РС и матица

Вучић: Америка по први пут жели да чује и Србију поводом КиМ – то је трачак наде

„СА ТРАМПОМ САМ РАЗГОВАРАО ВИШЕ ПУТА И ПОТВРИО ЈЕ ДА ЈЕ СПРЕМАН ДА ДОЂЕ У СРБИЈУ“
  • „За танго је потребно двоје, не зависи све од нас, радићу сваки дан и борићу се сваки дан, да некакво компромисно решење пронађемо. Ако га пронађемо понудићу га народу, нека народ каже да ли жели или не и народ ће бити врховни судија”
  • „Борићу се за будућност Србије, као што ћу се борити за интересе не само Срба на КиМ за њихову безбедност, за наше цркве и манастире, али и за интерес Републике Србије“
  • „После владавине Ђиласа, Јеремића, ДСС, Бошка Обрадовића, јер су сви заједно владали и управљали Србијом. Шта још имам да изгубим, који део КиМ још нису предали. Ја мислим да Србија само може да добије у много чему, а ви ми реците шта је то што Србија још може да изгуби. Где то још нису поставили границу“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић је изјавио данас да ће понудити рјешење за КиМ, ако буде пронађено, као и да ће се о том предлогу изјаснити народ и бити ‘врховни судија’.

„За танго је потребно двоје, не зависи све од нас, радићу сваки дан и борићу се сваки дан, да некакво компромисно решење пронађемо. Ако га пронађемо понудићу га народу, нека народ каже да ли жели или не и народ ће бити врховни судија”, рекао је Вучић одговарајући на питање колико је времена потребно да се пронађе решење за КиМ.

Како је указао, а ако се не пронађе решење за КиМ, неће имати шта да се понуди народу.

„Али, у сваком случај, борићу се за будућност Србије, као што ћу се борити за интересе не само Срба на КиМ за њихову безбедност, за наше цркве и манастире, али и за интерес Републике Србије”, нагласио је предсједник.

На питање како коментарише нападе опозиције да власт ради све да преда Косово, Вучић је рекао да не зна само ‘шта би неко могао да изгуби послије њихове владавине’.

„После владавине Ђиласа, Јеремића, ДСС, Бошка Обрадовића, јер су сви заједно владали и управљали Србијом. Шта још имам да изгубим, који део КиМ још нису предали. Ја мислим да Србија само може да добије у много чему, а ви ми реците шта је то што Србија још може да изгуби. Где то још нису поставили границу. Код Зубиног Потока су отворили гранични прелаз на Брњаку, јесам ли ја то урадио или Јеремић Ђилас, Обрадовић и ДСС. Јесу ли они поставили гранични прелаз на Јарињу или ја и да ли је у њихово време проглашена независност Косова или у наше време? Је ли у њихово време био 17. март или у наше време…”, навео је Вучић.

Каже да стално мора да брани нашу позицију и да се правда иако су они направили случај пред Међународним судом правде, са јасном пресудом која каже да Косово није стекло независност нелегалним и нелегитимним путем.

„А то је, питање тражено од стране Јеремића, Ђиласа и ДСС, они су тражили одговор на та питања, не ми. Шта можемо још да изгубимо? Да ли неко стварно мисли и верује у њихову причу како је неко нешто обећао некоме на Западу, немојте да сте деца, они не могу да се суоче са тим да постоји неко ко ће стратешки да размишља. Не на начин на који они размишљају као слот машина – колико ће пара да стрпају у своје џепове и колико од неког другог пара могу да узму”.

Вучић наглашава да неко, за разлику од њих, размишља и каква је наша економска ситуација и демографска позиција и колико нам људи одлази из земље и шта је то што од КиМ можемо да добијемо за Србију и шта можемо да добијемо за српски народ на КиМ.

„Ако вам је политика да неког оптужујете, да је крив за нешто што сте ви већ изгубили и то својом неспособношћу да било шта за узврат добијете за Србију. Мислим да је то погрешна политика. Што се тиче легитимитета, ја то прихватам да су они веома популарни, а да ја то нисам”, поручио је Вучић.

Изјавио је и да америчка администрација по први пут жели да чује и српску страну по питању Косова и Метохије и да то није мала ствар.

„Захвалан сам Американцима што ми се чини по први пут, од када је Трампова администрацију успостављена, да они желе да нас чују. Не кажем да су нам савезници по питању КиМ, не кажем да је то лако, они имају другачији поглед на Косово, али сада желе да нас чују и то није мала ствар”, рекао је Вучић.

Додаје да тиме није задовољан , али да „види трачак светлости”.

Он је у Анкари, гдје где боравио поводом инаугурације предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, рекао да је више пута разговарао са предсједником САД-а Доналдом Трампом и да је од њега добио потврду да ће доћи у Србију, али га не би изненадило да због обавеза не дође.

„Са председником Трампом сам разговарао више пута и то ми је потврдио. Међутим, знате какав је распоред председника САД-а и не бих се чудио да не дође. Надам се и учинићемо све да дође”, рекао је Вучић.

Он је додао да нема потврду датума или нешто слично о доласку предсједника САД-а.

Коментаришући изјаву лидера ПСГ Саше Јанковића да „бежи од питања и закона”, рекао је:

„Нећу да побегнем од питања за разлику од њега. Ја од питања не бежим – ни ко је убио Предрага Гојковића, ни ко је убио Оливера Ивановића. Нећу да побегнемо никада, ни од чега, никада нећу да бежим из ове земље, за разлику од њега, Ђиласа, Јеремића, људи из ДСС и Обрадовића, ја радим за своју земљу и за њу се борим”, рекао је Вучић.

Додао је да није уплашен њиховим претњама и додао да њихова политика нема рјешења.

„Ништа не нуде, ништа не говоре, а шта да нуде и шта да кажу – ‘довешћемо фабрике’, а Вучић је довео 10 пута више фабрика него они за 12 година своје власти”, указао је председник и додао „при томе нисмо угасили ниједну, а они су их угасили на хиљаде”.

Замољен да прокометарише Ђиласову намјеру да донира новац за реновирање Установе за дјецу и младе „Сремчица”, за који је рекао да није у добром стању, Вучић каже да „Ђилас нуди 100.000 динара, а украо је 100.000 евра”.

Танјуг

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар