РС и матица

Вучић: Курти је одлучан да не формира ЗСО – ЕУ га охрабрује да не извршава обавезе

ЗА ТВ ХЕПИ ПОНОВИО ДА СРБИЈА НЕЋЕ ПРИСТАТИ НА УЛАЗАК ТЗВ. КОСОВА У УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ
  • Открио да Мирослав Лајчак у понедјељак стиже у Београд и да ће остати до сриједе: „Видјећете један састанак од 30 минута, али ћу два дана провести са њим у раду и покушају да пронађемо какав такав пут у напретку за нормализацију“
  • Нагласио: „Људи морају да разумију да се налазимо у тренутку који је вјероватно најтежи, немамо ни 10 метара простора којим бисмо прошли а да око нас није НАТО. Не можемо да довучемо ни војну опрему коју платимо, да не причам нешто друго“
  • „Грађанима Србије могу да кажем, пошто су људи забринути, има много шумова и неистина, не пада ми на памет да потписујем капитулацију Србије. Нико не треба да ми говори какав је план, јер ја то знам најбоље од свих, учествовао сам у 300 преговора, знам сваки детаљ, сваку ситницу. Не мора нико да ми објашњава да је план лош, ја сам га донио у Скупштину и рекао колико је лош. Али морамо да разумијемо околности и останемо у разговорима. Неће бити капитулације и предаје, као што сам рекао и у Скупштини“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти одлучан да не формира ЗСО, а да му је то лако, говори данашња одлука о укидању визног режима ЕУ за грађане тзв. Косова.

– Представник Европске уније у дијалогу Београда и Приштине Мирослав Лајчак је био у Приштини и по ономе што може да се види из изјава, тамо тешко да је неки напредак направио. То је питање интерпретација, али сам сигуран да је Курти одлучан да не формира ЗСО, а да му је то лако, говори данашња одлука о укидању визног режима ЕУ за грађане тзв. Косова. Тренутак у ком се то дешава говори да нису спремни да изврше притисак на Куртија, већ га охрабрују да не испуњава обавезе – рекао је Вучић.

Он је додао да Лајчак у понедјељак стиже у Београд и ту је до среде.

– Видјећете један састанак од 30 минута, али ћу два дана провести са њим у раду и покушају да пронађемо какав такав пут у напретку за нормализацију – казао је предсједник Србије за Хепи телевизију.

Вучић је потом изнио пет тачака у вези са тренутном ситуацијом око Косова и Метохије:

– Под 1, људи морају да разумију да се налазимо у тренутку који је вјероватно најтежи, немамо ни 10 метара простора којим бисмо прошли а да око нас није НАТО. Не можемо да довучемо ни војну опрему коју платимо, да не причам нешто друго.

– Под 2, у ситуацији када бјесни сукоб у Украјини, нико не жели да разумије посебне потребе, прилике и околности са којима се Србија суочава, као и оно што се дешавало 1999.

– Под 3, ми Срби волимо да се правимо неријетко да се ништа није десило 1999, 2004, 2008… и да је за нас све исто. Нажалост, десило се много тога веома тешког.

– Под 4, нико из државног руководства Србије, ни ја, нити било ко други, није писао било какав план, писали су га западни моћници из Њемачке и Француске, а Америка их је подржала.

– Под 5, грађанима Србије могу да кажем, пошто су људи забринути, има много шумова и неистина, не пада ми на памет да потписујем капитулацију Србије. Нико не треба да ми говори какав је план, јер ја то знам најбоље од свих, учествовао сам у 300 преговора, знам сваки детаљ, сваку ситницу. Не мора нико да ми објашњава да је план лош, ја сам га донио у Скупштину и рекао колико је лош. Али морамо да разумијемо околности и останемо у разговорима. Неће бити капитулације и предаје, као што сам рекао и у Скупштини. Србија се неће сагласити и неће ћутати по питању уласка тзв. Косова у УН. Испуните ЗСО, јер је то стара обавеза, а ја кажем да неће испунити, ми смо спремни да разговарамо и учинимо бројне компромисе који ће допринијети нормализацији. Србија се понаша као одговоран и озбиљан чинилац“.

Предсједник Србије је нагласио да Србија неће пристати на улазак Косова у УН.

– Курти ће свој спас видјети само у нападима на Србе и даљим провокацијама, као што ће наставити са причом да не може ЗСО без признања. Али баш га брига, добио је безвизни режим, улаз у Савет Европе… Још ће да нам кажу, гласајте за то. Да ли стварно вјерујете да ће било која чланица СБ УН рећи не уласку Косова у УН, ако се Србија сагласи. Неће то да кажу ни Русија ни Кина, јер ће да прате Србију. Али Србија неће на то пристати – казао је Вучић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар