РС и матица

Вучић: Хтео сам границу са Албанцима, нисам успео јер грађани сматрају да је боље да смо ни на небу ни на земљи

„КАЈЛ СКОТ БИ ОД МЕНЕ ДОБИО ПРИСТОЈАН И ОДМЕРЕН ОДГОВОР КОЈИ БИ ЗАШТИТИО ИНТЕРЕСЕ СРБИЈЕ“
  • „Нико у свету не зна где су границе и ја сам сматрао да је важно да зарад будућности то сазнамо, да имамо мир и стабилност са Албанцима за наредних 100 или 200 година. Нисам успео. Ја мислим да је то погрешно, али је моје да поштујем вољу народа“
  • Кажу да су против граница а нико не зна где су. Осим ако су за њих границе садашње границе независног Косова? А ја им кажем: ‘Ево, ми никада нећемо да признамо границе независног Косова’. И шта ћемо сад? Они кажу да ћемо тако отворити Пандорину кутију. А они су то урадили 2008. године са Косовом, или 2006. године и пре тога 90-их година. И на то нема одговора“
  • „Упркос свему, вољан сам да наставим разговоре са косовским председником Хашимом Тачијем, па и у Паризу 11. новембра, али ми је мало чудно шта ће Тачи тамо, с обзиром да се ради о обележавању завршетка Првог светског рата и да у свечаности учествују силе победнице и учесници тог сукоба“
  • „Деведесет  одсто садржаја недељника НИН посвећено је мени, али сам срећан због тога. Када вас нападају они који су хвалили катастрофалну владу Демократске странке, онда људи знају да радим добро за народ. Лагали су свашта, а ја их никада нисам тужио… Па какве све увреде трпим сваке суботе и недеље у Блицу, па у свим емисијама на грчким телевизијама. Није то само Шолакова и Ђиласова телевизија, него они имају утицаја и на друге телевизије. Не постоји ствар који нису измишљали па нисам тужио“

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да је и даље спреман да разговара са представницима косовских Албанаца о решавању косовског проблема али да му се чини је шанса за позитиван исход мања него раније.

На питање новинара шта је конкретно мислио када је предлагао разграничење и да ли би то значило да Србија задржи север Косова а Косово добије три општине на југу централне Србије, Вучић је рекао да је желео да се утврди граница између Срба и Албанаца, за коју сада нико не зна где је, јер се разликује шта о томе мисле Русија и Америка, Кина и Немачка, Срби и Албанци.

„Нико у свету не зна где су границе и ја сам сматрао да је важно да зарад будућности то сазнамо, да имамо мир и стабилност са Албанцима за наредних 100 или 200 година. Нисам успео, јер грађани сматрају да је боље да смо ни на небу ни на земљи. Ја мислим да је то погрешно, али је моје да поштујем вољу народа“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је, упркос свему, вољан да настави разговоре са косовским председником Хашимом Тачијем, па и у Паризу 11. новембра, али да му је мало чудно шта ће Тачи да ради тамо, с обзиром да се ради о обележавању завршетка Првог светског рата и да у свечаности учествују силе победнице и учесници тог сукоба.

Вучић је рекао да му сметају поједини гласови из међународне заједнице које се противе промени граница и тврде да се тиме отвара Пандорина кутија.

„Кажу да су против граница а нико не зна где су. Осим ако су за њих границе садашње границе независног Косова? А ја им кажем: ‘Ево, ми никада нећемо да признамо границе независног Косова’. И шта ћемо сад? Они кажу да ћемо тако отворити Пандорину кутију. А они су то урадили 2008. године са Косовом, или 2006. године и пре тога 90-их година. И на то нема одговора“, рекао је он.

Поновио је да ће увек разговарати са свима и трудити се да омогући договор, али да му не изгледа да ће то бити могуће за три дана или три месеца.

Изјавио је да „нажалост“ није био присутан када је амбасадор САД Кајл Скот рекао да Влада Косова „није такозвана“ већ влада „суверене и независне земље“ и додао да би у том случају амбасадор добио „пристојан, одмерен одговор који би значио заштиту интереса државе Србије“.

Вучић је рекао да шта год да је Влада Косова за Вашингтон, за Србију је „такозвана“.

„Нажалост нисам био присутан али представник Владе Србије је требало да реагује. Није ту амбасадор да исправља новинаре већ да одговара на питања, али није то никакав нов став америчких представника и зато сам скептичнији од Ивице Дачића по питању става Вашингтона према Косову“, казао је председник Србије.

Кајл Скот

Вучић је додао да би „било лепо“ да је амбасадор САД показао „мало више поштовања за земљу домаћина“ и додао да је то „њихов стил као најмоћније силе света“.

Он је упитао зашто се воде преговори са Србијом о Косову ако је то како је рекао, „суверена влада независне државе“.

„Зашто причате са Србијом ако је тако? На основу које резолуције доносите одлуку да правите војску Косова, где то пише, у ком међународно правном акту? То је чисто правно насиље које касније прати и физичко, зато и јесам прилично уплашен. Гледаћемо како да заштитимо своју земљу и народ а да сачувамо мир“, казао је Вучић.

Свакодневно трпим нападе у медијима, а не тужим, то је цена демократије

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да је свакодневно изложен бројним нападима у медијима али да, за разлику од појединих опозиционих лидера, њему не пада на памет да било кога тужи.

Коментаришући најаве једног од лидера Савеза за Србију Драгана Ђиласа да ће тужити једне дневне новине због тога шта пишу о њему, Вучић је рекао да је 90 одсто садржаја недељника НИН посвећено њему али да је срећан због тога.

„Када вас нападају они који су хвалили катастрофалну владу Демократске странке, онда људи знају да радим добро за народ. Лагали су свашта, а ја их никада нисам тужио… Па какве све увреде трпим сваке суботе и недеље у Блицу, па у свим емисијама на грчким телевизијама. Није то само Шолакова и Ђиласова телевизија, него они имају утицаја и на друге телевизије. Не постоји ствар који нису измишљали па нисам тужио“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је то цена демократије и чињенице да је у политици, али да не разуме због чега опозиција то не може да прихвати.

„Притом, они нису трпели лажи. Они не могу да трпе истину, па хоће да се врате у време када су лажи царевале. Шта би тек било да сам ја тужио и тражио затворске казне“, упитао је Вучић.

Замољен да коментарише тврдње синдиката војске и полиције да су се досадашње најаве изградње станова за припаднике система одбране показале као нетачне, Вучић је рекао да чува све те новине и њихове тврдње.

„За месец дана крећемо у Врању и Нишу у изградњу станова за припаднике војске, полиције, БИА и Министарства правде. Затим Краљево и Крагујевац, па Београд, Нови Сад, Сремска Митровица, па Пожаревац, Лесковац, Прокупље, Чачак… Неће дуго времена проћи па ћемо моћи да видимо ко је лагао. Испоставиће се, као и обично, па ће људи моћи да виде“, рекао је Вучић.

(Бета)

http://fakti.org/serbian-point/vucic-hteo-sam-da-se-razgranicimo-sa-albancima-nisam-uspeo-jer-gra%C4%91ani-smatraju-da-je-bolje-da-smo-ni-na-nebu-ni-na-zemlji

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар