РС и матица

Вучић: Идеја разграничења није више актуелна – Албанци би да доминирају на Балкану

У ИНТЕРВЈУУ „ФИГАРОУ“ РЕКАО ДА СРБИЈА СТРАТЕШКИ НЕМАЈУ РАЗЛОГА ДА СЕ СПОРЕ
  • Поводом питања „Фигароа“ које се тицало `Велике Албаније` рекао: „То они желе и само глупе особе то не виде. Понекад би рекли да ће се ујединити под кровом ЕУ, а понекад на други начин, али никада нису одустали од те идеје. Погледајте Аљбина Куртија који је победио на изборима. Седи, приликом сликања, и иза њега нема заставе такозваног Косова, већ Албаније. И сви амбасадори, укључујући америчког и британског, сели су с њим и позирали испред албанске заставе и то им није сметало
  • Вучић указао да су, од рата са НАТО 1999. године, Срби у сталној дефанзиви, а да су Албанци свој добар имиџ, који је створила пропаганда НАТО, користили да постигну своје циљеве:  „Успоставили су нове националне интересе који имају за циљ доминацију на Балкану. Тако је 28. новембар национални празник Албаније, а Курти је већ најавио велики марш ка Тирани и напао Едија Раму, пошто се Курти противи политици сарадње на Балкану коју подржава албански премијер

ПРИШТИНА не чини ништа да се пронађе компромисно рјешење, изјавио је за данашњи француски дневник „Фигаро“ предсједник Србије Александар Вучић и истакао да веома цијени што шеф француске државе Емануел Макрон улаже напоре у нешто за шта нико не гарантује политички успјех.

Вучић је упитан за недавни састанак са Хашимом Тачијем, који је приредио француски предсједник Емануел Макрон, на маргинама форума о миру у Паризу и могућност за постизање рјешења рекао да није велики оптимиста.

Стално смо покушавали да нађемо компромисно решење, али се приштинска страна није уопште трудила, јер жели само да се допадне свом јавном мнењу. Желе да Србија призна независност Косова, а заузврат Србија не би добила ништа“, рекао је он.

На питање да ли је идеја разграничења, односно размјене територија још актуелна Вучић је одговорио са „не“, а упитан шта би желио да добије за признање независности Косова он је рекао да се тренутно такво питање не поставља.

„Приштина је одлучила да уведе таксе од 100 одсто на производе из централне Србије како би нас натерала да признамо безусловно независност Косова. То није цивилизовано понашање. Ако одговорни на Косову мисле да њихово стално уцењивање може да донесе резултате, варају се. Потписали смо априла 2013. у Бриселу споразум са њима који гарантује формирање Заједнице српских општина. Нису га ни применили, и уместо тога измишљају неистине како би нарушили наш имиџ“, критиковао је он.

Ситуација је, оцјенио је председник Србије,  тешка.

Вучић је рекао да цијени Макрон улаже личне напоре у нешто за шта нико не може гарантовати успјех.

„Он је храбар. Ангажује се око важних питања иако имају мале шансе да се политички исплате“; рекао је Вучић.

Новинар „Фигароа“ осврнуо се и на идеју Велике Албаније и упитао да ли она и даље постоји, на шта је Вучић је указао да Албанци и даље имају такве тежње.

„То желе и само глупе особе то не виде. Понекад би рекли да ће се ујединити под кровом ЕУ, а понекад на други начин, али никада нису одустали од те идеје. Погледајте Аљбина Куртија који је победио на изборима. Седи, приликом сликања, и иза њега нема заставе такозваног Косова, већ Албаније. И сви амбасадори, укључујући америчког и британског, сели су с њим и позирали испред албанске заставе и то им није сметало“, казао је он.

Аљбин Курти

Вучић је указао да су, од рата са НАТО 1999. године, Срби у сталној дефанзиви, а паралелно с тим Албанци су њихов добар имиџ, који је створила пропаганда НАТО, користили да постигну своје циљеве.

„Успоставили су нове националне интересе који имају за циљ доминацију на Балкану. Тако је 28. новембар национални празник Албаније, а Курти је већ најавио велики марш ка Тирани и напао је Едија Раму, пошто се Курти противи политици сарадње на Балкану коју подржава албански премијер“, рекао је он.

Када је ријеч о односима са Хрватском Вучић је рекао да жели да их побољша, јер, стратешки гледано, Срби и Хрвати немају разлога да се споре.

Упитан за односе са Словенцима рекао је да постоје изванредни односи и да Словенци имају проблеме са Хрватима, али не са Србијом.

Што се Босне и Херцеговине тиче каже да Србија чини све што може да буде веома конструктивни партнер те земље, као што то чини и са Албанијом и Сјеверном Македонијом.

„Захвалан сам албанском премијеру Рами и северномакедонском премијеру Зорану Заеву што су са мном покренули пројекат који многи називају ‘Мини Шенгеном’, а који предвиђа слободан проток између наших земаља“, рекао је он.

Упитан шта каже Србима који желе прикључење Републике Српске Србији, Вучић је одговорио да Србија много инвестира у Српску, али да признаје територијални интегритет Босне и Херцеговине и „тачка“.

На питање какви су односи Француске и Србије, казао је да сматра да је посјета Макрона Београду била историјска.

„Изазвао је истинску и дубоку емоцију код Срба говорећи на нашем језику пред спомеником Француској на Калемегдану. Чињенице да је ‘Ванси’ преузео наш аеродром, да ‘Суез’ брине о нашој јавној администрацији и да Французи инвестирају у Србију, веома су важне за нашу будућност“, објаснио је Вучић.

Упитан за чланство Србије у ЕУ он је подвукао да је то стратешки циљ Србије, и да је то нешто о чему је највише говорио са предсједником Макроном.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар