РС и матица

Вучић: Никаква резолуција о Сребреници неће укинути Српску нити уништити Србију

ЗА НАМЈЕРУ ДА СЕ У СКУПШТИНИ ЦРНЕ ГОРЕ УСВОЈИ РЕЗОЛУЦИЈА О ГЕНОЦИДУ У ЈАСЕНОВЦУ РЕКАО ДА ЈЕ ДОБРА
  • Предсједник Србије истакао да намјера резолуције о Сребреници није одавање почасти жртвама, већ да је ријеч о „политичкој декларацији и одлуци да се стави жиг на чело једног народа“. Али, није желио да лицитира бројем земаља које ће гласати за приједлог резолуције, истичући да су снажни притисци великих и моћних западних сила на поједине мале земље и да ће за седам дана, када је планирано гласање, резултат за Србију бити неповољнији него што је данас
  • Нагласио да поводом „резолуције о Сребреници“ нема никакву поруку за Црну Гору, па додао: „Имам једно питање, на које нико нема одговор, а то је – какав је смисао тога дана, какав је смисао те резолуције? Кажу није наметање колективне кривице. Него шта је, пошто је индивидуална кривица већ одређена пресудама. Не помиње се ниједно име у самој резолуцији. Свако нека доноси своју одлуку, а ми ћемо се понашати у складу са тим у будућности“

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић рекао је да је резолуција о Сребреници политички акт и поручио да, каква год одлука да буде донесена у Њујорку, она неће укинути Републику Српску нити ће уништити Србију, иако би то предлагачи вољели.

– Чак ни када усвоје резолуцију, нећу да одустанем од борбе за националне интересе и против резолуције због тога што не знају да ми одговоре зашто то раде и шта је смисао? Пошто то није пијетет према жртвама, шта је смисао и циљ? Да ли је то оно што је рекао /министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин/ Конаковић ревизија тужбе против Србије? Или је осим тога и наплата ратне штете? – упитао је Вучић.

Он није желио да лицитира бројем земаља које ће гласати за приједлог резолуције, истичући да су снажни притисци великих и моћних западних сила на поједине мале земље и да ће за седам дана, када је планирано гласање, резултат за Србију бити неповољнији него што је данас.

Вучић је истакао да намјера резолуције о Сребреници није одавање почасти жртвама, већ да је ријеч о „политичкој декларацији и одлуци да се стави жиг на чело једног народа“.

Он је рекао новинарима у Котору да је идеја да се у парламенту Црне Горе усвоји резолуција о Јасеновцу добра и да ће Србија да је подржи.

Поводом забране уласка Његовој светости патријарху српском Порфирију на подручје Косова и Метохије, Вучић је рекао да је то показатељ како се на Космету поштују људска права.

Он је најавио да ће сутра примити патријарха Порфирија и учеснике Светог архијерејског сабора.

Коментаришући најаву Приштине да ће доставити свој нацрт Заједнице српских општина до краја маја, Вучић је навео да је ријеч о трику Аљбина Куртија и Енглеза који га снажно подржавају.

Предсједник Србије Александар Вучић казао је на отварању Самита лидера Западног Балкана у Котору да нема никаву поруку за Црну Гору у односу на усвајање резолуције о Сребреници, али да не види смисао резолуције.

– Немам поруку, то је њихова ствар. Они доносе одлуку како ће да се поставе о тим питањима. Ми знамо каква је наша порука. Имају они неке друге овде који ће да говоре како и шта очекују. Ми то не радимо. Ја имам једно питање, на које нико нема одговор, а то је – какав је смисао тога дана, какав је смисао те резолуције? Кажу није наметање колективне кривице. Него шта је, пошто је индивидуална кривица већ одређена пресудама. Не помиње се ниједно име у самој резолуцији. Свако нека доноси своју одлуку, а ми ћемо се понашати у складу са тим у будућности – рекао је Вучић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар