РС и матица

Вучић: Мањак деце за Србију је и питање опстанка, а постаје најважније политичко питање у региону

ПРЕДСЈЕДНИК СРБИЈЕ ГОВОРИО НА ЧЕТВРТОМ ДЕМОГРАФСКОМ ФОРУМУ У БУДИМПЕШТИ
  • „Пре 20 година Европа је имала 20 одсто удела у светском економском расту, а данас је то 10 одсто, за пет година – имаће седам одсто. Нигерија ће за 30 година имати више становника него цела ЕУ или САД. Тиме ће стећи предност коју нећемо моћи да сустигнемо
  • Поводом повлачења закона о полицији: „Опозиција очајнички покушава да се ухвати за нешто да би могла да лаже народ. Кога су они ухапсили? Што нису ухапсили убице од Бухе до Гавриловића? Па нису, шта их брига, никога нису ухапсили. Немојте само да ми причате о другим врстама криминала, посебно финансијког у којем су Мариника Тепић и Драган Ђилас, синоним за највећи облик корупције у једној земљи”
  • Поводом београдске промоције књиге Куртијеве супруге рекао: „Не плашимо се ничијих речи, ни књига. Србија мора да буде изнад тога. Наш проблем је то што се самоопредељење свуда види као оличење слободе, осим у случају СрбијеСамо немојте да нам то објашњавате принципима и да нам причате да је остварење права на самопредељење врхунац слободе а онда ћете тај врхунац слободе да забраните само једном народу, случајно је то српски
  • Мађарска је, када сам постао премијер, била на 11. месту, а данас је 5. економски партнер Србије. И пење се, до 4. места. Верујем да за пет година можда да дође и до 3. места. Немци остају први, али Кина расте великом брзином… Важни су нам и расту Бугарска, Румунија, Аустрија, и зато нам је однос са тим земљама важнији него раније

ПИТАЊЕ демографије је питање опстанка Србије и других земаља. Због тога ће наша земља да јача мјере за подстицање рађања, поручио је данас из Будимпеште  предсједник Србије Александар Вучић.

Он је, на Четвртом демографском самиту у Будимпешти, упозорио да ће питање демографије ускоро постати најважније политичко питање у региону.

Предсједник Србије је поручио да је по овом питању Србија, на основу примјера Мађарске, увела велики број мјера, а од прошлог учешћа на Самиту у Будимпешти, и да се већ виде неки резултати.

Како је рекао, нада се већим резултатима, али то није нешто што се види из дана у дан.

Према његовим ријечима, у случају Србије, али и многих држава региона, демографско питање, питање наталитета је питање опстанка.

Додао је да су планови Србије непромјењени, те да ће се наставити са пружањем подршке рађању дјеце.

Илуструјући актуелну ситуацију у којој се сви налазимо, Вучић је навео да, ако се погледају друштвене мреже, више би „лајкова“ добила слика једног лијепог пса, него дјетета.

„Ја говорим нешто што је малтене забрањено, али само тестирајте то што кажем. Данас је некултурно говорити о својој деци, породици, породичним вредностима, јер онда вређамо оне друге, али је врло културно да говоримо о томе како смо фризирали кућног љубимца. Ово није вицкасто, мени је жао што идемо у том правцу“, рекао је Вучић.

Како је приметио, суочавамо се са нечим што је у сталној супротности са либералним политичким марксизмом који нас константно приморава да слушамо нове теорије које ће мењати наше животе, али тако да их изгубимо.

Пре 10 година, владавина права била је једино питање којим смо се бавили. Настала је логика, која је коришћена против оних који су били непослушни, а онда се појавило питање климатских, еколошких промена. Нормално је да САД и Кина разговарају о тим питањима, али колико је то занимљиво за Мађарску и Србију? Да ли је то најважније питање? Важније од наталитета, демографских питања, будућности наше деце?“, рекао је Вучић.

Упитао је да ли постоји ишта важније од деце и истакао да треба створити платформу која ће обезбиједити и опстанак и преживљавање држава.

Указао је да је прије 20 година Европа имала 20 одсто удјела у свјетском економском расту, а данас је то 10 одсто, док ће, каже, за пет година бити седам одсто.

„Ако говоримо о демографским параметрима, за 30 година Нигерија, једна афричка држава, имаће више становника него цела ЕУ, или више житеља него САД“, приметио је Вучић и додао да ће они само тиме стећи предност коју нећемо моћи да сустигнемо.

Зато би, каже, морали да вучемо потезе и да се окренемо будућности, која ће одржати наше нације живим.

Вучић је додао и да је у Мађарску дошао да чује и научи још нешто ново, што би било корисно.

У Србији се некад навијало против Мађарске, а сада – за Мађарску

Предсједник Србије се осврнуо и на односе Мађарске и Србије, нагласивши да је уложена огромна енергија у успостављање добрих односа.

Премијер Виктор Орбан је био довољно храбар да изгради одличне везе са Србима. Није имао лак задатак, јер обојица знамо да смо имали проблема и јасно нам је какве су дилеме имали Мађари. Веома сам свестан тешке прошлости које су две државе имале“, објаснио је Вучић, пренео је РТС.

Поручио је да је Орбан био храбар и знао да треба нешто да уради да се наше везе побољшају.

Вучић је указао да прије 10 до 15 година, када је Мађарска играла у фудбалу или ватерполу неку утакмицу, у Србији су навијали увек за противника, а данас се то променило и небитно је с ким игра Мађарска, Срби навијају за њих, изузев ако играју са Србијом.

Према његовим ријечима 90 одсто грађана Србије тако размишља, додајући да је то најбољи примјер за добре односе и како је могуће промијенити став људи, односно однос двије нације и двије земље.

Како то да право на самоопредељење не важи само за Србе?

Предсједник Србије Александар Вучић упитао је данас у Будимпешти како то да је самоопредјељење суштина слободе за све народе осим за Србе.

„Како то да је за Норвежане и за Албанце и за све Европљане самоопредељење суштина слободе и демократије, а само није за Србе”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли му је познато да је данас у Београду одржана промоција књиге супруге косовског премијера Аљбина Куртија под називом „Идеја слободе и самоопредљења”.

Рекао је да није знао за то, али да то није наш проблем:

„Не плашимо се ничијих речи, ни књига. Србија мора да буде изнад тога” , рекао је и додао да је наш проблем то како се самоопредељење свуда види као оличење слободе, осим у случају Србије.

„Кажите нам да је врхунац слободарске мисли свима дозвољен осим Србима. Кажите нам даје то тако и да знамо да нема никаквих принципа. Да нема никаквих! Назовимо ствари правим именом”, поручио је Вучић, пренио је Танјуг.

Он је додао да ми знамо где нам је место и да смо мали у односу на велике европске силе, светске силе, знамо да су били против нас и деведесетих и пре тога, и да добро разумемо своју реалну позицију.

„Само немојте да нам то објашњавате принципима и да нам причате да је остварење права на самопредељење врхунац слободе а онда ћете тај врхунац слободе да забраните само једном народу, случајно је то српски. Ту престају све ваше приче о правдољубивости и истинољубивости, равноправности”, закључио је Вучић додајући да за то нема одговора.

Додао је да је о промоцији сазнао из новина, а да би дошао на промоцију да је знао чиме се књига бави, да би добио одговор на то питање.

Закон о полицији повучен из формалних разлога

Предсједник Александар Вучић изјавио је данас да је Нацрт закона о полицији повукао из формалних разлога, због тога што је остало још шест мјесеци до избора и да не жели да се у том периоду усвајају тако важни закони.

Вучић је српским новинарима у Будимпешти рекао да је замолио министра Александра Вулина да повуче предложени нацрт и због тога му се, каже, извинио.

Није, казао је, ни видио тај нацрт закона и не зна шта се у њему налази.

„Видећемо каква ће судбина таквих закона бити, а ако ме питате да ли више верујем Вулину или онима који би без избора да дођу на власт, наравно да много више верујем Вулину”, рекао је Вучић.

У политици, казао је предсједник, не можете да доносите одлуке које ће да буду онакве какве желите, већ које су добре за управљање земљом.

На молбу да коментарише оптужбе опозиције да повлачи потезе какве је повлачио Милошевић и да ова криза не може да се ријеши политичким путем, Вучић каже да га, ако добро разумије, опозиција оптужује да је спремао закон да би их „пребио и спречио да дођу на власт”, а да га сада, када га је повукао, такође оптужује из истог разлога, да их спречава да дођу на власт.

„И све то у једном дану, данас… Геније до генија… Немају принципа, да победите морате да имате план и програм, морају људи да вам верују, а не да измишљају, рекао је Вучић.

Поновио је да је у питању само нацрт закона о полицији, а да опозиција очајнички покушава да се ухвати за нешто да би могла да лаже народ.

„Кога су они ухапсили? Што нису ухапсили убице од Бухе до Гавриловића? Па нису, шта их брига, никога нису ухапсили”, рекао је председник Србије.

Немојте само да ми причате о другим врстама криминала, посебно финансијког у којем су, како је рекао, Мариника Тепић и Драган Ђилас, синоним за највећи облик корупције у једној земљи”.

„И они ће некоме да држе придике”, закључио је Вучић, преноси Танјуг.

Разговарао са Пенсом, Орбаном, Бабишом, Јаншом и Додиком

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у Будимпешти имао добре разговоре и са бившим потпредсједником САД Мајком Пенсом, и са премијерима Чешке, Словеније и домаћина Мађарске.

„Имао сам добре разговоре са Пенсом, разговарали смо о глобалним питањима. За нас је од посебног значаја разговор са чешким премијером Андрејем Бабишем, са Орбаном, Јаншом, Додиком. Разговарали смо о свим важним питањима”, пренео је Вучић новинарима.

Поновио је да се нада да ће у наредним мјесецима имати прилику да у Србији угости предсједника Пољске, што би, каже, било од значаја за нашу земљу.

Додао је да ће бити још посјета Србији из Централне Европе, што је важно за развој наше земље, јавља Танјуг.

Председник је истакао и да је Мађарска веома важан партнер Србији.

Изнио је податак да је Мађарска, када је он постао премијер била на 11. мјесту, а данас је 5. партнер Србије у спољно-трговинској размени.

И пење се, до 4. места. Верујем да за пет година можда дође и до 3. места. Немци остају први, али Кина расте великом брзином… Важни су нам и „расту” Бугарска, Румунија, Аустрија, и зато нам је однос са тим земљама важнији него раније”, рекао је Вучић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар