РС и матица

Вучић: Јасеновац и његове јаме највећи су српски град после Београда

„МИ О ЈАСЕВНОВЦУ ГОВОРИМО 1-2 ПУТА ГОДИШЊЕ, А ОСТАЛИ НЕ ГОВОРЕ НИКАДА“
  • „Ако је Jасеновац покушај да се уништи цео један народ, тај подухват ма колико успешан, ипак је пропао, јер сви ми смо деца тих невиних жртава, њихови рођаци и браћа и сестре. Нико од нас нема цело породично стабло и по томе смо уз нашу браћу Јевреје јединствени“
  • Предсједник Србије поновио да српски народ данас мора да сачува мир, територијални интегритет држава, своју дјецу, свој српски језик, ћирилично писмо и Српску православну цркву, Србија и Република Српска – једна другу

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је данас на да сваки пут када дође у Доњу Градину, „град мртвих“, покушава да пронађе одговоре о злу, узроцима, зашто би било ко нешто овако страшно урадио и да никада не успије да га нађе.

– Пред нас је историја увек постављала кључно питање „зашто“. Ако је то покушај да се уништи цео један народ, тај подухват ма колико успешан, ипак је пропао, јер сви ми смо деца тих невиних жртава, њихови рођаци и браћа и сестре. Нико од нас нема цело породично стабло и по томе смо уз нашу браћу Јевреје јединствени – рекао је Вучић на обиљежавању Дана сјећања на жртве злочина НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини.

Вучић је рекао да није случајно што се данас о Јасеновцу ћути, о томе говоримо ми једном или два пута, а сви остали гледају да не говоре никада.

– Јасеновац и његове јаме, највећи су српски град после Београда и наша је обавеза да о њему објавимо све – рекао је Вучић.

Навео је да је Јасеновац јединствен логор, гдје су од људи правили сапун, те подсјетио на друге стравичне злочине почињене над логорашима.

– У логору осам у Доњој Градини, у којој стојимо буквално на костима, све теорије које су толико мудре људи постављали падају у воду. Стављали су у плитке јаме 15 до 20 људи да стоје усправно и онда их убијали маљем због имена, вере и нације. Ништа тај чин не може рационално објаснити – поручио је Вучић.

Казао је да када год смо на том стратишту, једном или два пута годишње, сјетимо се најстрашнијих ствари које су погодиле наш народ.

– А остало време као да не мислимо о томе, као да мислимо да имамо пречих, животнијих и важнијих ствари од подсећања на стравична злодела која су се овде догодила. Има ли на земљи нешто лепше од смарагдне Уне, снажне и широке Саве, плодних поља и столетних шума, а какав ум нечастив, непомјљив је од таквог раја направио пакао у којем живи завиде мртвима – упитао је он.

Он је замолио присутне да, када говори о свим неправдама и лицемјерју, разумију да су Срби бројчано не баш велики народ, али да се мора сачувати да би имао ко да говори о ћутању.

– У будућности морамо да учинимо све да останемо живи, да за разлику од њих поштујемо право и морал, да осудимо свако насиље и употребу силе и инсистираћемо да се бавимо собом – рекао је Вучић.

Он је поручио да жели да превладаjу мир и добра воља на овим просторима и да је захвалан што Србија и Република Српска заједнички обиљежавају празнике и дане страдања српског народа и што заједнички гледају да пронађу начин да се сачува српски народ, гдје год да живи.

Вучић је нагласио да је концентрациони логор Јасеновац највеће стратиште на југоистоку Европе о коме данас нико не говори и да је зато обавеза српског народа да о томе говори и да о њему све зна.

Он је рекао да јасеновачке жртве никада не смију да буду заборављене и да дјеца морају да знају о њима, истакавши да су људи убијани само зато што су били Срби, Роми и Јевреји.

Вучић је поновио да српски народ данас мора да сачува мир, територијални интегритет држава, своју дјецу, свој српски језик, ћирилично писмо, Српску православну цркву и Србија и Република Српска једна другу.

– Другима треба да опростимо, да покажемо да смо људи, а своје жртве и своја стратишта никада да не заборавимо и да поштујемо туђе жртве – поручио је Вучић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар