РС и матица

Вучић: „Јесте ли чули, ви Албанци, Звиздић се залаже за очување Косова у Србији?“

ОСВРНУО СЕ НА МЕДИЈСКУ РАЗРАДУ У БиХ ТВРДЊЕ БРИТАНСКОГ „ЕКОНОМИСТА“ ДА ЖЕЛИ ПРИПАЈАЊЕ РС
  • Значи, хвала Звиздићу што поштује границе Србије. А ако је мислио да нема прекрајања граница и да је Косово независна држава, чудан му је принцип, да је могуће прекрајање граница Србије, а да нема прекрајања других граница”

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић осврнуо се на изјаву Дениса Звиздића, којег плаши евентуално прекрајање граница, и на позивање медија у БиХ на британски Економист“који је објавио да иза његове идеје разграничења стоји намјера да припоји Србији Републику Српску.         

Оцијенио је да је ријеч о уходаном медијском рецепту, по којем се најприје нешто измислили, а онда „разрађује” у регионалним медијима, на штету Србије, па се онда каже: „Ето, били смо у праву, Вучић све ради да би урадио ово или оно”.

„Дакле, слажу, измисле нешто, а онда 500 лажи сустиже ту једну лаж”, казао је Вучић и запитао:

„Јесам ли милион пута поновио да Србија поштује територијални интегритет БиХ? Да ли се иједном догодило да сам негирао интегритет БиХ? Није никада”.

Он је подсјетио да се од Едија Раме може чути о уједињењу Албаније са Косовом и стварању Велике Албаније, слушамо од албанских политичара из Приштине да нема границе између Косова и Албаније.

„На то сви ћуте. Они о томе говоре, ја ништа не кажем. И нико о томе не пише шта они говоре, већ пишу о ономе што измисле на мој рачун… Шта онда да радите, како да реагујете?”, запитао је Вучић.    

Не види, рекао је, шта би објашњавао Звиздићу, поводом те његове изјаве да се плаши прекрајања границе.

„БиХ, колико знам, није признала Косово. Хвала му што штити територијални интегритет Србије. Много сам задовољан ако је то рекао”, са дозом ироније констатовао је Вучић, а онда се окренуо албанским новинарима и запитао их:

„Је л’ сте чули, ви Албанци, Звиздић се залаже за очување Косова у Србији? То је важно да знате, да се за то не залажем само ја”.

„Није тако”, узвратио је један од присутних албанских новинара, а разговор је даље текао овако:

Вучић: „А, није то…? Значи, Звиздић уствари мисли да Србији треба да се прекрајају границе, а БиХ не”.

Албански новинар: „Не”.

Вучић: „А што ме онда исправљате, ако нисте то рекли.. Могао је да мисли на једне границе или је Косово део Србије, па нема прекрајања границе, а колико ја разумем то је званична позиција БиХ. Значи, хвала Звиздићу што поштује границе Србије. А ако је мислио да нема прекрајања граница и да је Косово независна држава, чудан му је принцип, да је могуће прекрајање граница Србије, а да нема прекрајања других граница”, преноси разговор Танјуг.

Ми смо, наставио је Вучић, против прекрајања граница, али смо спремни да разговарамо о свим рјешењима и зато је, истиче, у једном тренутку говорио о важности разграничења.

„Јер, имате границе које признају Шпанци, једне Италијани, друге Немци, једне Руси… Различите границе се имају у виду, и зато се до решења мора доћи компромисом”.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар