РС и матица

Вучић: Немогуће је решење за КиМ да само Албанци буду срећни, решење је да обе стране буду несрећне

УПОЗОРИО ДА ЈЕ ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ ЗБОГ МИРА ПОТРЕБНО СНАЖНИЈЕ ПРИСУСТВО ЕУ
  • „Ми хоћемо компромис. Али, мора неко и у свету у међу Албанцима да схвати да Србија има своје интересе и своје људе. Не може то да буде списак ваших лепих жеља, па да питате када ће нас Американци натерати да то урадимо. Ако то чекате -нећете никада дочекати. Нема те силе која ће Србију натерати да призна независност“
  • На Безбедносном форуму у Београду упозорио: „Никада нисмо молили ЕУ за више пара, нисмо кукали за новац, захвални смо све за донације, кажем ово зато што нам је потребно да урадимо нешто велико на Западном Балкану, морамо да понудимо нешто велико за будућност Западаног Балкана, јер ако потценимо вољу људи и разочарење народа, плашим се да ће нас довести у ситуацију да нећемо моћи да одржимо мир и стабилност“
  • Коментаришући пријетње вјешањем које је посланик Двери Срђан Ного упутио њему и Ани Брнабић, Вучић је казао да нема проблем с тим да неко њему пријети, али да не може да дозволи да неко пријети женама: „Тај никога неће моћи да веша, нити ће онај други моћи некога да силује јер их један прост разлог омета у свему томе а то је да их народ неће“
  • „Важно је шта каже амерички амбасадор, ми то поштујемо и ценимо, али ми имамо своје ставове“, казао је Вучић упитан о изјави Кајла Скота да САД неће прихватити идеју разграничења зарад стварања етнички чистих држава и да на простору Србије дјелују руски агенти

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је данас да је на простору Западног Балкана неопходно снажније присуство Европске уније, како би се очували мир и стабилност у региону.

Вучић је на Безбедносном форуму у Београду казао да је снажније присуство ЕУ неопходно посебно послије неуспјеха референдума у Македонији и избора у Босни и Херцеговини, како би ЕУ остала „она врста сна, оно светло демократије и слободе ка коме смо тежили“.

Вучић је рекао да ЕУ треба да понуди нешто велико и „опипљиво“ земљама Западног Балкана и оцијенио да је очигледно да се народу у Македонији није свидјело оно што им је понуђено, а да на то у ЕУ нису рачунали.

„Никада нисмо молили ЕУ за више пара, нисмо кукали за новац, захвални смо све за донације, кажем ово зато што нам је потребно да урадимо нешто велико на Западном Балкану, морамо да понудимо нешто велико за будућност Западаног Балкана, јер ако потценимо вољу људи и разочарење народа на које нисмо рачунали, плашим се да ће нас довести у ситуацију да нећемо моћи да одржимо мир и стабилност“, оцијенио је Вучић.

Он је поручио да Србија остаје привржена идеји одржавања мира и безбједности у региону.

„Србија је предивидив и поуздан партнер у региону“, казао је Вучић и додао да ће Србија наставити свој европски пут.

Срамота је да они чија је то дужност нису заштитили Ану Брнабић

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је и да не може да дозволи да неко каже да ће вјешати жене и оцијенио да је срамота да нико, „па чак ни они чија је то дужност из разних тела за равноправност“, није заштитио премијерку Ану Брнабић од увреда и пријетњи.

Коментаришући пријетње вешањем које је посланик Двери Срђан Ного упутио њему и Ани Брнабић, Вучић је казао да нема проблем с тим да неко њему пријети, али да не може да дозволи да неко пријети женама.

„Тај никога неће моћи да веша, нити ће онај други моћи некога да силује јер их један прост разлог омета у свему томе а то је да их народ неће. Мораћемо озбиљно да се суочимо са тим претњама не у смислу обрачуна, то је њихов начин, већ на наш начин који подразумева да још озбиљнијом политиком покажемо колико је то бесмислено“, казао је Вучић новинарима у Београду.

Посланик Двери Срђан Ного казао је у једној емисији на каналу Јутјуб (Youtube) да предсједник и премијерка Србије, Александар Вучић и Ана Брнабић „треба да буду обешени на Теразијама“ ако је истина да је предсједница Владе „већ потписала Даблински споразум са ЕУ“ по коме, како је рекао, „Брисел Србији може испоручити 1,2 милиона миграната“.

Срђан Ного

Вучић је посебно нагласио да цијени и поштује изјаве америчког амбасадора Кајла Скота, али је подвукао да и Србија има своје ставове.

„Важно је шта каже амерички амбасадор, ми то поштујемо и ценимо, али ми имамо своје ставове“, казао је Вучић упитан о изјави америчког амбасадора да САД неће прихватити идеју разграничења зарад стварања етнички чистих држава, као и да на простору Србије делују руски агенти.

Он је додао и да је Београд одувијек био једно од кључних мјеста за свјетске тајне агенте, због чега је важно да постоје „државне структуре које могу да сагледају све тешкоће за очување мира и стабилности“.

У интервјуу за недељник „НИН“, Скот је између осталог навео да САД неће прихватити идеју разграничења зарад стварања етнички чистих држава, и да на простору Србије делују руски агенти.

Вучић је одговарајући на једно питање истакао да није читао интервјуу америчког амбасадора, јер не чита „Ђиласове медије“, посебно када Ђиласов новинар није питао зашто је одвајао Србију 1999. године“.

Није искључено да ћемо изаћи у сусрет онима који желе ванредне изборе

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић потврдио је данас да је разговарао са најближим сарадницима из Српске напредне странке (СНС) али није желео да каже да ли је било ријечи о расписивању ванредних парламентарних избора.

„Тачно је да сам синоћ имао састанак са људима из СНС у које имам највеће поверење. То је једино тачно. Редовни избори су 2020. године али ако притисак буде велики и ако људи буду желели изборе, јер их народ много воли… не могу да сасвим искључим могућност да изађемо у сусрет онима који то хоће“, рекао је Вучић.

Одговарајући на питање албанског новинара под којим условима би Србија могла да призна Косово, Вучић је рекао да Београд жели да разговара са Албанцима о компромису али да треба да се зна да и Србија има своје интересе и Косово не доживљава као независну и суверену државу.

„Ми хоћемо да направимо компромис. Али, мора неко и у свету у међу Албанцима да схвати да Србија има своје интересе и своје људе. Не може то да буде списак ваших лепих жеља, па да питате када ће нас Американци натерати да то урадимо. Ако то чекате -нећете никада дочекати. Нема те силе која ће Србију натерати да призна независност. Морамо да разговарамо и да решења буду болна и за вас и за нас. Све друго нису решења“, рекао је он.

Вучић је додао да је немогуће рјешење по којем би Албанци били срећни а Срби несрећни, већ само оно по којем ће обе стране бити несрећне.

(Бета)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар