РС и матица

Вучић: Ни Србија ни српски народ нису осуђени низашта! Главу горе, Срби!

ПРЕДСЈЕДНИК СРБИЈЕ СЕ ВИДЕО-ЛИНКОМ ОБРАТИО САВЈЕТУ БЕЗБЈЕДНОСТИ УН
  • „Покушаћу пластично да вам покажем како је кројена међународна правда. Срби су осуђени на укупно 1.138 година затвора, на осам доживотних казни. У исто време Хашки суд није осудио ниједног Хрвата за злочине“
  • „Тужиоци су намерно одабрали Готовину, Орића и Харадинаја, и по истом обрасцу су осуђени, изузев Рамуша Харадинаја. Сви су осуђени, али су другостепено мистериозним одлукама ослобођени. Сви сведоци против Харадинаја су се или убили или су убијени“
  • „Србија трибуналу изручила све особе које су биле оптужене, и такође смо дали велики број сведока и опширну документацију. Тринаест случајева је пребачено у БиХ, два Хрватској, само један Србији. На крају желим да вас све подсетим да је Француска на захтев за изручење Артманове због непоштовања суда одбила да је изручи, зато што то закон не дозвољава. Вашим захтевима да Србија изручи Радету и Јојића ви показујете непоштовање према Србији“

ПРЕДСЈЕДНИК Александар Вучић је, током свог обраћања Савјету безбједности УН, навео да је Србија неколико пута покретала могућност да осуђени држављани Србије служе казну у њеним затворима.

„Већина особа која служи своје пресуде су држављани Републике Србије и природно је да Србија буде заинтересована да они одслуже своје казне у Србији“, навео је Вучић.

– Република Србија је више пута покретала питање служења казни у Србији, али се то није десило још увек. Природно је да Србија жели да њени држављани служе казну у Србији – казао је Вучић.

Истакао је да Србија озбиљно схвата обавезе у вези са Механизмом, али да је Виши суд у Београду закључио да претпоставке за хапшење Петра Јојића и Вјерице Радете нису испуњене.

„Одлука се заснива на домаћем законодавству и међународном праву“, навео је Вучић.

Подсјетио је да је Србија испоручила Трибуналу све оптужене особе, укључујући и личности из највише власти.

Вучић је навео да постоји посебан проблем на територији КиМ, гдје сада хоће да суде Србима којима су већ судили.

– Та територија је под привременим мандатом УН. Председник механизма је поднео извештај о наводном неиспуњавању правила, зато што нису изручени Петар Јојић и Вјерица Радета. Њихов случај је повезан са случајем Војислава Шешеља, а он је своје одслужио у Хагу – казао је Вучић.

Рекао је и да Србија озбиљно схвата своју сарадњу са Механизмом, и да је Виши суд у Београду донио одлуку да њихово изручење није сагласно са међународним правом.

– Подсећам вас да је Република Србија трибуналу изручила све особе које су биле оптужене, и такође смо дали велики број сведока и опширну документацију. Тринаест случајева је пребачено у БиХ, два Хрватској, само један Србији. На крају желим да вас све подсетим да је Француска на захтев за изручење Артманове због непоштовања суда одбила да је изручи, зато што то закон не дозвољава. Вашим захтевима да Србија изручи Радету и Јојића ви показујете непоштовање према Србији – казао је предсjедник Србије.

Вучић је подсjетио да је Србија једина земља која је осудила све злочине, укључујући и онај у Сребреници, док ниједна земља која је била укључена у рат то није урадила.

– Није суђено припадницима других народа, и то упркос међународним правним нормама. Покушаћу пластично да вам покажем како је кројена међународна правда. Срби су осуђени на укупно 1.138 година затвора, на осам доживотних казни. У исто време Хашки суд није осудио ниједног Хрвата за злочине. Тужиоци су намерно одабрали Готовину, Орића и Харадинаја, и по истом обрасцу су осуђени, изузев Рамуша Харадинаја. Сви су осуђени, али су другостепено мистериозним одлукама ослобођени. Сви сведоци против Харадинаја су се или убили или су убијени – казао је Вучић.

Он истиче да ће Срби показати одговорност и да ће се борити за мир и стабилност у региону, и позвао Механизам да поштује Србију и међународно право, а не да је криминализује.

– Окренути смо будућности а не прошлости, упркос селективној правди Хашког трибунала. И имам једну поруку за све у Србији и Србе у целом региону:

„Главе горе! Ни Србија ни српски народ нису осуђени низашта! На нама је да радимо још марљивије и да отварамо фабрике – закључио је Вучић  

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар