РС и матица

Вучић: Мени није стало до хрватског мора, стало ми је само до Јасеновца

„СЛАГАЛИ СУ И ДА ЖЕЛИМ ДА БАНЕМ И ДА ДОЂЕМ У ТАЈНУ ПОСЕТУ“
  • Предсједник Србије открио да се још 2. септембра 2021. обратио премијеру Хрватске Андреју Пленковићу да би посјетио Јасеновац и да је добио одговор да посјету одложи. Затим је 1. марта поновио захтјев да посјети Јасеновац 5. марта, па након два дана добио одговор да посјета није добродошла
  • „Покушали смо све договором, али никада није било време за одлазак у Јасеновац и никада неће доћи време“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је, говорећи о забрани Хрватске да посјети Јасеновац, да су у недјељу ујутро хрватски медији кренули у напад, иако намјера српске стране није била да са том информацијом излази у јавност, већ да се у, како је рекао, тишини преда нота хрватској амбасади.

– Информацију о мом неодласку прво је објавио Јутарњи лист. Ми смо хтјели у тишини да предамо ноту. Кренули су зато у напад суманутим аргументима: Вучић ће да дође да положи цвијеће и положи свијеће. Они су рекли да желим да банем и дођем у тајну посјету – рекао је Вучић и показао насловне стране новина које су писале о забрани његове посјете.

Предсједник Србије је, поводом оптужби да је хтио посјетом да провоцира прије годишњице „Олује“ појаснио да се још 2. септембра 2021. обратио премијеру Хрватске Андреју Пленковићу да посјети Јасеновац и добио одговор да посјету одложи.

Затим је 1. марта поновио захтјев да посјети Јасеновац 5. марта.

– Након два дана добили смо одговор да посјета није добродошла. Одложили смо посјету, нико није сазнао, то је био почетак кампање за изборе и нисмо хтјели да идемо да неко мисли да правимо кампању – истакао је Вучић.

Напоменуо је да се онда по трећи пут обратио потпредсједнику Владе Хрватске Милораду Пуповцу и рекао „да ћемо поћи и доћи у Јасеновац, и да ће поћи једна камера, а обавестиће јавност када се догађај заврши“.

– Срамота је да ниједан српски предсједник никада није био у Јасеновцу – нагласио је Вучић.

„Наш грех се своди на то што сам желео да уђем у земљу ЕУ и положим цвет“

Вучић је поручио да се „наш грех своди на то да сам желео да уђем у земљу ЕУ и положим цвет.

Он je рекао да не жели да иде у Хрватску на море, јер је, како каже, најмање заинтересован за море.

– Ја нећу на море, ја хоћу у Јасеновац. Мене занима Јасеновац – рекао је Вучић.

Навео је да Борис Тадић није био у Јасеновцу, он је био у Градини.

– Судбина Јасеновца је језива у сваком смислу. Не само због монструозности, тај логор никада није ослобођен. Много се чудних ствари дешавало у Јасеновцу. Море и Јасеновац је неукусно да се мешају, мени није стало до мора, стало ми је само до Јасеновца – рекао је Вучић.

„Никада није било време за одлазак у Јасеновац“

Вучић је рекао да што се Србије тиче „ми хоћемо да имамо цивилизовану комуникацију са Хрватском“.

– Немам проблем са тим што ме нечији медији не подносе. Да бисте знали како да се понашате у будућности, морате да знате и шта се десило у прошлости. Биће промене и у образовном систему – истакао је Вучић.

Вучић је рекао да кад год је ишао у БиХ увијек је обавијестио све о свом доласку. Истиче да је тако и сада.

– Покушали смо све договором, али никада није било време за одлазак у Јасеновац и никада неће доћи време – изјавио је Вучић.

Подсјетимо, предсједнику Србије Александру Вучићу хрватске власти забраниле су приватну посету Јасеновцу, а забрањено му је и да положи цвијеће јасеновачким жртвама.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар