РС и матица

Вучић: Ако ЗСО треба да буде по косовским законима – зашто бјеже од њеног формирања?

ОТКРИО ДА НИЈЕ ДОБИО ПОЗИВ ЗА ПУТИНОВУ ИНАУГУРАЈУ 7. МАЈА, А ДА ТОГ ДАНА ТРЕБА ДА БУДЕ У АНКАРИ
  • „Бриселским споразумом није предвиђено да Заједница српских општина буде формирана по важећим косовским законима. Договорено је да та заједница буде формирана тек након измјене, односно `уподобљавања` правних прописа“
  • Најавио долазак у Београд високе представнице ЕУ Федерике Могерини и предсједника Европског савјета Доланда Туска и оцијенио да ће то бити „добра прилика да се види како ко тумачи тај споразум“
  • Коментаришући твит предсједника Народне странке Вука Јеремића да је Корију Левандовском рекао да сам одреди цијену за уговарање телефонског разговора са Трампом, Вучић казао да ниједног Левандовског никада није упознао, нити чуо и видио. Па нагласио: „Ти људи (Јеремић) полазе од себе. Они знају какви су лопови по својој природи, како су узели новац од грађана… Не знам о чему причају“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић негирао је данас да је Бриселским споразумом предвиђено да Заједница српских општина буде формирана по важећим косовским законима и рекао да је договорено да та заједница буде формирана тек након измјене, односно „уподобљавања“ правних прописа.

Након полагања камена темељца за индустријски парк у Крагујевцу, Вучић је новинарима рекао да види да у Србији постоје људи који су поједине чланове Бриселског споразума тумачили „како одговара албанској страни“ али да је ријеч о људима који „појма немају“ и да се чланом два имплементационог дјела Бриселског споразума наводи да ће то бити уређено уподобљавањем правних прописа и правног поретка на Косову.

„Тек када се то све измијени, онда долази потврда Уставног суда (Косова), који има само право да потврди а не да негира или нешто зауставља“, рекао је Вучић.

Вучић је упитао, уколико већ ЗСО треба да буде основан по важећим косовским законима, због чега та заједница већ није формирана?

„Јер, ако се све ради у складу са косовским законима, зашто смо онда ишли у Брисел? Што им бране да данас оснују (ЗСО), ако је то све тако предвиђено?“, упитао је Вучић и додао да је сваком правнику то јасно али да се његови критичари радују неуспјеху Србије.

Према његовим ријечима, цио смисао разговора у Бриселу је у томе што Србија не признаје независност Косова, док Приштина сматра да има заокружен правни оквир и да би, у супротном, сви разговори били бесмислени и непотребни.

„И нигде не пише да тако може да буде – да се ЗСО формира по актуелним косовским законима. И све је то јасно сваком правнику, ако хоће логички да размишља“, рекао је Вучић.

Он је, међутим, додао да ускоро у Београд долазе и висока представница ЕУ Федерика Могерини и предсједник Европског савета Доланд Туск па ће то бити добра прилика да се види како ко тумачи тај споразум.

Вучић је изјавио да није добио позив предсједника Русије Владимира Путина да присуствује његовој инаугурацији 7. маја у Москви.

„Позвао ме је председник Турске Режеп Тајип Ердоган у Анкару 7. маја. Нисам добио позив од Путина“, рекао је Вучић новинарима у Крагујевцу упитан да ли ће 7. маја посјетити Анкару или Москву.

Вучић је додао да са Путином није о томе разговарао, већ да су телефоном причали о Косову и другим стварима.

За сутрашњи састанак са канцеларком Њемачке Ангелом Меркел Вучић је рекао да је Ангела Меркел најважнији партнер и да разговори у Берлину неће бити лаки.

Коментаришући твит предсједника Народне странке Вука Јеремића да је Корију Левандовском рекао да сам одреди цијену за то да му уговори телефонски разговор са предсједником САД Доналдом Трампом, Вучић је казао да ниједног Левандовског никада није упознао, нити чуо и видио.

„Ти људи полазе од себе. Они знају какви су лопови по својој природи, како су узели новац од грађана… Не знам о чему причају“, рекао је Вучић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар