РС и матица

Вучић Макрону: Србија је увек подржавала интегритет БиХ, али и интегритет Републике Српске у оквиру БиХ

ПРЕДСЈЕДНИК СРБИЈЕ СА ФРАНЦУСКИМ ЛИДЕРОМ РАЗГОВАРАО У ПАРИЗУ И У ЧЕТИРИ ОКА
  • ВУЧИЋ: Рекли сте да су обе стране по нешто учиниле. Да нисте поменули, не бих о томе говорио. Нису обе стране учиниле, једна страна није учинила ништа. Што се тиче Охридског споразума, Србија је испунила већ три ствари, иако није морала ниједну. Био је договор да најпре мора да буде испуњена ЗСО која није померена са мртве тачке, а Србија је од личних карата, таблица, тзв. царинских печата… Све је то испунила
  • МАКРОН: Срце нашег партнерства је подршка Француске евроинтеграцијама Србије

СРБИЈА је увек подржавала интегритет БиХ, али и интегритет Републике Српске у оквиру БиХ, у складу са Дејтонским мировним споразумом, то ће и наставити да чини и Француска на то може увек да рачуна, рекао је предсједник Србије Александар Вучић током заједничког обраћања са предсједником Француске Емануелом Макроном.

– Што се свих других ствари тиче, ја вјерујем да има још много области гдје ћемо нашу сарадњу да продубимо. Ми вама вјерујемо господине предсједниче. Ви сте мени обећали неке ситнице – које су за вас ситница, а за мене и за нас, за нашу земљу, крупне ствари. И то сте у потпуности испунили. Ви сте човјек од ријечи, ја вам изузетно вјерујем. И ми изузетно поштујемо и волимо Француску – рекао је Вучић.

Предсједник Србије је у наставку нагласио:

„Рекли сте да су обе стране по нешто учиниле. Да нисте поменули, не бих о томе говорио. Нису обе стране учиниле, једна страна није учинила ништа. Што се тиче Охридског споразума, Србија је испунила већ три ствари, иако није морала ниједну. Био је договор да најпре мора да буде испуњена ЗСО која није померена са мртве тачке, а Србија је од личних карата, таблица, тзв. царинских печата… Све је то испунила“.

Макрон je изјавио да цијени приврженост Србије јединству БиХ.

– Европа ће пружити сву подршку да се превазиуђу конфликти из прошлости – навео је.

Француски лидер је посебно указао:

„Евроинтеграције Србије нису наметнуте, већ су суверени избор Србије и то иде ка моделу који ће омогућити да брани сувереност Европе. Увјерен сам да Србија може да игра важну улогу у оснаживању стратешке аутономије ЕУ. Ви то већ радите и сутра ћете то радити својим индустријским развојем. Срце нашег партнерства је подршка Француске евроинтеграцијама Србије“.

Макрон и Вучић су у свом заједничком обраћању дотакли се теме и Косова и Метохије, али и пријатељства које веже Србију и Француску.

Претходно је Макрон дочекао Вучића у Јелисејској палати уз најавише државне почасти.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар