РС и матица

Вучић: Нема народа који попут нашег може да каже да је за неколико година оволико променио себе и земљу

СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ ОТВАРАЊА ПОСЛЕДЊЕ ДЕОНИЦЕ НА ЈУЖНОМ КРАКУ КОРИДОРА 10
  • Александар ВУЧИЋ: „Киптим од среће, радости и поноса, за овако нешто велико, моћно и лепо, што надилази наше снове
  • Зоран ЗАЕВ: Сада ће сеод Београда до Скопља стизати за 3,5 до 4 сата. То је истинска вредност. Са предсједником Србије радићу на пројекту заједничког управљаља границом на прелазу Прешево-Табановце
  • Зорана МИХАЈЛОВИЋ: „Да бисмо данас могли да прођемо овуда, био је потребан огроман рад минера и алпиниста који су уклонили велики део овог брда вишег од 110 метара, са више од 100 минирања и потрошених 100 тона експлозива. Одавде је уклоњено више од 650.000 кубика камена, одвезено је чак 65.000 камиона препуних камена, које кад бисмо поређали у колону, њен почетак би био на Хоргошу, а крај у Прешеву и још који километар даље

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић вечерас је у Владичином Хану, код моста Врла, који је освијетљен у бојама српске заставе, уз ватромет, свечано отворио посљедњу деоницу аутопута на јужном краку Коридора 10 кроз нашу Србију, у дужини од 26,3 километра у Грделичкој клисури.

Вучић се обратио грађанима и поручио да је Србија успјела да изгради све што генерације нису могле и да треба да будемо поносни најљепшим мостом и аутопутем који Европа има, а који ће бити за нашу дјецу и будућност.

Ово јесмо ми и ово јесте Србија, нема лепше земље од наше Србије, нема земље коју више волимо и нема поносније земље од Србије и нема народа који попут нашег може да каже да је успео толико да изгради и промени себе и своју земљу као што смо ми успели у протеклих неколико година“, нагласио је предсједник Вучић, не кријући радост:

Киптим од среће, радости и поноса, за овако нешто велико, моћно и лепо, што надилази наше снове“, казао је предсједник.

Прекидан скандирањем грађана који су присуствовали свечаности, Ацо, Србине“, Вучић је рекао да не би вјеровао да му је неко прије неколико година рекао да ће овако лијепо да буде у Владичином Хану.

Цитирао је Иву Андрића који је писао: Једна велика грађевина која је дуговечна, корисна и лепа, не мења само изглед и значај краја у коме се налази него има и дубоке везе са народом који се њом служи. Народ преко подвига својих појединаца ствара грађевину на слику и прилику својих најдубиљих тежљи и особина, а те грађевине полагано и стално утичу на карактер народа, јер нема случајних грађевина издвојених из друштва и његовог развитка“.

У праву је био велики писац, рекао је Вучић, нису сви километри ауопутева и свега што се гради нешто што је случајно.

Свечаности отварања аутопута присуствовао је велики број грађана, чланова Владе Србије, дипломатског кора, представника локалних самоуправа и управних округа, привредника и других гостију.

Присуствовали су и предсједавајући Председништва БиХ Милорад Додик и премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев.

Приређен је културно-уметнички програм који је почео интонирањем химне Србије, а грађани су могли преко видео бима да виде како су се одвијали радови на градњи аутопута.

Заев: Радујемо се успјешним подухватима сусједа

Премијер Северне Македоније Зоран Заев поручио је вечерас, на свечаности отварања јужног крака Коридора 10 кроз Грделичку клисуру, да је то величанствен подухват од значаја не само за Србију, већ и за Сјеверну Македонију и читав регион.

Захваливши се што је позван да присуствује овом значајном догађају, Заев је рекао да се Сјеверна Македонија радује успјешним подухватима пријатељске Србије и српског народа, као и свих осталих сусједа.

Величанствено изгледа ово решење, када је стварност постало савладавање једне од најтежих деоница. Све честитке за подухват. Када се напорно и посвећено ради, резултати су несумњиви“, поручио је он.

Наводећи да ће се сада од Београда до Скопља сада стизати за 3,5 до 4 сата, истакао је значај повезивања и комуникације.

То је истинска вредност, додао је Заев.

Рекао је и да ће са предсједником Србије радити на пројекту заједничког управљаља границом на прелазу Прешево-Табановце.

Нека расте наше пријатељство, да будемо блиски и заједно сарађујемо“, поручио је Заев.

Михајловићева: Завршили смо највећи пројекат – нема војске која овде није пролазила

Потпредсједница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је да је пуштање цијелог јужног крака Коридора 10 побједа градитеља који су изградили модеран ауто-пут на најтежем градилишту у Европи, али и побједа Србије, која завршава свој највећи инфраструктурни пројекат.

Данас Србија треба да буде поносна, и наши грађевинари, који су изградили величанствен ауто-пут на најлепшој и најтежој деоници у Европи, али и сви наши грађани, јер за Србију нема важнијег пута од Коридора 10. Успели смо да завршимо највећи пројекат у земљи, који се радио 30 година и без којег ни регион ни Европа нису могли бити у потпуности саобраћајно повезани“, навела је министарка.

Како је рекла, завршетком Коридора 10 од Хоргоша до Прешева отворена је нова страница и више, додала је, не гледамо уназад, већ само напред, ка новим пројектима, ка повезивању, бржем развоју и бољем животу грађана.

Обраћајући се на локацији Момин камен представницима извођача, алпинистима који су радили на изградњи и новинарима, Михајловићева је рекла да је у питању једна од најљепших и најтежих тачака на траси кроз Грделичку клисуру.

Да бисмо данас могли да прођемо овуда, био је потребан огроман рад минера и алпиниста који су уклонили велики део овог брда вишег од 110 метара, са више од 100 минирања и потрошених 100 тона експлозива. Одавде је уклоњено више од 650.000 кубика камена, одвезено је чак 65.000 камиона препуних камена, које кад бисмо поређали у колону, њен почетак би био на Хоргошу, а крај у Прешеву и још који километар даље“, рекла је Михајловићева.

Нема војске која овде није пролазила, ово је место великих љубави и несрећа. Камен на којем стојимо данас налази се и на војничком гробљу наших Солунаца на Зејтинлику. Некад је на овом месту стајала стена, камена статуа девојке са корпом, Моме, која је због несрећне љубави овде и настрадала. Она историја коју данас пишемо и која ће остати иза нас јесте прича о храбрим и способним градитељима који су кроз Момин камен, који су звали и “зла долина“ и “балканска лепотица“, изградили најмодернији ауто-пут и на то треба да будемо поносни“, рекла је Михајловићева, а наводи се у саопштењу из њеног кабинета.

(Танјуг)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар