РС и матица

Вучић: Не може бити укидања Републике Српске, о томе неки могу само да маштају

ВРХ СНС У ПОНЕДЈЕЉАК О „НАЈАКТУЕЛНИЈИМ ПИТАЊИМА, УКЉУЧУЈУЋИ ИЗБОРЕ“
  • Предсједник Србије рекао у Сремској Каменици: „Онима који маштају да пресуда Радовану Караџићу може да значи укидање Републике Српске, мој одговор је да је Република Српска дејтонска и уставна категорија“
  • „Оно што се догодило 1999. године било је агресија НАТО и не плашим се да то назовем правим именом. Поносан сам што се не стидимо и не плашимо да будемо жртва и да кажемо да јесмо жртва и да ствари назовемо правим именом. Јер, ти исти су нас терали, и терали су све наше медије, чак и државне, да то називају НАТО кампањом, чак не ни НАТО бомбардовањем, него кампањом, као да је то кампања за изборе. То је НАТО агресија и ми то умемо да кажемо“

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је данас да је Република Српска дејтонска и уставна категорија и да пресуда Радовану Караџићу не може да значи њено укидање.

„Онима који маштају да пресуда Радовану Караџићу може да значи укидање Републике Српске, мој одговор је да је Република Српска дејтонска и уставна категорија“, рекао је Вучић новинарима у Сремској Каменици, гдје је обишао зграду Радио-телевизије Војводине /РТВ/, која је оштећена у НАТО агресији.

Он је подсјетио да у складу са Дејтонским споразумом, чији је један од гараната Србија, неће бити никаквог укидања Републике Српске.

„То је централно и апсолутно најважније питање и то вам је реакција Србије“, истакао је Вучић.

Вучић је рекао да је видио реакције из цијелог региона и на првостепену и на другостепену пресуду Караџићу, које су се, прије свега, тицале не Радована Караџића, него Републике Српске.

„А о томе какав је Хашки трибунал, о томе смо већ безброј пута говорили“, додао је Вучић.

Он је навео да Србија мора да гледа у будућност и сопствени развој, да мора да размишља о томе како себе и своју снагу да изгради и политичку и економску и сваку другу, а политичке нема без економске снаге.

Предсједник Србије рекао је у Каменици и да је оно што се догодило 1999. године била агресија НАТО и да се не плаши да то назове правим именом, као и да су грађани Србије били жртве.

„Поносан сам што се не стидимо и не плашимо да будемо жртва и да кажемо да јесмо жртва и да ствари назовемо правим именом. Јер, ти исти су нас терали, и терали су све наше медије, чак и државне, да то називају НАТО кампањом, чак не ни НАТО бомбардовањем, него кампањом, као да је то кампања за изборе. То је НАТО агресија и ми то умемо да кажемо“, рекао је Вучић.

Он је рекао новинарима у Сремској Каменици да грађани Србије данас треба да буду сигурни у своју будућност, јер се земља опоравила у односу на то вријеме, независна је и неупоредиво снажнија економски, али и војно.

Вучић је рекао да је поносан и на чињеницу да се у Србији већ пет година обиљежава на озбиљан начин годишњица НАТО агресије, што се спроводи и нека врста националне консолидације.

„Шаљем поруку да такве ствари никада више не смеју да се понове, говорим да нам је потребан добар и пристојан однос са НАТО савезом, да никада Србију не доведемо у такву позицију. Али, нам је такође важно да не заборавимо злочине које су над нашим народом и децом починили. Неко је увек са својим народом, неко иде тог дана у Вашингтон и то су различити приступи“, истакао је Вучић.

Коментаришући јучерашњу акцију по кладионицама на сјеверу Косова и Метохије, након што је упарламенту самопроглашеног Косова усвојена документ о затварању коцкарница и забрани коцкања на тој територији, Вучић је истакао да се ради о новој провокацији Приштине и да су Албанци то радили по принципу такозване „куване жабе“.

Вучић је рекао да су нове провокације Приштине озбиљан проблем и да су посљедњом акцијом на сјеверу Космета хтјели да „тестирају“ Србе и виде ко је и на који начин спреман да им се супротстави.

„Имали смо јуче узнемирење Срба на северу, пошто су, тобож, ишли да обилазе кладионице и да `хапсе машине` које Срби држе по кладионицама“, рекао је Вучић.

Вучић је навео да се наставља са притисцима на Србе на Космету.

„Желе да виде ко ће и на који начин да им се супротставља и онда ће да крену на другу акцију да контролишу рафове у продавницима и друго, да би направили комплетну, `тачкасту слику` о могућим местима отпора у будућности“, објаснио је Вучић.

Он је оцијенио да Албанци желе у потпуности да „убију сваку жељу свим мирним и пристојним становницима сјевера Космета да живе у својој отаџбини Србији“.

Вучић, који је и предсједник Српске напредне странке, рекао је да ће сједница врха ове странке бити одржана у понедјељак 25. марта, а тема ће бити најактуелнија питања, укључујући изборе.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар