РС и матица

Вучић: Када смо заказали Васкршњи сабор – дигли су дреку, a сабор је у складу са Дејтонским споразумом

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ О РАЗГОВОРИМА СА ЕМАНУЕЛОМ МАКРОНОМ И ДРУГИМ ФРАНЦУКИМ ЗВАНИЧНИЦИМА
  • „Веома сам срећан због резултата разговора о свим видовима сарадње са једном од најважнијих земаља у свету. И постигли смо, чини ми се, неке конкретне договоре и по питању куповине „Рафала”, где очекујем потписивање уговора у наредна два месеца и уз присуство председника Француске, што је вишеслојно страховито значајно за нашу земљу”
  • „Ми се надамо да ће 2026. коначно и Луј Витон да дође у Србију, у Београд на води. Толико смо се борили за то. Луј Витон је „флегшип” и када дође Луј Витон, онда сви велики долазе”
  • Француске компаније много тога раде и граде, укључујући и дизајн за линије метроа. Много тога радимо, много тога градимо, њихове компаније нам сад раде пројекте и за Београд-Шид, Београд-Ниш и треба да заврше комплетан дизајн прве линије метроа за месец дана, одлично раде дизајн друге линије метроа. Све нам брже иде око друге линије”
  • „Француска је, не заборавите, и пре неколико дана подсетила на обавезу формирања Заједнице српских општина да би се уопште разговарало о чланству у неким међународним организацијама, а он зна добро и на веома фер начин је то синоћ поновио, да сам му од почетка рекао да не долази никако у обзир разговор у Уједињеним нацијама и агенцијама УН”
  • „Ја сам веома забринут, не само због онога што се збива око КиМ и у региону, јер се плашим да ће ситуација у Украјини ући у једну другу брзину и да ће то родити много, нових проблема на целом европском тлу и шире… Треба да правимо нон пејпер за Косово и Савет Европе и Сребреницу… Хвала председнику Француске што је желео да чује све што смо имали да кажемо о КиМ“
  • „Када смо заказали Васкршњи сабор дигли су дреку и рекли да је то противно не знам чему. То није противно ничему, то је у складу са Дејтонским споразумом, са паралелним везама које имамо са Републиком Српском. Онда су брже боље заказали Бошњачки сабор за 12. април, очекујући да ћу ја да кажем да су они гори од нас и да ћу да се буним. Не, ја сам се обрадовао”

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је у Паризу да је синоћ имао веома добар разговор са француским председником Емануелом Макроном који је трајао више од три сата и да су постигли конкретне договоре по питању куповине борбених авиона „Рафал” за које ће уговори бити потписани у наредна два месеца.

„Веома сам срећан због резултата тих разговора, срећан због тога што смо могли да на отворен и конкретан начин разговарамо о свим видовима сарадње са једном од најважнијих земаља у свету. И постигли смо, чини ми се, неке конкретне договоре и по питању куповине „Рафала”, где очекујем потписивање уговора у наредна два месеца и уз присуство председника Француске, што је вишеслојно страховито значајно за нашу земљу”, рекао је Вучић после пословног Савета Француска – Србија, на коме се састао са представницима француског пословног удружења Покрет француских предузетника – MEDEF International.

Нагласио је да Србија тренутно не може лако да добије тако софистициране „ловце” и такве машине као што су Рафали.

„То је просто страшно важно за нас, али то отвара и нека друга поглавља, неке друге прилике за Србију у сарадњи и са компанијом Thales и са Ербас, посебно у вештачкој интелигенцији. И верујем да ћемо ту постићи нове резултате у такозваном мобилити систему. За нас је страшно важно да урадимо метро, да радимо пруге, а имамо бар три компаније са којима разговарамо ономе што се мени смеју, везано за летеће аутомобиле, три компаније из Француске са којима разговарамо и покушаћемо на Експу да спроведемо у дело и да то људи могу по први пут у југоисточној Европи да виде у Београду и Србији”, рекао је Вучић.

Истакао је да морамо да радимо на развоју нуклеарне енергије да бисмо нашој деци могли да оставимо сигурну будућност:

„Морамо да радимо и на свим другим облицима зелене транзиције, али не само зелене транзиције, већ да видимо како да обезбедимо довољно струје, навео је Вучић и додао да је то за нас од пресудног значаја, јер смо земља која се убрзано развија… Јутрос сам имао изузетан састанак и са министром одбране, којег очекујемо ускоро у Србији. Имаћемо сарадњу на много поља са Француском. И верујем да су сва врата сарадње за нас отворена”.

Председник Србије рекао је и да се нада да ће до 2026. године фрранцуска модна компанија Луј Витон отворити своје представништво у Београду и оценио да ће то за Србију бити значајно и на економском, али и на туристичком плану.

„Ми се надамо да ће 2026. коначно и Луј Витон да дође у Србију, у Београд на води. Толико смо се борили за то. Луј Витон је „флегшип” и када дође Луј Витон, онда сви велики долазе”, рекао је Вучић у Паризу после пословног Савета Француска – Србија.

Председник Србије најавио је Макронову посету Београду у наредних неколико месеци.

Одговарајући на питање новинара који је став Макрона по питању „угуравања” Приштине у Савет Европе, Вучић је рекао да не може да говори о томе, јер је Француска сувише велика сила да би говорио о њиховим ставовима.

„Али, Француска је, не заборавите, и пре неколико дана подсетила на обавезу формирања Заједнице српских општина да би се уопште разговарало о чланству у неким међународним организацијама, а он зна добро и на веома фер начин је то синоћ поновио, да сам му од почетка рекао да не долази никако у обзир разговор у Уједињеним нацијама и агенцијама УН”, рекао је Вучић у Паризу.

Рекао је да разговори о Косову и Метохији са француским председником Емануелом Макроном нису били једноставни, али да мисли да је он разумео позицију Србије.

„Наравно, имали смо разговоре у Косову и Метохији, о ситуацији у региону. То вам је јасно да нису једноставни разговори, али сам захвалан председнику Макрону на томе што нас је саслушао. Мислим да је председник Макрон разумео шта је оно о чему смо причали, шта је оно што смо се договорили. Видели сте да ја никога нисам лагао, да то смем да кажем у лице пред сваким. Зато што кад говорите истину, то вам је најбоља заштита и немате чега да се стидите кад говорите исто пред својим народом, што говорите и пред страним највишим представницима”, навео је Вучић оцењујући да су то ствари које су добре за нас..

Упитан о чему је имао најтеже разговоре са Макроном иза затворених врата, Вучић је рекао: „Наши разговори су били отворени, не бих рекао најтежи, али отворени и пријатељски. И хвала му на томе што је желео да чује све оно што смо ми имали да кажемо”.

Каже да разуме проблеме са којима се и Француска суочава када је реч о геполитичкој ситуацији:

„И плашим се да ће у јуну или јулу бити много другачије и да ћемо разговарати о свему у много другачијим и тежим околностима. Не могу да говорим о свему, али наши обавештајни подац,и који се углавном поклапају са оним што имају неке велике силе, не говоре о томе да ћемо ускоро имати трајни мир или решење проблема”.

Вучић је изјавио да би мало ко одговорио оштро председнику Француске Емануелу Макрону, као што је он учинио синоћ и додао да је то урадио не због храбрости, већ зато што размишља о земљи коју води.

Он је то рекао на питање новинара да ли му је Макрон рекао нешто након реакције на његову опаску да су и Београд и Приштина по нешто учинили и испунили:

„Можете да пошаљете неког на телевизију ко ме не воли и ко ће свашта да прича о мени, али ја сам тај који је ту 12 година на свим разговорима (са Приштином). Ја сам као енциклопедија, за то шта се дешавало. Не постоји нико на свету ко то зна као ја, нико није присуствовао разговорима. Променио сам шест гарнитура у Приштини, знам тачно ко је шта рекао и водим белешке, део преузму службе, део остане”.

Вучић је открио да је са Макроном за време вечере два сата разговарао о Косову и региону и о свему „што нас тишти” и нагласио да су сви поштовали његову отвореност и искреност.

Вучић је истакао да је Макрон током вечере био фер и да је имао питања о ЗСО:

„Мислим да смо успели да објаснимо позицију Србије, видећете. Мени је посао да се борим за земљу и уживам у почастима причињеним, не за мене, већ за нашу земљу. Хвала Макрону што је рекао да верује и у мене лично”.

Вучић је рекао и да је тим људи који се бори за Србију у међународним оквирима „пун бораца” и посебно је истакао директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића.

„Да сте могли да видите неке затворене састанке, рекли бисте – невероватно је колико се неки људи боре за земљу и какве борце имамо. Знајући карактер Петра Петковића, како се бори, и други људи. Некад је то непријатно и тешко, али то је посао”, рекао је Вучић.

Додао је да је Макрон велики лидер и да је са њим разговарао и о Сребреници и региону, као и о Украјини.

„Имао сам идеје за регион. О Украјини и даље остајем при ранијем мишљењу и од онога што сам чуо од Макрона који има јачу обавештајну агенцију и НАТО обавештења од нас. Ситуација ће бити лошија и тежа и са много проблема у наредном периоду”, рекао је Вучић.

Председник Србије је нагласио да нема ништа против Бошњачког сабора, да је Србија спремна да га помогне и организује, али да му јако смета када се други буне због одржавања Васкршњег сабора.

„Када смо заказали Васкршњи сабор дигли су дреку и рекли да је то противно не знам чему. То није противно ничему, то је у складу са Дејтонским споразумом, са паралелним везама које имамо са Републиком Српском. Онда су брже боље заказали Бошњачки сабор за 12. април, очекујући да ћу ја да кажем да су они гори од нас и да ћу да се буним. Не, ја сам се обрадовао”, рекао је Вучић.

Он је навео да је, без имало ироније рекао да ћемо, све што будемо могли, помоћи јер сматра да је важно да се окупљају и да једни друге чују.

„Да кажу сви заједно шта ми као држава треба да урадимо за Бошњаке који живе и у Новом Пазару, Тутину, Сјеници, али и у Београду, Новом Саду и многим другим градовима у Србији. Никакав проблем немам са тим, потпуно сам отворен за то”, поручио је Вучић, јавља Танјуг.

Додао је да је логично што се Срби из Србије састају са Србима из РС, Срби смо и једни и други, као што је логично и да се они повезују.

„И ми желимо да са Бошњацима радимо на тај начин, да повежемо Бошњаке из Пазара са Бошњацима из Сарајева, да изградимо тај аутопут, зато ћемо да градимо ту везу према Котроману, према Вишеграду, па нек њима остаје неких 90, 100 километара после тога, у зависности од деонице коју хоће до Сарајева. Онда ће моћи из Новог Пазара до Сарајева за 2,5 сата да стигну. То зависи од њих да ли хоће или неће”, констатовао је Вучић.

Како је рекао, када тако реагујете онда не знају више шта да кажу:

„Рекли су, Вучић нас понижава јер је рекао да хоће да плати. Ја сам рекао да нам није проблем да организујемо то у Новом Пазару. Рекао сам, ми ћемо да регулишемо све, да помогнемо све, можемо да организујемо и у Новом Пазару и у Београду. Бошњачки скуп, немамо никакав проблем са тим”, истакао је Вучић.

Додао је: „Ја хоћу да чујем шта је то што заједнички можемо направити, наша будућност је заједничка, а то што неки не могу да се измакну из прошлости и не могу да разумеју да треба да живе у будућности, да треба да размишљају о стопама својих потомака, а не само предака, ја ту не могу да им помогнем”.

На питање да ли је тачно да је невероватна заинтересованост француских привредника који желе да улажу у Експо, Вучић је одговорио да јесте, и да хоће и да граде и зараде новац, што је, каже, логично.

„Ако узмете њиховог кустоса, онда ће вам видљивост Експо бити за 10 одсто већа него што би била иначе, дакле говорим вам о детаљима. Ми смо већ ушли у много детаља везаних за Експо и ми имамо специјализоване компаније са којима разговарамо о летећем таксију и да обезбедимо пуну сигурност, а да будемо светско чудо у том тренутку”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Он је додао да француске компаније много тога раде и граде, укључујући и дизајн за линије метроа.

„Много тога радимо, много тога градимо, њихове компаније нам сад раде пројекте и за Београд-Шид, Београд-Ниш и треба да заврше комплетан дизајн прве линије метроа за месец дана, одлично раде дизајн друге линије метроа. Све нам брже иде око друге линије”, рекао је Вучић.

Онда морамо да ангажујемо и да учимо људе како да управљају метроом, као што ћемо морати да шаљемо наше војнике, наше пилоте да науче за различите ствари како да управљају „Рафалима”, рекао је Вучић и додао да има „милион ствари” које морају да се „увежу” да земља иде напред.

Вучић је и у Паризу рекао да је веома забринут због могуће ескалације ситуације у Украјини која, како је оценио, може да створи много нових проблема на целом европском континенту.

„Ја сам веома забринут, не само због онога што се збива око КиМ и у региону, јер се плашим да ће ситуација у Украјини ући у једну другу брзину и да ће то родити много, нових проблема на целом европском тлу и шире”.

На крају је рекао: „Много је посета, тешких разговора. Треба да правимо нон пејпер за Косово и Савет Европе и Сребреницу. Председавајући Председништва БиХ Денис Бећировићић биће од 16. априла у Њујорку, а српска делегација од 20, а да је 22. априла седница Савета безбедности о Косову и Метохији. Не пада то с неба, неко мора да се бори за све то јер очекујем 2. маја коначно гласање око Сребренице”.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар