РС и матица

Вучић: Не мешам се у унутрашње ствари БиХ и није мој посао да обуздавам Додика

„СРБИЈА НЕ БИ ПРЕЖИВЕЛА НОВИ РАТ И ЗАТО СЕ МОРА ЗАЛАГАТИ ЗА РАЗГОВОГ О КОСОВСКОМ ПИТАЊУ“
  • Немају никаквог стида што нико није ухапшен за покушај линча у Сребреници, немају стида кад у Србији присуствују скуповима на којима нашу земљу проглашавају за фашистичку и траже специјалне статусе, а немају право на то, а ако било ко недовољно брани оно што би они желели да брани, говоре да је зликовац и аутократа
  • „Нама су потребне деценије мира јер бисмо једино тако имали свуд по Србији нове клинике. После Балканских ратова, Првог и Другог светског рата, ратова деведесетих… ми то не бисмо преживели. Потребна нам је паметна политика

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић поновио је данас да се Србија не мијеша у унутрашња питања Босне и Херцеговине и да досадашњим изјавама у вези са ситуацијом у тој земљи ничим није угрозио БиХ.

Истакао је и да није његов посао да „обуздава“ српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, како то траже из Сарајева, а истовремено га оптужују да задире у унутрашња питања БиХ.

Одговарајући на питање новинара о таквим порукама из Сарајева, Вучић каже да је он послије састанка са лидерима Срба из Црне Горе и БиХ говорио о политици Србије према БиХ, која се заснива на поштовању Дејтонског споразума, поштовању интегритета БиХ и интегритета РС у БиХ.

„Нико није имао шта да замери тој реченици, нити имате шта да јој замерите, али су чак и новинари у Бриселу питали о контроверзној изјави… Шта је у томе контроверзно? Баш ништа. Али је контроверзно било то што су кренули да нападају Србију и мене што нисам обуздао Додика. То није мој посао, ја то нећу да радим, ја поштујем Додика и не пада ми на памет да радим оно што ви желите и што је ваш посао“, рекао је Вучић.

Након што је дан касније, како каже, рекао да сматра да је Додик у праву по питању одлуке Уставног суда, неки су рекли да је његово „мијешање“ скандалозно.

„Је ли хоћете да се мешам или не? Нећу више ништа од тога, ја сам рекао шта је политика Србије. Радите свој посао како год хоћете“, рекао је Вучић.

Он је навео да то, међутим, говори колико је велика жеља многих да покажу кривца у Србији.

„Немају никаквог стида што нико није ухапшен за покушај линча у Сребреници, немају стида кад у Србији присуствују скуповима на којима нашу земљу проглашавају за фашистичку и траже специјалне статусе, а немају право на то, а ако било ко недовољно брани оно што би они желели да брани, говоре да је зликовац и аутократа“, закључио је Вучић

Изјавио је и да Србија не би преживела неки нови рат, због чега се мора залагати за разговор, када је у питању рјешење косовског питања.

Замољен да прокоментарише изјаву специјалног изасланика америчког предсједника Доналда Трампа, Ричарда Гренела, о томе да је лажна вијест да постоји план САД за брзо рјешење питања КиМ, Александар Вучић је изјавио да је увијек говорио да „пре свега треба сами да разговарамо“.

„Кад год има великих западних сила, које се умешају, сви ће да траже пола Србије. Наше је да се томе одупиремо“, истакао је он након обиласка радова на Клинци за инфективне и тропске болести.

Само је рат алтернатива, а ми га нећемо. Нама су потребне деценије мира јер бисмо једино тако имали свуд по Србији нове клинике. Ми то не бисмо органски преживели. После Балканских ратова, Првог и Другог светског рата, ратова деведесетих… ми то не бисмо преживели. Потребна нам је паметна политика, нагласио је Вучић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар