко ће да каже ‘зашто’? Морамо имати у виду да 68 одсто наше трговине обављамо са ЕУ, одакле су и највећи инвеститори. Данас само немачке компаније код нас запошљавају 60.000 људи”, указао је он.

Вучић је рекао да је у протеклих седам година разговора пошло за руком да повратимо углед наше земље и вратимо питање Косова на сто.

„Не са великим шансама за нас да ћемо са сигурношћу нешто да добијемо, већ да можемо да тражимо, да можемо да се за по нешто боримо”, казао је он.

Вучић је рекао да су доношени споразуми о правосуђу, цивилној заштити и енергетици, где је било највећег притисака, и где се могло видети сво лицемерје међународне заједнице.

Инсистирали су, како је пренео, на Газиводама и Валачу, указујући да Немци у преносној мрежу губе 32 милиона евра годишње, што за ту земљу није ништа.

„А, то што ми губимо 52 милиона евра због такси месечно… шта брига било кога”, констатовао је он.

Вучић је казао да је преко Газивода и Валача покушано да се изврши притисак на наш народ у Зубином Потоку.

Навео је да наш народ на Косову плаћа струју у висини од 11 одсто, те да су наши губици 150 милиона годишње на северу Косова, али да се олакшицама боримо за опстанак нашег народа.

Нису формирали ЗСО  јер им је то дозволио Запад

Европске силе и САД дозволиле су Приштини да шест година не формира Заједницу српских општина, што је била једина обавеза Албанаца из Бриселског споразума, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

„Једну једину обавезу коју су имали нису испунили зато што им је неко дозволио да је не испуне. Зато што су им европске силе и САД рекле – вама је дозвољено да је не испуните”, рекао је Вучић на посебној седници Скупштине Србије посвећеној КиМ, преноси Танјуг.

Он је истакао да је прошло шест година, а да Албанци још нису омогућили формирање ЗСО, као што је прошло више од 200 дана како су увели таксе на робу из централне Србије, а да се нико због тога „не секира”.

Он је рекао и да нико не реагује ни на то што су данас поново најавили формирање велике Албаније, а да би, да се у Србији говори о Републици Српској, било потпуно другачије.

„Да је неко од нас поменуо Републику Српску, метафорично речено би нас обесили у Бриселу”, рекао је Вучић.

Он је истакао да то није ни праведно ни правично и да показује двоструке стандарде, али да Београду остаје једино да разуме како стоје ствари и настави да се бори на најбољи могући начин.

Председник је рекао да су Албанци разумели да Срби желе ЗСО како би везе између Срба на југу и на северу биле институционализоване, односно да се повежу четири општине са севера са шест општина на југу.

„То је била наша намера, тражили смо надзорне функције, извршна овлашћења”, рекао је Вучић.

Указао је да су катастрофалне размере националне катастрофе кроз коју је наш народ пролазио наводећи да од 1961. године и демографски губимо тле под ногама на Косову и Метохији.

Те године имамо 27 одсто Срба, већ 1971. – 21 одсто, 1981. године 15 посто Срба, а 1991. само 11 одсто, што значи да је за 30 година број Срба на КиМ преполовљен.

Колике су размере националне катастрофе показује и број српске деце у школама: тако је 1961. српске деце било око 100.000, 1999. – 59. 000, а данас свега 16. 000 српске деце у школама, преноси Танјуг.

Вучић је изнео податке о поражавајућим демографским кретањима.

Данас на Западном Балкану живи 7,46 милиона Срба, а око 4 милиона и 70 000 Албанаца, навео је Вучић додајући да је у Србији негативан природни прираштај, а Албанци имају позитиван.

Уколико се нешто не промени, према процени УН, 2100. Срба ће бити двоструко мање него Албанаца4,327 милиона према 9,64 милиона Албанаца.

Вучић је истакао и да би се остварио позитиван прираштај жене у Србији треба да рађају 3,2 деце, иначе ћемо имати малу шансу да говоримо о сопственом опстанку.

Дужност ми је да говорим истину али ћу се борити за Косово

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да му је као председнику посао да људима саопшти истину о свим битним стварима, па и о Косову, али да то не значи да се неће борити за српски народ који тамо живи, преноси Бета.

„Истину. Понекад горку, понекад непријатну и ма каква била, али истину. Али немојте ни за тренутак да помислите да нећу да се борим за наш народ на Косову и Метохији. И то више од оних који истину знају али је прећуткују. И који би да за Косово ратују туђа а не њихова деца”, рекао је Вучић на седници Скупштине Србије.

Он је захвалио свима који су дошли на седницу јер желе да разговарају одговорно о озбиљном и тешком проблему, и то не само проблему за Србе на Косову већ и за све грађане Србије и целину српског народа.

Вучић је додао да сви треба да се питају да ли Србија може да рачуна на међународну правду по питању Косова, када је управо противправно бомбардована због Косова 1999. године, као и да ли има право да прави непријатељство са онима од којих зависи будућност Србије.

Представљајући историјски контекст власти над територијом Косова и Метохије, Вучић је казао да Срби после 1389. године опет владају тим простором од 1912. и Балканских ратова до, условно говорећи, 1999. године и Кумановског споразума од када како је рекао, Косовом и Метохијом управљају Албанци и део међународне заједнице који је подржао косовску независност.

Он је казао да је по проценама из 1455. године на територији данашњег Косова и Метохије живело око 98 одсто Срба а да су 1871. Срби чинили 32 одсто становништва а „Арбанаси” како је рекао, 64 одсто.

„После српско-турских ратова и Берлинског конгреса дошло је до великог и тешког прогона Срба. Тада најдраматичније губимо у броју Срба на Косову и Метохији и по први пут 1890. године Арбанаси представљају већину у Косовском вилајету са 48 одсто”, казао је председник Србије.    

http://fakti.org/triskupstine/vucicakopovodomkimnepristanemonakompromissvecemoizgubiti

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар